Linux op M1 Macs: ontwikkelaar start inzameling om het mogelijk te maken
Maar de bedenker van Linux ziet het niet zittenUpdate 1 december: Ontwikkelaar Hector Martin heeft aangekondigd dat hij een inzameling gaat beginnen om Linux op Apple Silicon Macs mogelijk te maken. Het gaat om een soloproject. Volgens Martin zijn M1 Macs in staat on Linux te draaien, maar dit vergt wel een behoorlijke hoeveelheid werk, vergelijkbaar met een fulltime baan. Vandaar dat hij daarvoor nu Patreon inschakelt. Dit is een dienst waarbij mensen geld kunnen doneren.
Martin heeft al behoorlijk wat ervaring met open source code, ook op spelconsoles zoals de Nintendo Wii en Playstation 3 en 4. Het moet een Linux-port worden die echt bruikbaar is en niet alleen een technische demo. De GPU en energiebeheer zullen waarschijnlijk het grootste obstakel vormen. “Het is makkelijk om Linux ergens op te laten draaien, maar zorgen dat het goed werkt is een stuk lastiger”, aldus de ontwikkelaar. Je kunt tussen de $3 en $48 per maand doneren.
Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 30 november.
Geen Linux op M1 Macs
Torvalds kijkt al enige tijd uit naar een krachtige ARM-laptop om daarop Linux te draaien. Veel keuze uit fabrikanten heeft hij daarbij niet. Al tien jaar zoekt hij naar goede ARM-hardware om zijn programmeerwerk op te doen. Het bestaat wel, maar het is geen vergelijking met de x86-machines die op de markt zijn. Apple’s nieuwe MacBooks met M1-chip zouden perfect zijn, maar volgens de Linux-bedenker is het grootste probleem de GPU. Als Apple geen informatie geeft over de hardware, kan Linux niet ondersteund worden. Dat geldt ook voor randapparatuur.
Daarnaast hoopt Torvalds dat er CPU’s met meer krachtige cores komen. Nu heeft Apple gekozen voor 4 energiezuinige en 4 performancegerichte kernen, maar Torvalds zou het liefst een CPU zien waarbij de nadruk bijna volledig op prestaties ligt en niet op batterijduur.
Gelukkig is er wel een oplossing: tijdens WWDC 2020 werd Linux draaiend in een virtuele omgeving gedemonstreerd door Craig Federighi (zie foto). Maar dat is voor Torvalds waarschijnlijk niet goed genoeg.
De Linux-man heeft nog goede herinneringen aan een 11-inch MacBook Air die hij tien jaar geleden gebruikte. Die legde hij uiteindelijk aan de kant om een heel praktische reden: het duurde te lang om het scherm te laten repareren. Toen de reparatie eindelijk was uitgevoerd, bleken andere fabrikanten interessantere laptops op de markt te hebben gebracht en had Apple het moeilijker gemaakt om Linux te gebruiken.
Torvalds zou graag een van de nieuwe M1 MacBooks willen gebruiken, maar denkt dat het uiteindelijk niet goed zal samenwerken met Linux en dat het niet de moeite is om aan de slag te gaan met een bedrijf dat weigert mee te helpen. Linux werkt op bijna elke processor die tot nu toe is uitgebracht, ook op de 80386s en de IBM s390x. Theoretisch is de M1 ook geschikt, maar er komt meer bij kijken dan een geschikte processor. Uiteindelijk is Torvalds vooral teleurgesteld dat Apple wel Linux voor de eigen cloudactiviteiten gebruikt, maar dat de laptops er niet geschikt voor zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Publieke beta 1 van macOS Sequoia 15.3 beschikbaar voor ontwikkelaars (18-12)
- Apple verklapt komst van M4 MacBook Air (en dit zit er mogelijk in) (12-12)
- Dit zijn de nieuwe functies in macOS Sequoia 15.2 (12-12)
- macOS Sequoia 15.2 nu te downloaden: dit is er nieuw (11-12)
- Dit is wanneer de MacBook Pro zonder notch (en met cameragaatje) verwacht wordt (10-12)
Apple Silicon
Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac, maar zijn ook te vinden in sommige iPad-modellen. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip, M4-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.
- Alles over Apple Silicon
- Alles over de M4-chip
- Alles over de M3-chip
- Alles over de M2-chip
- Alles over de M1-chip
- Intel vs Apple Silicon
- MacBook Air met Apple Silicon
- MacBook Pro met Apple Silicon
- iMac met Apple Silicon
- Mac mini met Apple Silicon
- Mac Studio met Apple Silicon
- Mac Pro met Apple Silicon
Reacties: 11 reacties