De Galaxy Note 7 is nog maar net verschenen en heeft het technisch gezien prima voor elkaar. De hardware is op papier beter dan de iPhone 6s van vorig jaar, maar we weten ook dat Apple allerlei optimalisaties doorvoert. Hoe zouden de twee in dagelijks gebruik van elkaar verschillen? Dat blijkt uit een test, waarbij we eigenlijk de uitslag al hebben verklapt.
Galaxy Note 7 vs iPhone 6s
In onderstaande video is te zien dat de Samsung Galaxy Note 7 langzamer is dan de iPhone 6s bij het starten van apps. Dat zou je niet verwachten als je kijkt naar de hardware in de 5,7-inch grote Galaxy Note 7, die voorzien is van maar liefst 4GB RAM en een recentere quad-core 64-bit Snapdragon 820-processor. De iPhone 6s moet het doen met slechts 2GB RAM en een dual-core processor. Toch blijkt Apple de zaakjes beter voor elkaar te hebben. Bij het opstarten van 14 apps blijkt dat de iPhone 6s meermaals het snelst is.
In de video van PhoneBuff worden de 14 apps achter elkaar opgestart en daarna weer afgesloten. De iPhone 6s komt al bij de eerste app (Asphalt 8) op voorsprong te staan en dat blijft zo gedurende de rest van de test. In totaal heeft de iPhone 1 minuut 21 seconden nodig om alle apps te openen en te sluiten, terwijl je bij de Note 2 minuut 4 seconden nodig hebt. In de tweede ronde scoort de iPhone 1:51 minuten en de Note 2:49 minuten, een verschil van bijna één minuut!
Apple optimaliseert beter
Hoewel de testers in dit filmpje proberen om een ‘realistische’ situatie na te bootsen, is het natuurlijk niet iets wat je in het dagelijks leven doet. Maar het laat wel goed zien waar de sterke en zwakke punten van de Note 7 zitten: je haalt flink wat krachtige hardware in huis, maar het laden van games duurt veel langer dan nodig is. Apple profiteert van het feit dat ze zowel de hardware als de software maken en beide goed op elkaar kunnen afstemmen. Dat is wellicht ook de reden waarom Apple zo graag de nieuwste games op het podium laat zien bij het presenteren van nieuwe toestellen: ze weten dat alle optimalisaties zijn doorgevoerd en dat het beeld niet gaat stotteren.
Overstappen naar nieuw model niet nodig
Het is tegelijk ook de toekomstige achilleshiel van Apple: huidige iPhones zijn zo goed en zo snel, dat verdere snelheidsverbeteringen eigenlijk niet zoveel zin meer hebben. Als gebruiker valt er weinig winst te behalen door een nieuw toestel aan te schaffen, wat je uiteindelijk terug zult zien in afvlakkende verkoopcijfers.
Een toestel van vorig jaar voldoet immers nog prima. Over een week of twee zullen we zien of Apple met de iPhone 7 en iPhone 7 Plus opnieuw snelheidswinst heeft weten te behalen met de A10-chip. Ook weten we dan of Apple voor meer werkgeheugen heeft gekozen, zoals ze bij de iPad Pro’s deden. Volgens geruchten krijgt het grotere model van de iPhone 7 straks 3GB RAM.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Dit worden de unieke eigenschappen van de iPhone 17 Air (maar je moet ook wat functies missen) (20-01)
- Deze 5 nieuwe functies verwachten we in de iPad Air 2025 (20-01)
- Gerucht: 'HomePod met scherm krijgt toch geen OLED-display, Apple kiest voor LCD' (17-01)
- Apple brengt tvOS 18.2.1 uit, lost een probleem op met synchronisatie (17-01)
- 'Foto's van dummy toont iPhone SE 4 design' (16-01)
Reacties: 43 reacties