Zeker 53 Nederlandse gemeenten die via WhatsApp communiceren met burgers, moeten waarschijnlijk hun werkwijze herzien. Den Haag en Delft kregen al een waarschuwing, omdat ze gebruik maken van third party-tools om met burgers te communiceren.

WhatsApp bij gemeenten
De gemeenten moeten mogelijk overstappen naar een ander communicatiemiddel. Aanvankelijk ontstond de indruk dat het erom ging dat WhatsApp verbiedt om de dienst te gebruiken voor hulpdiensten en informatiediensten voor openbare veiligheid. Volgens ICT-jurist Mathieu Paapst wil WhatsApp zich hiermee indekken dat ze niet aansprakelijk kunnen worden gesteld als er in de communicatie tussen burger en overheid iets misgaat. Maar uit een brief van de wethouder lijkt het te gaan om een externe leverancier, die de dienstverlening niet kan garanderen als nummers vanuit WhatsApp worden geblokkeerd.
De tekst in de voorwaarden luidt:
GEEN TOEGANG TOT HULPDIENSTEN: Er bestaan belangrijke verschillen tussen WhatsApp en uw mobiele en vaste telefoon- en sms-diensten. Onze Diensten bieden geen toegang tot hulpdiensten of aanbieders van hulpdiensten, waaronder de politie, de brandweer of ziekenhuizen, en bieden ook geen ander soort verbinding met informatiediensten voor openbare veiligheid. Zorg ervoor dat u de desbetreffende aanbieders van hulpdiensten via een mobiele of vaste telefoon of via een andere dienst kunt bereiken.
Zestig chats per dag
Den Haag stopte in april met het gebruik van WhatsApp om met burgers te communiceren. Gemiddeld voerde de gemeente dagelijks 60 gesprekken met inwoners. De gemeente Utrecht voert ook zo’n 60 gesprekken per dag via WhatsApp en in Amsterdam ligt dat aantal 20 procent hoger. Er wordt relatief weinig gebruik van gemaakt, als je het vergelijkt met andere kanalen zoals telefoon of baliebezoek.
De gemeenten zien echter de potentie en willen onderzoeken of ze kunnen overstappen op andere kanalen, zoals Facebook Messenger en Signal. In Den Haag zijn ze van plan de MijnDenHaag-app uit te brengen, waarin mogelijk een chatfunctie komt.
Betaalde WhatsApp-dienst voor bedrijven
Voor bedrijven en andere organisaties heeft WhatsApp ondertussen wel een andere oplossing: ze gaan betaalde accounts voor bedrijven mogelijk maken. KLM is daarbij een van de proefkonijnen. Aan een groen vinkje is te zien dat je met een gecontroleerd bedrijf te maken hebt. Of gemeenten daar (tegen betaling) wel gebruik van mogen maken en hoe WhatsApp dan gaat garanderen dat alle berichten gegarandeerd aankomen, is nog onduidelijk.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

- Alles over WhatsApp op de iPhone
- Het ultieme WhatsApp tipsoverzicht
- Zo gebruik je WhatsApp op de desktop
- Zo gebruik je WhatsApp op de iPad
- WhatsApp-account beveiligen met tweestaps
- WhatsApp chats archiveren, wissen of verwijderen
- WhatsApp gesprekken overzetten
- WhatsApp-chats exporteren
- Ongewenste personen blokkeren in WhatsApp
- Werkt WhatsApp nog op mijn (oudere) iPhone?
- WhatsApp beveiligen op 4 manieren
Goede zaak !!
Tsja, het wordt tijd dat de overheid een solide communicatiesysteem gaat ontwikkelen dat ook nog eens dummy proof is. Gister weer een tranentrekkend verhaal op het nieuws over mijnoverhied.nl. Een man van rond de 35 die berichten van de overheid had gemist en nu veel geld moest terugbetalen. En dat terwijl je gewoon notificaties kunt instellen dat er nieuwe berichten zijn.
Overheid zou geen Facebook mogen gebruiken en andere apps waar data verzameld wordt voor eigen gewin. Signal is betrouwbaarder.
