Zoals al even aangestipt in dit artikel circuleren er de afgelopen aan de lopende band tablet-geruchten. Om niet aan elk flintertje bewijsmateriaal apart aandacht te hoeven besteden, zetten we de meest recente hier op een rijtje. Omdat er altijd sterke voor- en tegenstanders van geruchten zijn, geven we per stuk aan wat ze te betekenen hebben.
iPad: nieuwe naam voor de tablet?
We beginnen met een nieuw gerucht over de naam van Apple’s tablet: de iPad. Apple blijkt volgens documenten van het US Patent and Trademark Office te jagen op de merknaam, die nu nog in handen is van Fujitsu. Apple heeft de instantie gevraagd om extra tijd om het merkrecht van Fujitsu aan te vechten; ze hebben daarvoor tot 28 februari de tijd gekregen.
Voor: Voor goedgelovige types is dit hét bewijs dat de Apple Tablet gewoon iPad gaat heten. Dat klinkt een stuk beter dan iSlate en past ook beter in combinatie met iPod. Fujitsu heeft de merknaam al in 2003 ingediend en Apple’s interesse is recent, dus het moet wel iets met de tablet te maken hebben. Bovendien registreerde een bedrijf met de naam IP Application Delopment de merknaam iPad onlangs in Nieuw-Zeeland, Australië en Trinidad & Tobago.
Tegen: Misschien vindt Apple de merknaam iPad teveel op iPod lijken en willen ze hun bestaande merk beschermen. Niets aan de hand dus.
AT&T bereidt zich voor op dataslurpende apparaten
Operator AT&T heeft onlangs bijeenkomsten georganiseerd met regionale topmensen, om hen te informeren over wijzigingen in het AT&T-netwerk. Het gaat daarbij om een compensatie voor nog niet aangekondigde apparaten die veel data verbruiken.
Voor: AT&T is al een partner van Apple met de iPhone. Het zal dus wel over Apple’s tablet gaan.
Tegen: Misschien verwacht AT&T gewoon dat de verkoop van smartphones flink doorzet of hebben ze nieuwe (Android?)-toestellen op het oog.
The Wall Street Journal bevestigt Apple Tablet
The Wall Street Journal, de krant die fact-checkers in dienst heeft om te kijken of beweringen van auteurs wel kloppen en die apparaten mag testen voordat de gewone gadgetjournalist ervan mag dromen, heeft een artikel waarin ze diverse beweringen hebben verzameld. Zo blijkt de Apple Tablet deels gericht op de onderwijsmarkt: je kunt er bijvoorbeeld elektronische studieboeken mee lezen. Apple zou al in gesprek zijn met uitgevers van studieboeken, maar ook met Conde Nast, Harper Collings, The New York Times, CBS en Walt Disney. Er komt een ‘Best of TV’-dienst op het apparaat, een soort uitzending gemist waarbij je je kunt abonneren op bepaalde programma’s, die je dan on demand kunt opvragen. Ook zeggen de bronnen van WSJ dat er een totaal vernieuwde versie van iTunes aankomt, waarbij het kopen van iTunes-content wordt gesplitst van iTunes-applicaties.
Wat het uiterlijk van de Apple-tablet betreft: het apparaat heeft een scherm van 10 of 11 inch, een virtueel toetsenbord en een mogelijkheid om content te delen. De prijs zal rond de $1.000 liggen volgens deze geruchten. Apple gaat de tablet vooral verkopen aan mensen die al een IPhone en een laptop hebben.
Voor: WSJ’s Walt Mossberg heeft goede banden met Apple, ze zullen het wel bij het juiste einde hebben.
Tegen: WSJ’s artikel is alweer het zoveelste lijstje met allerlei beweringen van mensen die claimen meer te weten.
Apple bouwt 1 miljard dollar kostend datacenter
Laten we er eens vanuit gaan dat de Apple Tablet daadwerkelijk iPad gaat heten. Het wordt een apparaat waarop je veel content kwijt kunt. Geen wonder dat Apple druk bezig is een nieuw datacenter te bouwen in Catawba County, North Carolina. Op het WestStar Mission Critical Data Park is Apple bezig $1 miljard te investeren in het datacenter, dat later dit jaar opengaat.
Voor: De iPad gaat enorme hoeveelheden content vereisen, zowel e-books als allerlei andere content. Logisch dat Apple zich daarop voorbereid.
Tegen: Er zijn geruchten dat Apple de aankoop van de dienst Lala gaat gebruiken om een iTunes-in-the-cloud te maken. Daar is wel opslagruimte voor nodig. Niks geen iPad, het wordt gewoon een dienst waar mensen hun muziekcollectie en andere data kunnen opslaan.
iTunes gaat naar de cloud
Begin december kocht Apple de streaming muziekdienst Lala. Sindsdien wordt er gespeculeerd hoe Apple deze dienst gaat gebruiken, vooral in combinatie met de iTunes-muziekwinkel. Lala’s mogelijkheid om je muziekcollectie te uploaden zou daarin wel eens een belangrijke rol kunnen spelen. Gebruikers zetten hun content online neer en krijgen daarna vanaf diverse apparaten toegang. Dit wordt nog ondersteund door een tweede gerucht: Apple zou in gesprek zijn met de vier belangrijkste muzieklabels om gratis streaming muziek aan te bieden. De cloud-dienst van iTunes houdt in dat gebruikers hun muziek uploaden naar de Apple-servers. Daarna kun je het overal streamen waar een internetverbinding beschikbaar is.
Voor: Apple heeft Lala niet zomaar gekocht, ze zullen wel iets met de streaming muziekdienst willen doen.
Tegen: Gratis streaming muziek aanbieden? Waar gaat Apple dan geld mee verdienen?
Tenslotte mijn persoonlijke favoriet: de 5 domste Apple Tablet-geruchten.
Via: The Jesus Tablet (iPad), Boy Genius Report (AT&T), TUAW (WSJ’s onthulling), The Register (datacenter), Mashable (iTunes in de cloud) en Gizmodo (5 domme Tablet-geruchten).
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.
- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Reacties: 28 reacties