Geohot’s nieuwste idee: autodongle gratis weggeven in ruil voor data
Geohot staat in iPhone-kringen bekend als een van de eerste hackers. Als tiener maakte hij naam door als eerste de simlock van vroege iPhones te verwijderen. Inmiddels is George Hotz volwassen en heeft hij serieuzere plannen om geld te verdienen. Zijn nieuwste plan is de Panda, een sensor die je gratis in de auto plaatst en die allerlei data uitleest.

Geohot’s Panda-dongle verzamelt data
Aanvankelijk ging Geohot aan de slag met zelfrijdende auto’s. Hij had er ook een simpele en goedkope oplossing voor bedacht met de naam Comma One – totdat de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) aan de deur klopte, omdat George vergeten was om de benodigde papierwinkel in te vullen. George trok zich prompt terug en beloofde dat hij met iets anders bezig zou gaan.
‘Iets anders’ werd deze week onthuld op de eerste dag van SxSW 2017, het technologiefestival in Austin, Texas. George heeft een dongle voor de auto ontwikkeld, die hij gratis gaat weggeven in ruil voor het uitlezen van alle data. De Panda krijgt een zwart-witte behuizing, vandaar de naam. Aan de ene kant van de dongle zit een ODB2-connector, geschikt om aan te sluiten op ‘elke auto die na 1996 is gemaakt’, al werkt het beter op auto’s van na 2006. De poort zit meestal onder het stuurwiel. De dongle bestaat verder uit een circuitbordje met 32-bit processor, een Wi-Fi-driver en een USB-poort van 4 Ampere, volgens George ideaal om je smartphone op te laden.
Nu zijn er wel meer ODB2-dongles op de markt, maar daar moet je voor betalen. Je kunt er de snelheid van elk wiel, de hoek waaronder het wiel gedraaid is en allerlei andere zaken mee uitlezen. Je kunt er zelfs commando’s mee geven om te versnellen en te remmen.
Punten sparen met Chffr-app
George heeft een origineel idee om de Panda weg te geven, zonder dat hij meteen wordt overspoeld door tienduizenden aanvragen. Hij ontwikkelde eerder een dashcam-app met de naam Chffr (‘chauffeur’) waarmee je Comma-punten kunt verdienen. Als je de app intensief gebruikt verdien je genoeg Comma-punten om ze in te wisselen voor een Panda. Of je de Panda straks ook tegen betaling kunt aanschaffen, wilde de voormalige hacker nog niet zeggen.
Het idee is dat Geohot alle data van alle gebruikers wereldwijd verzamelt, waardoor hij zowel de GPS-data als de camerabeelden in bezit krijgt. Daarmee kan hij patronen in rijgedrag herkennen. De data wil hij vervolgens beschikbaar stellen onder de naam Comma Premium.
Foto via leiphone.com
Of het een grap of provocatie was, was niet helemaal duidelijk maar Geohot vertelde de aanwezigen bij SxSW dat hij een gratis app voor autonoom rijden gaat maken, die zo vervelend is dat je je wel gedwongen wordt om voor $24 per maand een abonnement op Comma Premium te nemen. Om een voorbeeld te geven: terwijl jij op weg bent naar je auto, rijdt de gratis app je via een omweg langs fastfoodketen Taco Bell, omdat dat een van de sponsors van de app is. Het lijkt een grapje, maar het is ook heel goed mogelijk bij gratis navigatiesoftware zoals Waze: hoe weet je dat je de allerbeste route krijgt en niet een route die toevallig langs zoveel mogelijk McDonalds-vestigingen gaat?
George is heeft het idee om zelf de hardware voor zelfrijdende auto’s te maken even in de ijskast gezet, na zijn botsing met de autoriteiten in oktober 2016. In plaats daarvan wil hij de software ontwikkelen die zelfrijdende auto’s aansturen. Maar zoals bij alle dingen die gratis zijn, geldt ook bij de Panda van George Hotz: als het gratis is, ben jij het product.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Gestopt met zijn selfdriving car project? Hoe komen jullie aan die info? Volgens mij is dat project nog springlevend. Bekijk comma ai maar eens op twitter…(@comma_ai)
Leuk artikel, maar… WAT kun je nou precies met Panda? En waarom zou je het in je auto willen hebben? Misschien dat een toelichting wel handig zou zijn…
Maar wat krijg je nu precies terug voor al die data die je weggeeft? Ik begrijp het produkt niet.