Den Haag doet het ook goed met ’n eigen ontwikkelde app, mèt chatfunctie. Dat is eigenlijk beste optie voor alle gemeenten. Eigenlijk zou die app ‘verkocht’ moeten worden aan alle gemeenten, met eigen invulling erin wat betrekking heeft op eigen gemeente. Strakke app van de overheid, dus zonder die gezellige, commerciële onzin er tussendoor zoals bij Facebook of WA.
@Flieps: mensen moeten worden opgevoed.
We zijn er heel goed om de verantwoordelijkheid buiten jezelf te leggen.
Als je al mijnoverheid hebt dan heb je ook de consequenties ervan gelezen. Krijg je mails als er nieuwe post is.
Sorry, maar dan houdt het echt op. Neem verantwoordelijkheid in je leven, zoek hulp en ga niet lopen huilen.
@Cloverfield: Ik ben het met je eens, mocht dat niet duidelijk zijn. Ik wordt doodmoe van mensen die zichzelf telkens maar in de slachtofferrol plaatsen, terwijl iedereen dondersgoed weet dat je inkomstenbelasting, gemeenteheffing, contributie ed schuldig bent.
Helemaal mee eens!
En als ik mij niet vergis heb ik in het verleden al meerdere keren zélf akkoord moeten geven dat bepaalde overheidsinstanties met mij communiceren via mijnoverheid.nl.
Je kiest er dus écht zelf voor.
@Sandra: Helemaal mee eens! Eigenlijk moet alle digitale communicatie van/met de overheid en andere publieke instellingen via open source media gaan, niet via diensten die verdienen aan onze gegevens, zoals Facebook messenger, Whatsapp, etc. Signal en Wire zijn goede, veilige media, maar niet open source. Als publieke instellingen via Facebook, Whatsapp etc. met mij willen communiceren ben ik niet thuis!
Ik vind het jammer dat het zo onduidelijk is.
Laatst moet ik mijn id kaart verlengen kreeg niet eens een brief wat ik voorheen wel kreeg!
En dan zeggen ze dat mijn eigen verantwoordelijkheid is terwijl het pasje eigendom van de staat is en dan moet er ook nog voor betalen krom….
Maar daar was in het verleden al eens uitspraak geweest dat overheid volgens rechter moest betalen.
Toen hadden ze een spoed wet gemaakt dat wij als nog kon betalen.
Euhm….en welke vervaldatum stond er op die ID kaart? En toen die was verstreken, dacht je:”waar blijft toch die brief van de gemeente? Ik wil volgende week met vakantie!”
Als je melk in de koelkast over de datum is, verwacht je dan een brief van de Albert Heijn nog voor het ontbijt? Sorry voor mijn sarcasme, maar dit is dus precies wat Cloverfield en ik bedoelen. Nederlanders zijn zo gewend dat alles voor ze geregeld is, dat ze het vervolgens gaan eisen.
@Sandra: Die (algemene) app is er al jaren, iGGIS genaamd. De makers zouden deze alleen nog aan moeten passen voor iOS11 en een goed beveiligde chatfunctie inbouwen. De makers kunnen deze app modulair aanbieden aan elke gemeente zodat ieder zijn of haar eigen functionaliteit kan toevoegen indien gewenst.
Het IS ook je eigen verantwoordelijkheid! Jij hebt een identificatieplicht, niet meneer de ambtenaar.
@Gabor: volgens mij heeft meneer de ambtenaar ook identificatieplicht 🤔😜
Als ik die voorwaarden zo lees dan mogen de whatsapp preventiegroepen dus ook niet? Toch maar overstappen op Telegram of Signal? In Rotterdam gebruikt een wijk al Telegram.
Dat ligt aan je gemeente; het is hun keuze deze service te verlenen of niet. De gemeente waar ik werk doet dit bijv. wel, ook voor een buurgemeente, dit is deel van mijn werk.
Maar de gemeente waar ik woon doet dit dus niet.
Reden voor mij om bij ontvangst van een nieuwe ID of rijbewijs meteen twee maanden voor de verloopdatum een herinnering in mijn agenda te zetten. Simpel!
Dit is niet sarcastisch hoor, valt zat mee. Het klopt namelijk helemaal. Er staat gewoon een einddatum op. We zijn met z’n allen zo verwend geworden met dat alles maar voor je geregeld moet worden.
En als er iets fout gaat (doordat je ZELF niet oplet), dan is het altijd de schuld van een ander, nooit van jezelf.