Bellen, sms’en en appen op de fiets blijft toegestaan

Er komt in Nederland geen algemeen verbod op bellen, sms'en of whatsappen, als je op de fiets zit. Minister Schultz van Haegen schrijft dat in een brief.

Appen op de fiets mag dat? Als het aan minister Schultz van Haegen ligt, wordt het gebruik van smartphones wel ontmoedigd. Maar er komt geen algemeen verbod voor bellen, sms’en en whatsappen op de fiets. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister is een verbod lastig te handhaven. Ze denkt dat gedragsbeïnvloeding meer zin heeft. Sommige Europese landen zoals Denemarken hebben al wettelijk vastgelegd dat gebruik van een telefoon in het verkeer verboden is, ongeacht welk vervoermiddel je bestuurt. In Nederland geldt alleen een verbod bij het besturen van een gemotoriseerd voertuig.


Fiets vakantiespecial

“Op basis van gegevens uit andere Europese landen zie ik geen aanleiding om onze regelgeving te veranderen. Wij zetten in Nederland serieus in op gedragsverandering op een positieve manier”, schrijft de minister. Vorig jaar bleek uit Nederlands onderzoek dat bij één op de vijf fietsongelukken onder jongeren, smartphonegebruik in het spel is. Als je tijdens het rijden bezig bent met sms’en of appen, is de kans op een ongeval 25 keer groter. De Rijksoverheid ontwikkelde daarom de Fietsmodus-app, waarmee je prijzen kunt winnen door de telefoon niet te gebruiken de fiets. De komende tijd wordt het gebruik van deze app nog sterker gepromoot. Het is een van de maatregelen die de minister wil inzetten om smartphonegebruik op de fiets te ontmoedigen. Ook hoopt de minister op verzekeraars, die per ongeval de aansprakelijkheid moeten onderzoeken. Als iemand door smartphonegebruik een ongeluk veroorzaakt, is de kans groter dat deze persoon aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval.

Reacties: 32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.