Reacties voor: Geen Windows op toekomstige Macs met ARM-processor
Boot Camp, Parallels en VMWare vallen af
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Dit gaat Apple klanten kosten. Gemiste kans!
Nu ben ik in verwarring: werkt Parallels nu niet op MacOS Big Sur of Windows niet via Parallels onder MacOS Big Sur? In de Keynote draaide Craig toch Parallels? Alleen dan wel met een Linux OS.
@Michael: Parallels werkt wel met bv. Docker of Linux VMs, maar niet met Windows als virtualisatie. Je kunt dus geen Windows (meer) in Parallels (of VMWare) draaien.
Wat is het voordeel van een Mac kopen en er vervolgens Windows op te laten draaien?
Lijkt me juist andersom fijn. Maar dat laat Apple natuurlijk niet toe.
Zou jammer zijn! Wellicht dat straks “Windows 10 on ARM” wel gaat werken? Microsoft heeft dit waarschijnlijk al lang zien aankomen, en eind vorig jaar de volledige Windows 10 versie uitgebracht voor computers met een ARM chip. Inclusief de mogelijkheid om X86 apps te draaien.
@Dafo: Dus eigenlijk is dit een storm in een glas water, vermits Windows al klaar is voor ARM en alle X86 Windows app gewoon draaien?
Parallels gaat zijn software wel geschikt maken voor Big Sur en nieuwere versies. Alleen kan het zo zijn dat deze alleen op intel gebaseerde Macs kunnen draaien. Dus mogelijk nog een aantal jaar aan nieuwe Apple apparaten, maar daarna niet meer. Al gok ik dat er in de toekomst ook weer een oplossing voor gevonden gaat worden.
Ik ben wel benieuwd of het niet kunnen vertalen door Rosetta, gelijk staat aan het niet kunnen draaien van x64 op ARM als de gehele software herschreven wordt, speciaal voor ARM.
Stel dat Parallels even de buidel opentrekt en per 2021 een volledig nieuwe versie uitbrengt. Zou dat niet kunnen?
Parallels is meer dan alleen Windows op Mac draaien, maar gezien het potentieel verlies van het klantenbestand betwijfel ik of ze een andere keus hebben dan herschrijven of opdoeken?
@Herwin Kamp: Het gaat Apple bakken met geld schelen als zij Intel’s chips niet meer hoeven te kopen. Dat weegt echt wel op tegen een paar vertrekkende klanten.
@Jean-Paul Horn: Dat is net als de titel van dit artikel onjuist want Windows op een ARM Mac virtualiseren kan wel degelijk.
Wat Apple hier met dit artikel zegt is dat de huidige Intel versies van de virtualisatie software niet ondersteund wordt en je dus niet via die weg je Intel software op je ARM Mac kunt draaien. Dat betekent echter niet dat je geen virtualisatie kunt doen noch dat je geen Windows kunt draaien. De enige eis hier is dat zowel de virtualisatie software als Windows voor ARM geschreven moet zijn. Van Windows 10 hebben we al een tijdje zo’n versie dankzij de Microsoft Surface Pro X (een ARM computer) waarbij Microsoft druk bezig is om te zorgen dat je daar zowel 32 als 64 bit Intel software op kan draaien. Het is nu wachten tot we ARM versies krijgen van Parallels, VMware en VirtualBox.
Docker for Mac gebruikt ook virtualisatie want het is een Linux tool welke alleen op Linux kan draaien. Ze gebruiken hiervoor het hypervisor framework van macOS en draaien een kleine Linux vm. Met wat extra tools lijkt het alsof Docker direct op macOS draait. Ook Docker kun je prima op ARM draaien, zelfs het Kubernetes deel. Er zijn al zat mensen die dat op hun Raspberry Pi draaien (een andere ARM computer). Het enige wat hier belangrijk gaat worden zijn multi-arch containers zodat je ze op zowel Intel als ARM hardware kunt laten draaien.
Dus kort opgesomd: de Intel versie van Windows kan niet, de ARM versie kan wel.
Virtualbox, parallels etc zijn geen emulatoren. Ze gebruiken de virtualisatie functies van de x86 cpu. Op arm CPUs gaat dus nooit(!) een x86 programma draaien met behulp van deze programma’s. Sterker nog, virtualbox gaat niet meer voor Mac OS terugkomen. Parallels zal vms voor arm os-en gaan aanbieden. Microsoft investeert al nauwelijks in Windows voor arm voor de eigen surfaces – laat staan voor de Mac. Met andere woorden:
Geen enkele x86 software zal met behulp van virtualisatie op de arm draaien. Daar is een emulator voor nodig (zoals qemu). Dit gaat altijd gepaard met enorm verlies van performance en vaak ook functies. Dus een virtueel arm Linux draaien, geen probleem. Een virtueel Windows of x86 Linux. Niet of veel en veel te traag.