@kijkwijzer: je was me net voor
Leuke woordspeling 😄
_
Onhandige, VS-centrische, naam trouwens voor een product met automobiele intenties. Hier in Europa roept dat heel andere associaties op, in het VK zelfs dubbel dankzij de (oude) bijnaam voor politie-auto’s
Wegens de C in hun naam zal FCA waarschijnlijk ook helemaal niet blij zijn met gebruik ervan aan de andere kant van de oceaan🤔. Als dit (wel) serieus is liggen allicht juridische stappen in ’t verschiet.
Inderdaad ja, heb het artikel 2x gelezen maar snap echt niet wat ik aan die panda zou hebben.
Zien jullie het dan niet? Een extra USB poort in de auto!
This is huge!
😴
Ik heb het echt zo goed mogelijk geprobeerd uit te leggen 🙂
Wat Panda is:
“…Panda, een sensor die je gratis in de auto plaatst en die allerlei data uitleest”
Wat je met dit soort sensoren kan:
“wel meer ODB2-dongles op de markt […] Je kunt er de snelheid van elk wiel, de hoek waaronder het wiel gedraaid is en allerlei andere zaken mee uitlezen.”
Simpel gezegd dus: de ‘computer van de auto’ uitlezen’.
Dat is iets te kort door de bocht, maar is voor mensen die nog nooit van ODB2 gehoord hebben misschien wel de makkelijkst te begrijpen uitleg.
Nu is het uitlezen van de wielsnelheid misschien niet zo interessant, maar garages kunnen het ook gebruiken om bij storingen een diagnose te stellen. Ze kunnen voor verschillende onderdelen van de auto de status opvragen via de ODB2-poort, dus bijvoorbeeld de accuspanning.
Wat de garage eraan heeft:
– Snel defecten in verschillende onderdelen van de auto kunnen opsporen, nog voordat ze de motorkap hebben geopend. Spaart dus tijd, en bespaart jou geld.
Wat jij er zelf aan hebt:
– Als je autokenner bent zou je zelf kleine defecten kunnen oplossen. Ook zou je het kunnen gebruiken om de motor te tweaken, mogelijke storingen vroegtijdig op te merken, etc. Dus je auto presteert beter, omdat je preventief kunt kijken zonder je handen vuil te maken. Een andere toepassing is dat je dingen op afstand zou kunnen aansturen, omdat je rechtstreeks toegang hebt tot de systemen van de auto.
Wat Geohot eraan heeft:
– Data is geld waard. Als Geohot enorme hoeveelheden data heeft van voertuigen die daadwerkelijke op de weg rondrijden, kan hij dat weer verkopen (bijv. aan gemeentes of verzekeraars) of nieuwe kennis eruit halen (bijv. om zijn oplossing voor zelfrijdende auto’s nog slimmer te maken omdat hij data heeft van echte weggebruikers en hoe ze reageren op onverwachte situaties zoals wegafzettingen). Hij heeft niet alleen de ruwe data uit de auto, maar dankzij de dashcam-app weet hij ook precies wat er op de weg gebeurde.
We hebben allebei gelijk. Hij is tijdelijk gestopt. Bij Ars Technica (die hem interviewde na zijn presentatie) lees ik: “Shortly after receiving the letter, Hotz canceled plans to launch the device.” (dit is ook breeduit in het nieuws geweest).
Hij heeft de bouwschema’s vrijgegeven om zelf zo’n ding te bouwen: “Hotz directed attendees to visit Comma’s Github depository, where they can find the schematic necessary to build a Comma Neo device. It requires, among other things, roughly $700 of combined parts”.
En verderop: “He confirmed that he’d be more willing to work on tests with the NHTSA, with lawyers and a plan, at a scale of 10,000 to 100,000 devices.” Dus hij gaat er op termijn wel mee verder als hij die advocaten en plannen voor elkaar heeft, maar nu even niet.
Ik heb in de tekst nu duidelijker aangegeven dat het tijdelijk stilligt.
@Gonny van der Zwaag: Bedankt voor deze toelichting!
Alleen… wat ik lees is nog steeds wat Geohots eraan heeft en niet wat je zelf als autobezitter aan zo’n ding hebt. Ja leuk voor garages maar daar heb je zelf niet echt een voordeel bij (‘het is hun werk tenslotte’). Persoonlijk zie ik geen enkel argument waardoor ik zo’n Panda vrijwillig in m’n auto zou willen hebben, in de wetenschap dat Geohots mij ermee bespioneert. Maar ook al zou hij dat niet doen, dan nog niet… Vaag apparaat hoor!
Volgens mij gaat het puur om die punten sparen in de Chffr app. Praktisch gezien zou je dan waarschijnlijk de software/hardware wat Comma.ai wil uitbrengen gratis krijgen, terwijl anderen ervoor moeten betalen. Je betaalt dan dus met het verzamelen van data voor hen.