Nieuwe Garmin-actiecamera is veelzijdiger dan GoPro
Garmin heeft vandaag een actiecamera aangekondigd, waar de makers van GoPro wakker van zullen liggen. Bij een actiecamera denk je misschien automatisch aan GoPro. Garmin moest daarom wel wat unieke functies erin stoppen, om te zorgen dat mensen die een actiecamera zoeken, ook de VIRB overwegen. Dat is gelukt: je kunt allerlei sensoren aansluiten, zodat je bijvoorbeeld tijdens het filmen in een passagiersvliegtuigje de g-krachten en vlieghoek kunt meten. Gebruik je de actiecamera tijdens het mountainbiken, dan leg je snelheid, trapfrequentie en hartslag vast. “Without data, its’ just video”, meldt Garmin op de website. Voordeel: je kunt deze camera onderwater gebruiken, zonder dat je een speciale behuizing nodig hebt.
Zoals verwacht, werkt de Garmin VIRB XE actiecamera samen met iPhone en Android-toestellen, zodat je al die vastgelegde data ook kunt uitlezen. De Garmin VIRB XE ($399) is dus vooral bedoeld voor mensen die het maximale aantal connecties willen. Daarnaast is er een goedkopere versie aangekondigd die technisch wat minder geavanceerd is: de Garmin VIRB X ($299).
Garmin maakte eerder al de VIRB Elite voor het schieten van actiebeelden. De vandaag aangekondigde VIRB X en XE zijn compacter en hebben meer functies. Qua formaat komen ze in de buurt van de GoPro, maar ze zien er iets technischer uit, met een behuizing die eruit ziet als een rugged case. Met de VIRB XE kun je beelden filmen tot een resolutie van 1440p bij 30 frames per seconde. Neem je genoegen met een lagere resolutie, dan kun je ook 1080p filmen bij 60 frames per seconde. Wie dat wil, kan de witbalans, ISO-waarde en belichting aanpassen. De VIRB X kan alleen filmen op 1080p bij 30 frames per seconde. Met beide camera’s kun je ook normale 12-megapixel foto’s maken, er zit Wi-Fi en Bluetooth in en de batterij gaat 2 uur mee.
Garmin VIRB: vooral voor sporters
Het feit dat Garmin deze camera’s maakt, betekent bijna automatiisch dat ze vooral op sporters zijn gericht. Garmin maakt niet alleen navigatiesystemen, maar heeft ook een breed aanbod van sporthorloges, fietssensoren en andere sporttechnologie. Het sterke punt van de VIRB X en VIRB XE is dan ook vooral dat je allerlei data zoals GPS-positie en hartslag kunt vastleggen. Dit verschijnt als extra laag in de video, zodat je vrienden kunnen zien hoe snel je een skihelling omlaag bent gescheurd. Je kunt de Garmin VIRB-camera’s ook gebruiken om bijvoorbeeld g-krachten te meten tijdens het skydiven of tijdens acrobatische trucs. De rechthoekige vorm maakt deze camera ook iets makkelijker te bevestigen aan kleding en helmen.
Toch zitten er ook nog wel wat nadelen aan de VIRB-camera’s. Wat ontbreekt zijn slow motion-functies en filmen in 4K-resolutie. En als Garmin wil dat deze camera’s net zo populair worden als de GoPro, zullen ze moeten zorgen voor een flinke hoeveelheid aanvullende accessoires, zodat je je VIRB-camera op allerlei manieren kunt gebruiken. De aansluiting is hetzelfde als die van andere actiecamera’s, maar bij de GoPro is gebleken dat consumenten toch ook graag een hele reeks ‘originele accessoires’ willen zien.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 7 reacties