Foto’s-app in iOS 10 filtert 4.432 objecten en 7 gezichtsuitdrukkingen

De nieuwe Foto's-app van iOS 10 en macOS Sierra herkent 4.432 objecten en 7 gezichtsuitdrukkingen. Ook kan de app bezienswaardigheden herkennen, ook als zij ze op voorhand nog niet kent.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De nieuwe Foto’s-app in iOS 10 gebruikt kunstmatige intelligentie om je fotocollectie nog slimmer te kunnen doorzoeken. Volgens Apple worden er 11 miljard berekeningen per foto uitgevoerd om je foto’s in de juiste albums in te delen. Zo ontstaan Memories (Aandenkens), speciale fotoalbums rondom een bepaald thema. Maar welke albums zijn dat dan? Een bezoeker van Reddit had dit weekend tijd om het allemaal uit te zoeken.


macOS Sierra Foto's-app

Foto’s-app kent 7 gezichtsuitdrukkingen

De Foto’s-app wordt zowel op iOS 10 als op de Mac sterk vernieuwd, met onder andere gezichtsherkenning en intelligente zoekfuncties. De app herkent of er een hond, een paard of een berglandschap op de foto staat. In regels code van macOS Sierra is meer informatie te vinden hoe Apple het aanpakt. Het lijkt er trouwens op dat het alleen werkt op iOS-toestellen met 64-bit processor, want op een iPhone 5 met iOS 10-beta is de Aandenkens-functie niet te zien.

Bekijk ook

Foto's in iOS 10: gezichtsherkenning

Apple maakt Foto’s slimmer met kunstmatige intelligentie

Apple heeft kunstmatige intelligentie toegevoegd aan Foto’s, zodat alle afbeeldingen netjes gesorteerd worden. Dit noemen ze Aandenkens (Memories) en er kunnen zelfs korte video’s van gemaakt worden.

Apple’s Foto’s-app kan 7 verschillende gezichtsuitdrukkingen onderscheiden, namelijk hebberig, walging, neutraal, schreeuwen, lachen, verrast en wantrouwig. Verdrietig staat er niet bij. Ook wordt van elk gezicht een ‘gezichtsafdruk’ gemaakt, vergelijkbaar met een vingerafdruk. Deze informatie wordt gebruikt om de Aandenkens (Memories) te maken, albums rondom bepaalde personen, tijdstippen of situaties. De namen van de albums worden automatisch gegenereerd uit de foto’s en tags.

Apple's iOS 10 Foto's-app

Een greep uit de Aandenkens-categorieën die Apple hanteert (in het Engels):

Memories from areas of interest, Best of past memories, Memories that break out of routine, Celebration in history, Contextual memories, Crowd, Day in history, Holiday in history, Location of interest, Nearby, New contextual memories, New memories, Person’s Birthdays, Person’s memories, Recent events (calendar, crowd, holiday, people, person, social, trip, weekend), Region of interest, Social group memories, Sometime memories, Special memories, Favourited, Trips, Week in history, Weekend, Year summary, Last week, Last Weekend

4.432 objecten

Als Apple eenmaal je foto’s heeft ingedeeld kun je er razendsnel naar zoeken, bijvoorbeeld naar foto’s met een verjaardagstaart, paarden of honden. In totaal zijn er 4.432 items die Apple doorzoekt, waarbij er ook een paar minder gebruikelijke zijn, zoals foto’s met een diadeem. Ook kun je zoeken op allerlei bezienswaardigheden, zoals de Eiffeltoren of de Big Ben. Overigens kent de Foto’s-app die bezienswaardigheden niet op voorhand, maar doorzoekt een ingebouwd woordenboek waarin bijvoorbeeld het trefwoord ‘stad’ in voorkomt. Als de app steeds hetzelfde gebouw op een bepaalde locatie op foto’s ziet, weet Apple dat het een aparte map moet maken.

Aandenkens, instellingen in Foto's-appWil je weten welke 4.432 objecten Apple doorzoekt, dan kun je de lijst vinden in een Medium-artikel, geschreven door de eerdergenoemde Reddit-bezoeker.

Waarschijnlijk is dit nog niet de definitieve lijst, maar gaat Apple het in de komende beta’s verder bijschaven.

In de instellingen van de Foto’s-app lijkt ook nog niet alles definitief: bij het kopje ‘Aandenkens’ staat de schakelaar ‘Toon feestelijke activiteiten. Je kunt feestelijke activiteiten voor je eigen land weergeven.’ Dat wekt de indruk dat de functie alleen foto’s van evenementen zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag gaat bundelen. Overigens is de Aandenkens-functie niet te vinden op de iPhone 5 en andere toestellen met 32-bit processor.

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Sonoma (macOS 14), macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen. Zo vind je bijvoorbeeld Stage Manager zowel op macOS als iPadOS en kun je dankzij Universal Control een iPad en Mac tegelijkertijd aansturen met je muis en toetsenbord.

macOS Sonoma op MacBooks en iMac

Reacties: 14 reacties

  1. Veelbelovend!

  2. Gonny,

    Ik neem aan dat je dit ook uit kan zetten?

