Gastcolumn: ‘The Interconnected Web of Things’
Op iPhoneclub schrijven we meestal vrij praktische nieuwtjes. Ontwikkelaar Jelle Prins bood aan om een column te schrijven, waarin hij zijn opinie geeft over welke richting het mobiele ecosysteem opgaat. Jelle ziet de opkomst van ‘The Interconnected Web of Things’ en de iPhone kan daarin een centrale rol spelen. We zijn erg benieuwd wat jullie van deze column vinden.
De science fiction-schrijvers uit het verleden hadden het eigenlijk helemaal niet zo slecht gezien. De gadgets waar we 50 jaar geleden over droomden zijn nu vaak werkelijkheid en elke dag komen we dichter bij de toekomst. Dagelijks komen nieuwe applicaties uit die velen versteld doen staan en die tegelijkertijd als vanzelfsprekend worden beschouwd. Op dagen dat Apple een nieuwe SDK introduceert maken we zelfs een sprong voorwaarts: op zulke dagen worden ook ontwikkelaars enthousiast van de nieuwe mogelijkheden. De centrale vraag is: wat brengt de toekomst?
Een stukje geschiedenis
De eerste iPhone bracht mobiel internet. iPhone-firmware 2.0 introduceerde met de App Store een ideaal ecosysteem voor developers. De iPhone wordt niet meer alleen door Apple gemaakt, maar mede door een community van enthousiaste gebruikers. Zij zijn de motivatie voor ontwikkelaars en Apple geeft die ontwikkelaars de tools om toekomstdromen te realiseren. Tools zoals ‘location-awareness’ worden slim gebruikt om interessante individuele applicaties te ontwikkelen. Deze maken gebruik van je huidige locatie om je treinreis te plannen, je wakker te maken bij je eindstation en een koffiebar in de buurt te vinden wanneer je vrienden wél vertraging hebben. Dit was nog maar een begin; we zijn inmiddels een half jaar verder.
‘The Interconnected Web of Things’
De nieuwe SDK 3.0 brengt ons weer een stap dichterbij onze science fiction-fantasieën. Eén van de nieuwe features maakt het mogelijk om externe apparaten op verschillende mannieren aan de iPhone te koppelen, met of zonder draadje. Je iPhone bedient de TV en combineert een online TV-gids en Facebook Connect om je aanbevelingen van vrienden te serveren. Je ziet wie er op dat moment ook naar de laatste aflevering van Lost kijkt en Tweet via Twitter met hen over de onverwachte plotwendingen.
We gaan naar ‘The Interconnected Web of Things’: mijn variatie op ‘The Internet of Things’. Diensten decentraliseren en Apple begrijpt deze filosofie. Daarom worden simpele applicaties aangeboden die voor één doel ontworpen zijn. De nieuwe SDK maakt het nog makkelijker om deze losse applicaties vervolgens met elkaar te verbinden.
Dit gaan we overal zien. Er zijn services die zich alleen op je locatie concentreren en deze vervolgens uitwisselen met Facebook. Een service communiceert (broadcast) je locatie en krijgt je Tweets terug. Tweets die je bijvoorbeeld vol genoegen uitte tijdens het diner in een lokaal restaurant. De locatie van die Tweet is relevant. Andere bezoekers kennen jou niet, maar stellen je mening over de pasta wel op prijs. Een gedetailleerd verslag wordt bijgehouden van ieders belevenis op elke locatie.
Je huidige locatie is maar één van de vele informatiebronnen die services kunnen helpen. Je dagelijkse traject kan je al profileren als een bepaalde persoon. Waar gaan studenten met dezelfde wandelgangen, interesses en kledingsmaak uit?
‘Nieuwe’ sociale connecties in het web
Voor sommigen schets ik een toekomst waar zij zacht gezegd licht argwanend tegenover staan. Ons leven wordt transparanter, een schat aan data wordt gecreëerd. Uiteindelijk komt de nadruk echter steeds meer op de menselijke interactie en intelligentie te liggen. Waar we vroeger Google vroegen om een geschikt restaurant voor ons te vinden, daar leggen we dit nu (weer) voor aan onze vrienden. Aardvark wroet door ons sociale netwerk op zoek naar ‘specialisten’ en vraagt hen waar ze eten. Facebook wordt zo een gigantische broad- en narrowcaster van content uit de cloud.
‘The Interconnected Web of Things’ verbindt niet alleen webservices. Moderne koelkasten doen al automatisch bestellingen bij de Albert Heijn, planten tweeten hun waterbehoefte en schoenen brengen onze fysieke activiteiten in kaart. Straks weet onze iPhone of we gekleed zijn voor een sjiek diner.
Simpele handelingen worden steeds meer overgenomen door domme machines: artificial stupidity. Een netwerk van gekoppelde services vindt een geschikt restaurant, maakt een reservering, tweet de genodigde vrienden, bestelt een taxi en stuurt ons een push notificatie wanneer deze voor de deur staat. Van het eten en de gezelligheid genieten we ook in de toekomst nog altijd zelf.
Jelle Prins (24) is een van de teamontwikkelaars van Moop.Me. Verantwoordelijk voor iNap, File Info en Lyrics. Master-student Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam, maar op het moment woonachtig in New York. Jelle geniet van het ontwikkelen van nieuwe concepten. Helaas moeten de vele huidige projecten geheim blijven tot deze klaar zijn voor het grote publiek.
Dit is een snelle introductie van enkele onderwerpen die bediscussieerd zullen worden in een toekomstige serie onregelmatig gepubliceerde artikelen. Wees kritisch en discussieer mee!
Volg Jelle op Twitter: @jelleprins of stuur een e-mail: [antispam mailto=”jelle@moop.me” txt=”jelle@moop.me”].
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 39 reacties