Waarom locatiebepaling op de nieuwe iPhones nauwkeuriger wordt

De nieuwe iPhones ondersteunen voor het eerst de Europese Galileo-navigatiesatellieten, waardoor je nog nauwkeuriger je locatie kunt laten bepalen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

De iPhone 8 en iPhone X ondersteunen de Europese Galileo-satellieten en ook de Japanse QZSS-satellieten. Daardoor kun je nauwkeuriger navigeren dan voorheen, omdat er meer data over je exacte locatie beschikbaar is.


Europese satelliet

Galileo en QZSS-satellieten

Veel mensen spreken over GPS, maar bedoelen vaak alleen het Amerikaanse satellietnetwerk NAVSTAR, dat in de lucht wordt gehouden door het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Die afhankelijkheid van de Amerikanen brengt ook risico’s met zich mee. Op het moment dat Defensie besluiten om het systeem uit te schakelen (bijvoorbeeld tijdens een belangrijke militaire operatie) werken de navigatiesystemen van de gewone burgers ook niet meer goed. De meeste navigatiesystemen bewaren ook wat satellietdata lokaal, zodat ze niet meteen de weg kwijt zijn. Maar het heeft wel impact op de nauwkeurigheid.

Vandaar dat Apple al vroegtijdig ondersteuning voor andere methoden voor locatiebepaling heeft toegevoegd. Sinds de iPhone 4s (!) heeft Apple al ondersteuning voor de Russische GLONASS en daarnaast wordt ook aan de hand van Wi-Fi-routers en GSM-masten gekeken waar je je bevindt.

Bij de iPhone 8 en iPhone X komen daar twee systemen bij: Galileo en QZSS. We werden hierover getipt door iCulture-lezer Daniël, die het in de specs van de nieuwe iPhones zag staan.

Click here to display content from X.
Learn more in X’s privacy policy.

Bij Airbus waren ze echter ook al op de hoogte. Het Europese Galileo (GNSS) is een wereldwijd opererend systeem voor navigatiesatelieten, terwijl het Quasi-Zenith Satellite System (QZSS) vooral bedoeld is voor Japan. Volgens deskundigen is Galileo technisch gezien superieur aan het NAVSTAR-systeem van de Amerikanen. Dit zorgt voor grotere nauwkeurigheid bij het navigeren en ook voor een lager energieverbruik, omdat de GPS-ontvanger in de iPhone minder naar signalen hoeft te zoeken. Daarnaast is er sprake van een betere dekking, ook op plekken waar het tot nu toe lastig was om je locatie nauwkeurig te bepalen. En het gaat daarbij niet zozeer om afgelegen gebieden, maar juist in stedelijke gebieden met hoogbouw is het lastiger om de satellietsignalen goed te ontvangen.

Vanaf 2020 is het mogelijk om je locatie tot op de centimeter nauwkeurig te bepalen, zodat hulpdiensten je altijd kunnen vinden. In december 2016 waren 18 van de 30 geplande Galileo-satellieten gelanceerd. Het breidt zich dus nog verder uit.

Japans systeem

Het Quasi-Zenith Satellite System (QZSS) is een Japans satellietsysteem. Dit is relatief beperkt, omdat er slechts 4 satellieten zijn gepland. De eerste Michibiki-satelliet ging in september 2010 de lucht in en is in bijna heel Japan zichtbaar, ook in gebieden met hoge gebouwen en steile bergketens. Je hebt er dus vooral iets aan als je in Japan bent.

Actuele iPhone 8 deals

Reacties: 10 reacties

  1. Wordt tijd dat Apple een eigen systeem de ruimte in stuurt. 😉

  2. Maar werkt het al met Galileo en dat japanse systeem of moeten die daarvoor iets openzetten ? Ik kan me voorstellen dat Apple wel vast de mogelijkheid ervoor heeft ingebouwd maar wil niet zeggen dat het ook bruikbaar is vanaf het begin
    Hier lees ik niets over in het artikel

  3. @Jan jansen: Welk begin? Galileo satelieten zijn al jaren actief. Apple maakt er nu pas gebruik van 🙂

  4. @dries6951: Nope. De satellieten zelf zijn inderdaad al jaren actief, maar pas sinds 15 december 2016 is Galileo te gebruiken.
    Er zijn trouwens geen plannen om QZSS uit te breiden naar wereldwijde dekking. Dus echt enkel in Japan nuttig.

  5. Op het moment dat Defensie besluiten om het systeem uit te schakelen (bijvoorbeeld tijdens een belangrijke militaire operatie) werken de navigatiesystemen van de gewone burgers ook niet meer goed.

    De Amerikanen zullen het systeem niet uitschakelen, dan hebben ze zelf ook niets meer. Wat ze wel doen, zijn de instellingen zo verdraaien, dat er een afwijking voor de vijand optreedt. Aangezien de Amerikanen de afwijkingen kennen, blijft het voor hun wel zuiver en bruikbaar.

  6. Origineel geplaatst door Madelief

    Op het moment dat Defensie besluiten om het systeem uit te schakelen (bijvoorbeeld tijdens een belangrijke militaire operatie) werken de navigatiesystemen van de gewone burgers ook niet meer goed.

    De Amerikanen zullen het systeem niet uitschakelen, dan hebben ze zelf ook niets meer. Wat ze wel doen, zijn de instellingen zo verdraaien, dat er een afwijking voor de vijand optreedt. Aangezien de Amerikanen de afwijkingen kennen, blijft het voor hun wel zuiver en bruikbaar.

    De Amerikanen kunnen het systeem wel uitschakelen aangezien het uit 2 delen bestaat. 1 voor defensie en 1 voor de burgers.
    Softwarematig is het zo om te schakelen dus. Daarom zit er ook zoveel verschil in nauwkeurigheid. Defensie heeft haast op de cm nauwkeurig en voor de burger zit er bijna een meter of meer in.

  7. Werkt deze betere gps dan ook in Nederland?

  8. Met Glonas is er volgens zeggen een betere nauwkeurigheid te halen dan vijf meter.
    Op mijn iphone 4 haal ik ook deze nauwkeurigheid, terwijl volgens schrijven Glonas nog niet was toe gevoegd.
    Met welke app kan ik volgen welke satteliten ik binnen bereik heb?

  9. Als het op de centimeter nauwkeurig is. Kan dit nog best van pas komen voor landmetingen. En uitzetten van data via gps

  10. Ik ben benieuwd waarom ondersteuning voor deze satellieten niet met een software-update aan alle iPhones kan worden toegevoegd. Zijn het technisch andere signalen dan NAVSTAR en vereisen ze een ander soort ontvangst of zo?