  3. Klopt.. Had verschillende mapjes met mijn (en andere) gezichten.. Elk gezicht apart verdeeld… Errug gaaf!!

  4. Origineel geplaatst door Jean-Paul Horn
    @vuurvreter: Nee. We hebben hier vooralsnog geen instelling voor kunnen vinden (in Privacy of de Foto’s-app zelf)

    Jean-Paul, heet jij ook Gonny?? 😉. Klinkt wel veelbelovend. Benieuwd hoe het zich verhoud tot Google Foto’s.

  5. In plaats van die Foto-app te pimpen zouden ze dat ding eens moeten leren om NIET elke keer ik mijn iMac aanzet, mijn ganse foto-bibliotheek (20gb) van mijn iMac over te zetten op mijn iPhone zonder dat ik dat vraag. Ik durf mijn iMac niet meer aanzetten anders heb ik het weer zitten en mag ik drie dagen foto’s liggen wissen op mijn iPhone😳
    Apple Care gecontacteerd: Geen oplossing.

  6. Origineel geplaatst door Saliha
    In plaats van die Foto-app te pimpen zouden ze dat ding eens moeten leren om NIET elke keer ik mijn iMac aanzet, mijn ganse foto-bibliotheek (20gb) van mijn iMac over te zetten op mijn iPhone zonder dat ik dat vraag. Ik durf mijn iMac niet meer aanzetten anders heb ik het weer zitten en mag ik drie dagen foto’s liggen wissen op mijn iPhone😳

    Apple Care gecontacteerd: Geen oplossing.

    In de iCloud instellingen foto’s uitvinken?😅

  7. @Erwin Puijnen: Stond nooit aangevinkt.
    Hebben we samen met een Apple medewerker aan-en uitgevinkt maar tevergeefs. Was het maar zo simpel 🙁
    Zit hier met een toestel van >2000€ die ik gewoon niet kan aanzetten 🙂 #leuk

  8. Origineel geplaatst door Saliha
    @Erwin Puijnen: Stond nooit aangevinkt.

    Hebben we samen met een Apple medewerker aan-en uitgevinkt maar tevergeefs. Was het maar zo simpel 🙁

    Zit hier met een toestel van >2000€ die ik gewoon niet kan aanzetten 🙂 #leuk

    Ugh. Soms is apple inderdaad zo gebruiksonvriendelijk! Ik zou bijvoorbeeld ook de automatische backup willen uitzetten of minstens kunnen zorgen dat deze niet op m’n C schijf wordt opgeslagen aangezien ik een kleine ssd C schijf heb.. Maar apple mapjes laten zich helaas niet makkelijk verplaatsen 😉

  9. Ben vooral benieuwd of het een beetje werkt met die gezichtsherkenning. Was voorheen namelijk erg slecht, maar met de een goed geïmplementeetde deep learning moet toch een flinke sprong gemaakt kunnen worden. Voor mij iig één van de meest interessante features van ios10 als het werkt.

  10. Origineel geplaatst door Jean-Paul Horn
    @vuurvreter: Nee. We hebben hier vooralsnog geen instelling voor kunnen vinden (in Privacy of de Foto’s-app zelf)

    Over privacy gesproken, dacht dat dit een van Apple’s sterke punten was?

  11. @vuurvreter: Privacy is inderdaad een erg belangrijk punt bij Apple. Alle filters (middels deep learning) vind lokaal plaats. Er gaat als het goed is tenminste niets naar buiten toe.

  12. Origineel geplaatst door EOTB
    @vuurvreter: Privacy is inderdaad een erg belangrijk punt bij Apple. Alle filters (middels deep learning) vind lokaal plaats. Er gaat als het goed is tenminste niets naar buiten toe.

    “Ook kun je zoeken op allerlei bezienswaardigheden, zoals de Eiffeltoren of de Big Ben. ” Als dit zoekterms zijn bij mij foto’s, zal er toch gebruik gemaakt gaan worden internet of dat soort zaken. En die gaan toch echt buiten mijn telefoon om.

  13. Origineel geplaatst door EOTB
    @vuurvreter: Privacy is inderdaad een erg belangrijk punt bij Apple. Alle filters (middels deep learning) vind lokaal plaats. Er gaat als het goed is tenminste niets naar buiten toe.

    Origineel geplaatst door vuurvreter
    “Ook kun je zoeken op allerlei bezienswaardigheden, zoals de Eiffeltoren of de Big Ben. ” Als dit zoekterms zijn bij mij foto’s, zal er toch gebruik gemaakt gaan worden internet of dat soort zaken. En die gaan toch echt buiten mijn telefoon om.

    Klopt, maar ik kan me zo voorstellen dat eea geanonimiseerd wordt. Als dat niet zo zou zijn, dan zou er wel een schakelaartje moeten komen om dit uit of aan te zetten.