Dit is het eerste deel van mijn gastcolumn op iPhoneclub.nl over het ontwikkelen voor Cydia. Het eerste deel is redelijk algemeen en bespreekt de verschillen tussen Cydia en de App Store, Repositories voor Cydia en welke bekende repositories er zijn en betaalde applicaties in Cydia. In de volgende delen zal ik alle technische details bespreken die nodig zijn om je applicatie werkend in Cydia te krijgen.
De kloof tussen de iTunes App Store en Cydia
Grofweg gezegd zijn er twee grote verschillen tussen Cydia en de App Store: bereik en toelatingsbeleid. Wil je een potentieel hele grote groep klanten bereiken, dan is de App Store vele malen aantrekkelijker dan Cydia, al is het maar omdat een relatief klein percentage van de iPhone-gebruikers ervoor kiest om zijn/haar iPhone te jailbreaken. Apple is inmiddels echter ook berucht om haar toelatingsbeleid voor de App Store: alles wat ook maar enigszins als aanstootgevend wordt gezien, wordt afgekeurd. Applicaties die (te) diep op systeemfuncties ingrijpen worden eveneens zonder verdere berichtgeving buiten de App Store gehouden.
Cydia wordt daarom vaak door ontwikkelaars gebruikt om door Apple afgekeurde applicaties toch nog beschikbaar te stellen aan het grote publiek. Andere redenen waarom Cydia een goed alternatief is om je applicatie te distribueren kunnen zijn dat je als ontwikkelaar geen 99$ aan Apple wilt betalen voor de toelating tot het Developer Program, of dat je simpelweg te jong bent om een developers license aan te schaffen.
Vergeet niet dat je de iPhone SDK altijd kunt blijven gebruiken om een applicatie voor Cydia te maken zonder Xcode te tweaken of hacken. Meer hierover bespreek ik in het tweede en derde deel van mijn gastcolumn.
Repositories
Repositories zijn websites die applicaties hosten door met een speciale mappenstructuur en een paar codebestanden Cydia aan te spreken. Je kunt je eigen Cydia repository beginnen, maar dat raad ik ten zeerste af als je zoveel mogelijk mensen wilt bereiken. De beste manier om je applicatie beschikbaar te stellen is door contact op te nemen met een repository-beheerder die gratis je applicaties host. In ruil daarvoor plaatsen ze bijvoorbeeld een advertentie op de ‘More Info’ pagina.
Het grote voordeel van de default repositories is dat iedereen die Cydia gebruikt deze repositories ook geïnstalleerd heeft, waardoor je applicatie bij iedereen op de ‘Changes’ lijst verschijnt. Die lijst kan een aantrekkelijk duwtje in de rug zijn, omdat veel mensen die lijst regelmatig controleren op nieuwe en bijgewerkte applicaties. Zorg dus dat je applicatie bij de eerste release al netjes werkt.
De vier bekendste repositories zijn The BigBoss & Planet iPhones (vormen samen één repository), Modmyi, iSpazio en in Nederland iFoneguide. Ze aanvaarden alle vier applicaties en themes. Advies welke je moet kiezen is voor mij lastig, omdat ik zelf alleen ervaring met Allen (van Planet-iPhones, verantwoordelijk voor de themes) en BigBoss (verantwoordelijk voor de applicaties) heb. Allen was zeer vriendelijk en BigBoss heeft me op technisch vlak zeer goed geholpen om mijn applicatie klaar te stomen voor Cydia.
Als je je applicatie of theme gehost wilt zien door Big Boss & PlanetiPhones kun je mailen naar bigboss[at]thebigboss[dot]org (applicaties) of allen[at]planet-iphones[dot]com (themes). Voor Modmyi stuur je een e-mail naar kyle[at]modmyi[dot]com, voor iFoneguide naar repo[at]ifoneguide[dot]nl en voor iSpazio moet je jezelf eerst registreren op spaziocellulare.com/ispazio/.
De Cydia Store
Als je je applicatie liever niet gratis beschikbaar stelt, kun je ook een vergoeding vragen voor je applicatie. Je kunt dit op twee manieren aanpakken: met een ingebouwd eigen betalingssysteem wat je zelf zult moeten ontwerpen in Xcode, of door gebruikers te laten betalen waarna automatisch de applicatie geïnstalleerd wordt via de Cydia Store. Het voordeel van je eigen betalingssysteem is dat je abonnementen kunt verkopen (bijvoorbeeld 4 euro per maand voor de nieuwste themes) of je eigen betalingswijze kiezen, zoals bijvoorbeeld Wallie. Als je van de Cydia Store gebruik wilt maken, stuur je een e-mail naar saurik[at]saurik[dot]com (de bedenker van Cydia) en hij zal je dan verder op weg helpen. De Cydia Store gebruikt als betalingsproviders Amazon Payments en PayPal.
Mijn ervaringen met Cydia
Ik ben zelf de ontwikkelaar van een applicatie en een paar themes. Deze zijn allemaal beschikbaar in Cydia. Mijn gratis applicatie eBook werd op de eerste dag al zo’n 5000 keer gedownload en de teller staat nu op 40.000 downloads. Mijn themes zijn Leopard Aurora, The Many Faces of Eric Cartman, Cola Battery, Sprite Battery en Bacardi Battery. Een voorbeeld vind je hier of voor meer info op mijn eigen blog.
Slot
Dit was deel één van mijn column. In de volgende delen bespreek ik alle technische punten en ook een handige tip over hoe je je applicatie kan testen op je iPhone zonder een iPhone SDK-ontwikkelaarslicentie. Geef zeker feedback in de reacties.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 19 reacties