Gearresteerde Apple-manager ontkent aannemen smeergeld

Apple-manager Paul Devine ontkent smeergeld te hebben ontvangen van Aziatische leveranciers. Het zou gaan om samples, in ruil voor consultancy.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

witwassenApple-manager Paul Devine, die ervan wordt beschuldigd smeergeld van Aziatische fabrikanten te hebben aangenomen, moest gisteren voorkomen. In de federale rechtbank van San Jose verklaarde Devine niet schuldig te zijn aan het aannemen van meer dan 1 miljoen dollar en het verkopen van bedrijfsgeheimen. Devine ging terug naar de gevangenis, maar volgens de Financial Times komen de fabrikanten zelf nu uit de kast. Een Taiwanees bedrijf heeft een manager op non-actief gesteld om het verdere onderzoek af te wachten.


Twee bedrijven die volgens Apple hebben geprofiteerd van de gelekte informatie, zouden Kaedar Electronics (onderdeel van het Taiwanese concern Pegatron) en Cresyn uit Zuid-Korea zijn. Volgens Apple heeft Cresyn een overeenkomst voor consultancydiensten gesloten met Devine, waarin werd vastgelegd welke informatie hij moest lekken. Het ging daarbij bijvoorbeeld om roadmaps en verkoopschattingen. Devine zou daarmee maandelijks $6.000 bijverdienen.

Cresyn is van mening dat er geen sprake is van omkoping, omdat Devine alleen maar was ingehuurd om trends in de Amerikaanse markt te rapporteren. Het was een normaal consultancycontract om te zorgen dat Cresyn een betere positie in de Amerikaanse markt kreeg. “Dit was niet illegaal”, zegt Cresyn in een verklaring. “We ontvingen algemene informatie over de Amerikaanse markt maar kregen geen technologie-gerelateerde informatie”.

Bij Pegatron is een intern onderzoek gestart, waarbij één manager ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest. Pegatron is ’s werelds grootste fabrikant van moederborden. Het was ooit onderdeel van Asustek, de op vier na grootste pc-fabrikant.

Apple kwam de activiteiten op het spoor toen ze e-mailtjes vonden op de zakelijke laptop van Devine. Ze waren verstuurt via persoonlijke mailaccounts en gaven instructies om niet meer dan $10.000 per keer over te maken, om niet teveel aandacht te trekken. Devine zag de betalingen niet als geld, maar als ‘samples’. Hij richtte een apart bedrijf op in Californië voor het ontvangen van de vergoedingen. De bankrekeningen stonden daarbij op naam van zijn vrouw.

Uit documenten van de rechtszaak blijkt dat Devine bij Apple een salaris had van meer dan $100.000, plus opties en aandelen. Woensdag is er weer een zitting gepland, over de vraag of Devine op borgtocht vrij mag.

Informatie

Laatst bijgewerkt
17 augustus 2010 om 11:25
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Reacties: 11 reacties

  1. Meer dan $100.000,- per jaar + opties en aandelen van Apple neem ik aan. Dat zou voor mij toch echt wel genoeg zijn.

  2. Als hij niet schuldig is maakt hij het zichzelf niet makkelijk met de emailtjes die hij stuurt, bedrijf dat hij opricht en geld dat hij naar de rekening van zijn vrouw laat sturen.

  3. Ik had verwacht dat hij gelijk zou zeggen. Ja heb ik gedaan!

  4. ik snap dat echt niet he…heb je in zulke tijden een best riant salaris, zet je alles op het spel om meer te krijgen, terwijl je met een beetje logisch nadenken moet weten dat zoiets altijd boven komt!

  5. Van bekennen is nog nooit iemand vrijgesproken.

  6. $100.000+ is een veel voorkomend manager loon in de US en niet echt ZO veel. Tuurlijk gaat die niet direct opbiechten :).

    In de medische wereld zie je zulke transacties dagelijks, het is een kat en muisspel. Maar Apple laat het er niet bij.

  7. wel opmerkelijk dat Apple dit publiekelijk maakt … belangerijkste effect is dat andere managers (van zelfde sub niveau) gewaarschuwd zijn dat Apple alle regsiters open trekt als het nodig geacht wordt.

    Kwestie van de geheimhoudingskultuur te benadrukken …

  8. Arme man.
    Als je met zo’n vrouw getrouwd bent…

  9. @Rupert Rupparella: zolang ze getrouwd zijn geen probleem maar als ze scheiden is hij wel zijn geld kwijt want het staat onder haar naam

  10. Origineel geplaatst door Erik
    Van bekennen is nog nooit iemand vrijgesproken.

    In Nederland wel. Enkel bekennen volstaat niet voor een veroordeling; er dient ook bewijs te zijn. 😉

  11. Misschien is er meer aan de hand en was hij niet tevreden bij Apple. Vond hij dat hij bijvoorbeeld gepasseerd werd bij promoties e.d. Kunnen allemaal redenen zijn waarom je op deze toer gaat. Misschien had hij grote schulden of had hij een gat in zijn hand. Je komt de gekste dingen tegen, ook in het hogere management. Zelfs drugs- alcohol- en gokverslavingen komen regelmatig voor bij topwerknemers en bazen.

    Vebaas u niet, verwonder u slechts.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.