Veel mensen hebben graag Macs omdat het prettige machines zijn en omdat ze MacOS willen/moeten hebben. Een deel van deze mensen hebben ook Windows nodig omdat ze bijvoorbeeld programma’s nodig hebben die niet voor de Mac zijn en niet met twee laptops (bijvoorbeeld) rond willen of kunnen lopen.
Zelf gebruik ik ook parrallels om Windows te draaien omdat ik programma’s gebruik die alleen voor Windows beschikbaar zijn.
Microsoft heeft totaal geen belang om te investeren in een arm Windows 10 omdat Apple over gaat, veel te kleine doelgroep. Ze investeren nauwelijks in een serieuze arm versie tbv de eigen producten. Office is een ander verhaal. Dus de gedachtegang dat Microsoft dit heeft zien aankomen en daarom win10 arm heeft uitgebracht is onlogisch. Voor de mini markt win10 op Mac gaan ze dit nooit doen. Surface zou voor gaan en ook daar zijn de investeringen miniem.
Ik denk ARM gevirtualiseerd op ARM want dat kan dus wel.
Welke klanten dan? Als je een leuke MBP kan betalen die het draaien van Windows in Parallels aankan dan kan je ook wel een cheap ass Windows laptopje aanschaffen om dat te doen. Je hebt er al eentje voor 700 euro of zo en gebruiken doe je hem toch niet.
(Red.) Titel gewijzigd in ‘Voorlopig geen Windows’. Apple heeft weliswaar geen Boot Camp-alternatief aangekondigd, maar dit kan eventueel nog gaan gebeuren.
Voeg meteen wereldvrede toe aan het lijstje 😉
Waarom:
Er zijn amper software uitgevers die windows programma’s voor ARM compileren. En dat gaat ook heel lang duren. Er is al een manier voor software uitgevers om hun apps voor zowel ARM als X86 uit te geven (UWA: Universal Windows Apps). Maar er zijn erg weinig UWA’s.
Heel misschien dat in de toekomst Apple in de toekomst de benodigde x86 virtualisatie instructieset kan opnemen in Rosetta2. Dan zou een virtualisatielaag (Parallels of VMware) als het goed is ook X86 gecompileerde OS’en en software kunnen draaien. De boete zal alleen wel een groot snelheidsverlies zijn.
Dit had ik helaas verwacht en baal ik enorm van om eerlijk te zijn. Geen VMware Fusion of Parallels voor Windows meer maar ook geen Windows op bootcamp 😞 Privé is de enige reden om Windows te draaien voor Windows spellen zoals Doom en Doom Eternal die helaas niet gemaakt zijn om op macOS te draaien 😞 Zakelijk gebruiken veel gebruikers virtualisatie. Dit is echt een harde klap!! Veel zullen hier niet blij van worden!!
Ik gebruik VM Fusionware voor Mojave en 32 bits applicaties. Hoe zit het daarmee dan?
Dat zal wel meevallen, denk dat het eerste product met een ARM chip een MacBook Air gaat wezen, en dan eerst rustig gaat kijken hoe dat gaat en met zoveel mogelijke apps. De gemiddelde huis & tuin MacBook Air gebruiker zal niet zo snel deze opties missen.
ik denk de gebruikers die dit wel gebruiken minimaal een pro of iMac gebruiken en dan zijn we nog wel even onderweg voor mogelijke oplossingen.
Aangaande de Surface Pro X geldt, een tikkie offtopic maar ter referentie, dat ontwikkelaars nogal wat moeten verbouwen aan hun apps teneinde de boel op ARM goed werkend te krijgen. Diverse bekende apps (bijv. 1Password, Netflix) hebben daar vooralsnog geen (volledig) antwoord op omdat zij op hun beurt weer afhankelijk lijken te zijn van MS. Tijd heelt ongetwijfeld alle wonden, lange doorlooptijden leveren hooguit in het begin wat ongemak op.
Rosetta 2 lijkt dat probleem op het Apple-front grotendeels op te lossen?
@Jean-Paul Horn: Parallels laat het antwoord op de vraag of Windows zal worden ondersteund nog in het midden.
Dat gaat voorlopig echt niet komen. Zelfs al zou Microsoft ervoor kiezen om hun OS beter ARM-geschikt te maken zijn er geen Windows applicaties die daarop draaien want die moeten ook geschikt worden gemaakt voor ARM.
