Hoewel we de nieuwe iPhone volgens verschillende berichten niet zoals elk jaar op de WWDC hoeven te verwachten, duiken er in aanloop naar Apple’s jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie wel steeds nieuwe geruchten op. Zo zouden eerder deze maand nog de camera en flitser van het nieuwe toestel zijn gelekt. Gisteren werd duidelijk dat de iPhone 5 mogelijk een scherm met gebogen glas krijgt. De laatste in het rijtje komt van topman Stephane Richard van France Telecom, die stelt dat de volgende iPhone ‘kleiner en dunner’ wordt.
Dit zei hij in een interview met AllThingsD, waarin hij onder meer sprak over kleinere simkaarten. France Telecom is het moederbedrijf van Orange, dat de iPhone in vijftien landen verkoopt. Volgens de topman werkt Apple al jaren aan het verkleinen van simkaarten om meer ruimte in de telefoon te creëren. Vorig jaar introduceerde Apple de microsim als nieuwe standaard voor de iPhone en iPad. Apple is zelf voorstander van e-SIM, waarbij sprake is van een geïntegreerde simchip met flashgeheugen, dat je kunt upgraden. Er hoeft dan geen rekening te worden gehouden met een simkaart-tray, waardoor de iPhone nog compacter ontworpen kan worden. De operators willen liever zelf de controle houden met een eigen simkaartstandaard en hebben dit ook aan Apple kenbaar gemaakt, zo maakt Richards duidelijk.
Volgens de topman van France Telecom is Apple nu toch om: “We gaan met ze samenwerken om een nieuw formaat simkaart te standaardiseren, die rekening houdt met de behoeften op het gebied van beveiliging en authenticatie en die ook compatibel is met hun wensen op het gebied van grootte”, zegt Richards. Eerder kon je op iPhoneclub lezen dat Apple bij het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) een een nieuw voorstel voor simkaarten heeft ingediend, waarbij de chip nog kleiner wordt. Hij stelt dat Apple ook gebaat is bij een kleinere chip: “Ik heb begrepen dat de volgende iPhone kleiner en dunner wordt en dat men op zoek is naar meer ruimte.”
De Franse CEO gaf ook zijn mening over concurrenten van Apple en zei dat Microsoft en Nokia moeite zullen hebben om de negatieve markttrend te keren. Hij is echter van mening dat BlackBerry-maker RIM niet in een neergaande spiraal zit, maar met wat kwaliteitsproblemen zit, die ze moeten oplossen. Orange is blij met het huidige landschap van operatingsystemen. Een wereld met 90 procent Android-gebaseerde systemen zou niet aantrekkelijk voor ze zijn. Over tablets is Richard ook sceptisch: er is een wereldwijde markt voor de iPad, maar wat de rest betreft is volgens hem maar moeilijk te voorspellen.
Richard ging daarnaast ook in op een kwestie die de gemoederen in Nederland al een tijdje bezighoudt: de groei van mobiel dataverkeer. De topman waarschuwt voor een ineenstorting van het netwerk: “Niemand roept dit hard genoeg, maar het echte probleem voor de wereld is een ineenstorting van het netwerk of enkele lokale ineenstortingen”, aldus Richard. Hij stelt dat het systeem uit balans is: de operators moeten de capaciteit van hun netwerken uitbreiden, terwijl de partijen die het dataverkeer veroorzaken — zoals Skype en Google — niet gestimuleerd worden om het verkeer, wereldwijd, goed te beheren. Hij pleit daarnaast ook voor nieuwe prijsmodellen, zoals bijvoorbeeld KPN onlangs introduceerde.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 10 reacties