Uitgelicht
Updates →📱iOS 18, 💻 macOS Sequoia en meer - nu beschikbaar
Toon of verberg de lijst met posts
iPhone 16 achterkant

Zo zien de iPhone 16-modellen eruit: alles over het design

Alles over het design van de iPhone 16-modellen. Hoe zien ze eruit en is er nog iets veranderd aan het uiterlijk? Op twee manieren kun je zien dat het om nieuwe toestellen gaat, namelijk de nieuwe kleuren en de nieuwe knop(pen).
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Dit jaar komt Apple met de iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max, de vier nieuwe iPhones van 2024. We hebben de afgelopen maanden al diverse geruchten over de iPhone 16-serie voorbij zien komen, bijvoorbeeld over de kleuren van de iPhone 16 en het iPhone 16-scherm. Maar nu de toestellen officieel zijn aangekondigd, is precies duidelijk wat we kunnen verwachten. We vertellen je over de verschillende afmetingen en materialen en laten zien hoe het iPhone 16 design eruit ziet.

Materiaal iPhone 16: titanium en aluminium

De iPhone-modellen van 2024 zijn gemaakt van dezelfde materialen als hun voorgangers. Oftewel: titanium voor de iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max en geborsteld aluminium voor de standaardmodellen iPhone 16 en iPhone 16 Plus.

Hieronder zie je de belangrijkste eigenschappen qua design en uiterlijk.

iPhone 16iPhone 16 PlusiPhone 16 ProiPhone 16 Pro Max
Afmetingen147,6 x 71,6 x 7,8mm160,9 x 77,8 x 7,8mm149,6 x 71,5 x 8,25mm163 x 77,6 x 8,25mm
Gewicht170 gram199 gram199 gram227 gram
BehuizingAluminiumAluminiumTitaniumTitanium
AchterkantMatglas (meegekleurd)Matglas (meegekleurd)MatglasMatglas
Kleuren– Ultramarijn
– Blauwgroen
– Roze
– Wit
– Zwart
– Ultramarijn
– Blauwgroen
– Roze
– Wit
– Zwart
– Desert titanium
– Naturel titanium
– Wit titanium
– Zwart titanium
– Desert titanium
– Naturel titanium
– Wit titanium
– Zwart titanium

Afmetingen iPhone 16 Pro-modellen

Het iPhone 16 Pro scherm is groter geworden. Dat geldt ook voor de iPhone 16 Pro Max. In plaats van de gebruikelijke schermformaten van 6,1- en 6,7-inch heeft Apple nu gekozen voor 6,3- en 6,9-inch. Maar wat betekent dit voor de afmetingen van het toestel? Die zijn niet heel veel groter geworden, zo is te zien in onderstaande tabel.

iPhone 16 ProiPhone 15 ProiPhone 16 Pro MaxiPhone 15 Pro Max
Hoogte149,6 mm (+3 mm)146,6 mm163 mm (+3,1 mm)159,9 mm
Breedte71,45 mm (+,085 mm)70,6 mm77,58 mm (+0,88 mm)76,7 mm
Diepte8,25 mm8,25 mm8,26 mm (+0,01 mm)8,25 mm
Gewicht194 gram (+7 gram)187 gram225 gram (+4 gram)221 gram
Schermformaat6,3-inch6,1-inch6,9-inch6,7-inch
Schermrand1,2mm (-0,51 mm)1,71 mm1,15 mm (-0,4 mm)1,55 mm

Ten opzichte van de vorige generaties worden de iPhone 16 Pro-modellen wel wat groter, maar het om millimeterwerk. De grootste verschillen zijn te zien bij de hoogte van de toestellen. Daar is het verschil zo’n 3 millimeter. Bij de breedte zien we een verschil van nog geen millimeter en de dikte van de toestellen is nagenoeg gelijk aan de modellen van vorig jaar. Wel worden de nieuwe modellen iets zwaarder.

Een nadeel is dat de hoesjes van de iPhone 15 Pro-modellen niet passen, al was ie kans toch al klein vanwege de nieuwe Camera Control-knop op de iPhone 16.

Dunnere schermrand dankzij BRS

Maar hoe kan het dat de modellen niet heel veel groter worden, terwijl het schermformaat wel flink toeneemt? Dat is vooral te danken aan de dunnere schermranden. Apple zou gebruik hebben gemaakt van de zogenaamde BRS-technologie (Border Reduction Structure), waarmee een slankere rand mogelijk is. Door het gebruik van BRS kunnen de circuits onder het display compacter en efficiënter worden ingedeeld, waardoor de randen dunner kunnen worden uitgevoerd. Dit gaat niet ten koste van de prestaties van het display. We vermoeden dat Apple de BRS-technologie alleen in de Pro-modellen heeft gebruikt.