Jammer voor Parallels en andere virtualization toepassingen voor MacOS maar ik denk dat dit wel het einde is voor Windows op Macs i.c.m. ARM processoren. Een totaal andere architectuur zoals x86 incl. x64 nadoen is echt nagenoeg onmogelijk nog los van de enorme prestatieverliezen door de emulatie.
Dit is even iets anders dan een rekenmachine zoals de Gameboy emuleren.
Zelf ga ik in Q4 nog voor een op Intel gebaseerde MBP16 zodat ik de ontwikkelingen nog even vanaf de zijlijn kan volgen.
Goede zet, waarom zou je resources en denkkracht inzetten om Windows te gaan draaien op een mac. Koop dan lekker een laptop bij de Aldi, dan kun je windows draaien. Ja toch?
De enige keer dat ik een probleem had met een mac was toen ik windows moest draaien 🤦♂️ Dit omdat een bepaalde leverancier geen mac versie had om z’n hardware aan te sturen. Ben inmiddels bij een andere leverancier, probleem ook opgelost 👌
Hopelijk is dit juist een aansporing voor ontwikkelaars om meer software native voor de Mac te gaan schrijven. Nu kunnen ze altijd zeggen dat het toch wel werkt als mensen maar Bootcamp draaien…
Moet je wel steeds 2 laptops meenemen. Nu alles op 1 MacBook Pro. De steeds kleinere groep pro gebruikers gaat de flexibiliteit van x86 virtualisatie en bootcamp missen. Er zijn voldoende mooie, krachtige laptops die willekeurige x86 osen in mulitiboot en vm draaien. Apple ligt niet wakker deze kleine pro groep te verliezen. Maar dat er zullen afvallen is een kwestie van tijd.
Inderdaad, omdat ze geen prikkel hebben om dat te doen, Microsoft kan dit niet afdwingen bij ontwikkelaars. Beetje zoals bij Android. Apple kan dat op zijn platform tot op zekere hoogte wel, waardoor de ontwikkelingen (ik noem het vooruitgang 🙂) daar veel sneller kunnen gaan. Als Apple met eigen chips een hoge vlucht neemt, wordt het in de toekomst alleen maar aantrekkelijker om native Mac-software te schrijven, ook al vanwege de integratie met de AppStore, en zal hopelijk de behoefte aan x86 wintel-software op de Mac ook afnemen.
@hetkan: Goeie comment tussen al het geroep en geschreeuw! Wat loopt iedereen toch te roepen en te blaten als het gaat om performance en incompatibiliteit. Dit is uitgebreid aan bod gekomen tijdens de WWDC.
Wat je vergeet is dat het merendeel van de containers x86_64 based is. Dat draait niet op ARM.
Op een pi kun je de meerderheid van de containers in omloop niet draaien.
Zelf denk ik (dit is speculatief natuurlijk) dat wat je noemt die afhankelijkheid van het stuk hardware, die virtualisatie extensies van de cpu’s juist de reden is dat deze software niet werkt. Ik ben benieuwd hoe Apple dit oplost in hun virtualisatie software, is het x68 virtualisatie op ARM of ARM binnen ARM?
Misschien dat er een wwdc sessie hier over gaat
@Maarten: Precies dat.
Veel specialistische software draait alleen op Windows. Daar kunnen de ontwikkelingskosten net voor opgebracht worden. Laat staan dat ze het dan voor twee besturingssystemen doen
Waarom geld uitgeven voor een tweede laptop als je het gratis via bootcamp kan doen. Daarnaast waarom zou je met twee laptops gaan rond lopen
Tot op heden bestaat er een programma “Office voor Mac”, waarvan ik vooral Excel regelmatig gebruik. Hiervoor heb ik geen virtualisatieprogramma o.i.d. of Parallels, VMWare of Bootcamp nodig.
In het artikel mis ik informatie of dit programma nog wel beschikbaar blijft. Ik bedoel dit niet negatief en begrijp dat lang alles nog niet bekend is.
Ik heb hu een iMac 21.5”, late 2013..Deze is niet meer geschikt voor de macOS 11. Doe ik er goed aan om tzt een iMac 2019 te kopen en zo het probleem voorlopig voor mij uit te schuiven? Bestaat er een vuistregel hoelang deze dan weer geschikt is voor de jaarlijkse OS updates?
@Jos: Er komt een arm versie van Office voor Apple arm. In tegenstelling tot Windows 10 heeft Microsoft er belang bij dat Office op de Mac loopt. Bovendien is omzetten van Office naar Apple arm vele male makkelijker dan omzetten van Windows 10. Dus:
Microsoft heeft belang bij een Office voor de Mac en het is veel simpeler realiseerbaar. Het is naar eerste info zelfs al klaar voor Mac arm. Of het 1 op 1 de zelfde functionaliteit als de x86/Windows versie heeft blijft af te wachten.
