Gerucht: ‘Apple’s samenvoeging van Mac- en iOS-apps komt pas in 2019′
In december vorig jaar kwam het grote nieuws dat Apple bezig is met het samenvoegen van apps voor iOS en Mac. Volgens Bloomberg is het daardoor mogelijk dat apps zowel voor de iPhone, iPad als Mac verschijnen, als echte universele apps dus. Toentertijd stond dit nieuwe systeem op de planning voor iOS 12 en macOS 10.14, maar volgens John Gruber is dat niet meer het geval. Volgens hem komt het cross-platform systeem pas beschikbaar bij iOS 13 en macOS 10.15, die in september 2019 verschijnen.
Het gaat hier om het samenvoegen van de app-ontwikkelplatformen. Niet het samenvoegen van de besturingssystemen iOS en macOS, of het samenvoegen van de hardware van iPad en Mac, want daar is Apple sterk op tegen.
‘Cross-platform tussen iOS en Mac pas in 2019’
John Gruber is een stuk sceptischer met betrekking tot dit gerucht dan Mark Gurman, die het bericht voor het eerst bekendmaakte. Volgens Gruber bracht het originele gerucht weinig (technische) details en ging het vooral om wat ontwikkelaars het liefst zien en niet wat het gerucht daadwerkelijk betekent. Het is volgens hem dan ook niet gek dat we in de afgelopen vier maanden niets nieuws gehoord hebben met betrekking tot dit gerucht. Daar brengt hij zelf nu verandering in, op basis van bronnen die bij het project betrokken zouden zijn.
Het project had ooit de naam Marzipan, maar dat zou inmiddels niet meer het geval zijn. Bovendien is het project wat minder ambitieus dan in eerste instantie leek. Met dit nieuwe cross-platform systeem kunnen ontwikkelaars eenvoudiger apps maken. Momenteel zijn er flink wat verschillen in de tools die ontwikkelaars gebruiken, zogenaamde API’s, tussen iOS en Mac. Voor iOS werken ontwikkelaars me UIKit, terwijl voor Mac gebruikgemaakt wordt van AppKit. Apple zou nu dus werken aan één framework voor beide platformen, zodat er voor apps op iOS en Mac één en dezelfde user interface is. Het is voor ontwikkelaars daardoor makkelijker om apps op beide platformen uit te brengen die dezelfde functies hebben. Gruber noemt in zijn blog dus niet de echte universele apps, maar deze ontwikkeling zou hier op termijn wel toe kunnen leiden.
Hoe dan ook moeten we volgens Gruber nog even geduld hebben. Hij is er zo goed als zeker van dat dit systeem niet ter sprake komt tijdens de WWDC 2018, maar dat het gepland staat voor 2019. Dit betekent dus een release in iOS 13 en macOS 10.15. Dit zou betekenen dat het tegelijkertijd komt met het nieuwe ontwerp van iOS 13, waar eerder ook al over gesproken werd. Apple zou nieuwe functies zoals een opgefrist beginscherm uitgesteld hebben, mogelijk dus voor iOS 13.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Gerucht: 'Apple werkt aan Vision Air in een nieuwe kleur' (17-04)
- 'Zo komt de achterkant van de iPhone 17 Pro eruit te zien' (17-04)
- 'Apple werkt aan de Vision Pro 2: dit wordt er aan verbeterd' (14-04)
- Gerucht: 'iPadOS 19 wordt meer als macOS dankzij deze drie verbeteringen' (14-04)
- Gerucht: 'Apple Watch krijgt ondersteuning voor Apple Intelligence (maar eerst alleen op de Ultra)' (10-04)
iOS 13
iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone in 2019. Belangrijke vernieuwingen waren de donkere modus, het QuickType-toetsenbord in het Nederlands en Sign in With Apple. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

Een week (of 2) geleden zei Tim Cook nog dat dit niet zou gebeuren. Dat is expres eruit gelaten? 🙂
Ik zie het ook zo gauw nog niet gebeuren.. Liever ook niet, eerlijk gezegd. Twee totaal verschillende soorten apparaten met andere vorm van interacties. Eén is niet altijd beter dan twee.
@Sander: Dit gaat meer over de universele apps en niet over het samenvoegen van de twee platforms
Dat ging over het samenvoegen van iPad en Mac, oftewel samenvoegen van de hardware (en een beetje ook over het samenvoegen van de twee platformen macOS en iOS).
Dit gaat over het samenvoegen van de apps, het universeel maken van apps dus.
Om te zorgen dat apps op beide platformen gaan werken hoeft Apple de platformen niet samen te voegen.
De meeste Mac gebruikers vinden iOS apps nogal plomp, simpel en weinig verheffend, merendeels vanwege de touch interface, de grote knoppen, felle kleuren en het feit dat het toch voor mobiel gebruik op kleinere schermpjes is ingericht. Als je de tijdbesteding in de apps meet, zou je ook het verschil in diepgang zien.
Dus wat het toevoegt aan de huidige iPhone/iPad/Mac ervaring is onduidelijk.
Ik zie functioneel ook weinig behoefte aan iOS apps op de Mac (laat staan Mac apps op iOS) en in zoverre dat wel zo is, zou je dat in een emulator omgeving kunnen draaien. Daarbij dreigen universele apps een soort compromis te worden dat Cook nou juist zegt te willen vermijden en hebben Mac-developers ook een hekel aan de gedwongen winkelnering met alle regeltjes bij Apple.
Ik zou kortom geen reden kunnen aangeven waarom dit gebeurt, anders dan dat men bij Apple hoopt dat deze maatregel wellicht de zieltogende Mac Appstore op een voor hen vrij simpele manier redt (met het betere business model van de iOS Appstore) waarbij developers weer het nodige herprogrammeerwerk hebben.
Het zal eens tijd worden, want wat een troep bevat de Mac App Store!
Ze moeten dringend eens stoppen met elk jaar een nieuwe versie te ontwikkelen. Kijk naar Windows, die blijft gewoon op 10 en word steeds uitgebreider met grote updates, Apple zou dit beter ook doen want dan zou het voor de ontwikkelaar gemakkelijker zijn om alleen maar te ontwikkelen voor macOS 14 en iOS 12, in plaats van macOS 14, 15, 16, 17… en iOS 12, 13, 14, 15… om maar als voorbeeld aan te geven wanneer ze elk jaar hun software moeten aanpassen aan een dozijn van nieuwe versies.
Gruber?
Dit circuleert al een tijd op het net. Toen kwam het nieuws dat iOS 12 vooral stabiliteit verbeteringen en bug-fixes zal bevatten.
Dus het universeel maken van apps wordt dus uitgesteld tot 2019.
Gewoon logisch nadenken.
Heb ik die Gruber niet voor nodig.