In de praktijk zijn de schermranden een fractie kleiner geworden. Het verschil is alleen te zien als je het vorige model ernaast houdt. De iPhone 15 Pro-modellen kregen al dunnere schermranden ten opzichte van de modellen uit de iPhone 14-serie, maar dit jaar zet Apple dus opnieuw een stap. Lees meer over wat er gaat veranderen met het iPhone 16-scherm in ons aparte artikel.

Bekijk ook

Alles over de iPhone 16-schermen: groter en met dunnere randen voor de Pro's

Hoe zit het met de schermen van de iPhone 16-modellen? Nu de toestellen officieel zijn aangekondigd weten we wat het schermformaat is geworden en of er nog verdere bijzonderheden zijn. Lees alles over de iPhone 16-schermen!

iPhone 16 design: de belangrijkste wijzigingen

Hieronder zie je wat de belangrijkste wijzigingen zijn bij het uiterlijk van de iPhone 16-modellen. Hoe kun je de nieuwe toestellen meteen herkennen?

#1 Verticaal geplaatste cameralenzen

Bij de standaard iPhone 16 zijn de cameralenzen aan de achterkant weer verticaal geplaatst, net zoals bij de iPhone 12 het geval was. Het camera-eiland wordt daardoor ook een stuk kleiner. Mogelijk heeft Apple dit gedaan om het filmen van ruimtelijke video mogelijk te maken, want dit wordt vanaf nu ook ondersteund op de standaardmodellen. Meer over de iPhone 16 camera lees je in onze round-up.

iPhone 16 camera

#2 Actieknop ook op de standaardmodellen

Er ging al een gerucht dat de actieknop naar alle iPhone 16-modellen zou komen en dat blijkt inderdaad het geval. Met deze actieknop kun je allerlei acties instellen, zoals het snel starten van een bepaalde app of het maken van een screenshot.

iPhone 16 nieuwe camera layout

#3 Cameraregelaar op alle modellen

De Camera Control-knop (Cameraregelaar) is een compleet nieuwe knop, die meteen op alle iPhone 16-modellen is toegevoegd. Deze knop is drukgevoelig en kan ook bediend worden door er overheen te vegen. De knop bevindt zich op de plek waar bij de Amerikaanse iPhone-modellen de mmWave-antenne zat. Deze is nu verplaatst. Voor de Europese iPhones hoefde er niets te worden verschoven.

iPhone 16 Cameraregelaar techniek

#4 Nieuwe kleuren voor de iPhone 16-serie

De standaard iPhone 16 is in vijf kleuren verkrijgbaar, waaronder de nieuwe kleuren roze, blauwgroen en ultramarijn. Middernacht en Sterrenlicht blijven in het assortiment. Bij de iPhone 16 Pro kun je kiezen uit vier gedempte kleuren. Zwart, wit en naturel titanium zien er vrijwel hetzelfde uit als vorig jaar, terwijl er de nieuwe kleur Desert (goud) bij is gekomen. Je leest er meer over in ons artikel over de iPhone 16-kleuren.

Bekijk ook

Dit zijn de iPhone 16 (Pro) kleuren waaruit je kunt kiezen

De iPhone 16 (Pro)-modellen zijn verkrijgbaar in nieuwe kleuren. Naast zwart en wit zijn er ook weer een paar kleuren die er echt uit springen. Waar kun je dit jaar uit kiezen? In dit artikel lopen we de nieuwe kleuren met je langs.

Dit is de iPhone line-up van najaar 2024:

iPhone 16 line-up

iPhone 16 Pro line-up

Bekijk alle eigenschappen van de iPhone 16-serie:

Actuele iPhone 16 deals

iPhone 16

De iPhone 16 is het standaardmodel van 2024. Deze opvolger van de iPhone 15 heeft een actieknop en nieuwe Camera Control-knop (Cameraregelaar) voor het snel starten van de camera en maken van foto's en video's. De iPhone 16 ondersteunt sneller draadloos opladen via MagSafe, verbeterde ultragroothoekcamera met macromodus, langere batterijduur en meer. Alles over het kopen van een losse iPhone 16 of een iPhone 16 met abonnement lees je op onze site. De iPhone 16 prijzen beginnen bij €969,-.

iPhone 16

Reacties: 3 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.