@Jos: Sommige geavanceerde functies in Excel bestaan alleen in Windows en Office voor Mac loopt altijd een paar slagen achter.
Dus voor andere mensen is dit wel een ding (en geen kleintje…)
@Jaap Couro: Dank voor al je opmerkingen. Ik heb nu een samenvatting van wat punten bovenaan het artikel gezet, op een manier die hopelijk voor gewone gebruikers begrijpelijk is. Hoor graag van je (en van andere deskundigen) of dit nu helemaal klopt!
Waarom zou je überhaupt Windows willen draaien op een Mac. Was blij dat ik toen met mijn eerste Mac van die troep af was. Alleen op mijn werk zit ik nog met die rommel.
@Jos: ze lieten tijdens de Keynote al zien dat Office gewoon ondersteund wordt op ARM Macs. Dus dat wordt geen probleem. Ook niet als je tzt overstapt naar een Mac met Apple Silicon (ARM). Al zal Apple de komende jaren beide architecturen ondersteunen en op de markt brengen en langzaam alle modellen van ARM voorzien. Kan best zijn dat een eind 2020 iMac nog steeds Intel processoren heeft. Ik zou zelf even afwachten tot alles op ARM stabiel genoeg loopt en dan uiteindelijk overstappen. Ik zou nu gewoon je iMac houden als alles nog stabiel loopt, alle software draait nu gewoon nog. En dan over een jaartje wanneer de eerste ARM Macs op de markt zijn kijken hoe de reviews zijn en bij overwegend positief, overstappen.
Grote kansen liggen er juist nu voor Remote Desktop bedrijven, zoals Microsoft Azure. Computer ‘huren’ op een server park, inloggen via Remote Desktop en alsnog al je Microsoft toepassingen op je Mac. Voor privé een ander verhaal, maar zakelijk is dit in mijn ogen een stuk prettiger dan Dual Boot of Parallels. Vooral omdat dit mogelijkheden biedt om in te loggen op je machine vanaf iedere machine. Als jouw MacBook crasht met DualBoot/Parallels pak je gewoon een andere machine en log je alsnog in op je Cloud machine.
Erg jammer, ik gebruik vcds en enkele andere Volkswagen/Audi programma’s op de Mac door Windows virtueel te draaien, als dit voorbij is dan moet ik helaas toch overstappen op een Windows Laptop, of de laatste Mac met Intel kopen maar die zal na een 3-5 jaar niet meer worden ondersteund zijn denk ik. Ik gebruik nog steeds mijn 2011 MacBook Pro en wou eind dit jaar een nieuwe aanschaffen.
Het wordt nu ook lastig om een hackintosh te bouwen…
Technisch gezien is dat zeker mogelijk. Al jaren voordat Azure populair was, toen kon je met “On Live” op je ipad met microsoft office werken via een remote, cloud VM. Toen met de komst van de iPad zeiden mensen hetzelfde. En er zitten ook zeker voordelen aan deze aanpak, daarnaast wordt er stevig geïnvesteerd in remote gaming software zoals stadia van Google.
Helaas loop je wel tegen een aantal problemen aan, de eerste is licenties. Remote een windows vm opspinnen met office, tja microsoft wil daar geld voor hebben. Een server (waar dit allemaal op draait) is niet zo prijs efficient qua cpu power als een desktop, je hebt wel zwaardere cpu’s maar die zijn (in verhouding) veel duurder.
Er zijn wel bedrijven die hun medewerkers laten werken via bijvoorbeeld citrix (een remote werkplek) om verschillende redenen.
Hoe dit (op grotere schaal) wel kan is as microsoft zelf een geoptimaliseerde versie maakt van hun OS en software voor remote werkplekken. Dat zorgt ervoor dat deze desktops minder kostbare resources in beslag nemen. Maar de vraag is of dit compatibel is met bestaande applicaties die je niet op mac kan draaien.
Zelf zie ik dat cross platform nu de standaard aan het worden is. Standaard ios en android. Heel vaak windows en mac. Of volledig platform-onafhankelijk door web-applicaties (en SaaS diensten).
Ik verwacht dat microsoft alsnog hun ARM versies van windows los gaan verkopen. De originele bootcamp was een hobby project was apple heeft overgenomen en geïntegreerd in OSX. Microsoft ligt in de clinch met intel over hun “Rosetta stone” voor specifiek de 64 bit applicaties. Wie weet dat dit nu gaat veranderen nu Apple de markt weer aan het veranderen is.
@Sander:
Helemaal mee eens, en als particulier kan dit net zo goed. Waarom zou iedereen een VM op zijn/haar Mac moeten draaien… met de Azure cloud is dat helemaal niet meer nodig.