Reacties voor: Geen draadloos internet via tv-frequenties in Nederland

De Nederlandse operators zien nog even niets in gebruik van vrije tv-frequenties voor mobiel internet. Via vrije frequenties op de 300 tot 400 MHz-band zou het 3G-netwerk ontlast kunnen worden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 6 reacties

  1. Je kunt als telecom-operator natuurlijk gauw nee zeggen tegen dit soort ontwikkelingen / oplossingen, maar ze (T-Mobile, Vodafone en KPN) hebben ook nog geen antwoord op de toenemende vraag naar dekking en kwaliteit van het 3G-netwerk. Wel veel abo’s proberen te slijten maar dekking, ho maar! En straks zitten we allemaal opgesloten op een onbereikbaar wolkje!

  2. Als je goed nadenkt, weet je aan wie je dit in nederland wel en niet moet vragen. UPC en Ziggo moeten woekeren met de bandbreedte. Ziggo gaat binnenkort zelfs al een aantal analoge kanalen verwijderen om plaats te maken voor digitale.
    Hier ligt een geweldige kans voor het glasvezelnetwerk, probleem is natuurlijk dat dit weer niet landelijk dekkend is. Je kunt zelfs in de randstad nog geen verbindende backbone tussen de vier grote steden maken. De situatie veranderd echter snel, misschien stimuleert dit wel de samenwerking tussen de concurrenten van nu. Bovendien heeft zelfs de (europese) overheid gezegd dat financiele hulp voor de uitbouw van glasvezel niet als concurrentieverstorend hoeft te worden gezien. KPN heeft al een behoorlijk groot glasvezelnetwerk en zal gezien de verschuiving van vast naar mobiel hier vast iets mee gaan doen!

  3. Ik denk dat het verstoren van de kabel wel zal meevallen tegen de tijd dat het in Nederland beschikbaar zal komen. De kabelaars staan ook niet stil in hun ontwikkelingen en zijn nu bezig met een compleet ander concept dan dat we nu gewend zijn. UPC test nu een nieuwe settopbox die op MoCA werkt. Er wordt een soort “master” apparaat bij je hoofdaansluiting gemonteerd (zodat er zo min mogelijk signaal verloren gaat in de eventuele krakkemikkige huisbekabeling) en via CAT5 internetbekabeling gaat er een kabel naar iedere TV waar een “slave” settopbox staat. Op de masterbox zit ook een router voor (bedraad en draadloos) internet en de (analoge) telefonie aansluitingen.

    Op iedere slave settopbox zit een HDMI aansluiting voor TV en bedraad internet.

    Aangezien de box dan vrijwel direct op het aansluitpunt zit en aangesloten is met goede kwalitatieve installatiemiddellen zal er nauwelijks sprake zijn van verstoring.

    Het enige waar (tegen die tijd) nog verstoring kan plaats vinden is de zogenaamde last mile verbinding, de verbinding tussen het kastje op de hoek van de straat naar de hoofdaansluiting in je huis. Zolang dat van goede kwaliteit is moet het kunnen lukken.

    Voor meer info over de nieuwe UPC box: http://www.chelloo.com/upc/index.php?topic=34595.0

  4. @Stevie J: Probeer even helder na te blijven denken.
    Kabeloperators hebben technisch geen enkel probleem met IPTV maar willen hun betaalde kanalen niet gratis weggeven.
    De kabel kan supersnel internet makkelijk aan.
    De mobiele operators willen de kabelaars wel beconcurreren maar draadloze TV op het gammele 3G netwerk gaat ten koste van regulier internet (zeker nu netneutraliteit politiek afgedwongen is)
    En er blijft een rechten/kosten probleem: Hilversum wil geen signaal afgeven en niemand gaat daarvoor een enorm serverpark inrichten als er geen verdiensten zijn.
    Hoe ze nu in Belgie dit kip-ei probleem opgelost hebben, snapt niemand.
    In elk geval heb je daar geen regering (dat helpt kennelijk)

  5. @Henk: welk kip-ei probleem?

  6. Henk, bpik ben het met je eens dat er tegenstrijdige belangen zijn. Maar bijv KPN probeert al jaren op de kabel te komen, wat tot nu toe niet gelukt is. Daarom zijn ze zelf gaan investeren in glasvezel. Als internet tv de toekomst is dan zou Kpn hier wel eens snel van kunnen gaan profiteren. En als je dan binnen je bedrijf ook nog een bandbreedte probleem hebt op te lossen………..

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.