‘Nederlander bereid om gezondheidsdata te delen in ruil voor korting’

Ben jij bereid je gezondheidsgegevens van je iPhone te delen met bijvoorbeeld je zorgverzekeraar? Uit een onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders bereid is dit te doen als er een korting tegenover staat.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Gezondheid-app op twee iPhones.
Ben jij bereid om gezondheidsgegevens te delen met je verzekeraar of commerciële partijen? Uit cijfers van de Smart Health Monitor, een onderzoek van Multiscope, blijkt dat de helft van de Nederlanders best bereid is om gezondheidsgegevens te delen met zijn of haar zorgverzekeraar.

Gezondheidsgegevens delen in ruil voor korting

Maar men deelt hun gezondheidsgegevens niet voor niets. Om de gegevens te delen, zoals aantal gezette stappen, gewicht of bloeddruk, willen ze daar wel een korting tegenover op bijvoorbeeld de zorgpremie. Het onderzoek meldt dat vooral 18 tot 35 jarigen en mensen met een laag inkomen bereid zijn om hun gegevens te delen met de zorgverzekeraar.

Bekijk ook

HealthKit: de complete uitleg over Apple’s gezondheidsplatform

HealthKit: de complete uitleg over Apple’s gezondheidsplatform

Met Apple’s HealthKit kun je op een centrale plek allerlei data over je sportprestaties, gezondheid en lichaamsmetingen verzamelen. Diverse apps en accessoires wisselen gegevens uit met HealthKit, ook van externe ontwikkelaars. Lees hier alles over HealthKit, de functies en wat jij eraan hebt.

Drie op de tien wil data delen met derden

Het onderzoek keek ook naar de bereidheid van Nederlanders om hun gezondheidsgegevens met andere instellingen en personen te delen. Drie op de tien gaf aan hun data ook te willen delen met de werkgever als hier bijvoorbeeld vrije dagen of een bonus tegenover staat. Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens is het voor werkgevers overigens niet toegestaan deze informatie te verzamelen, zelfs niet na toestemming van de werknemer. Voor commerciële organisaties zijn mensen een stuk terughoudender, vooral vanwege de vertrouwelijke aard van de data. Toch is 16% bereid om de data te delen als hier korting op een product of dienst tegenover staat.

De gegevens zijn bijvoorbeeld afkomstig van wearables en smartphones. De iPhone verzamelt bijvoorbeeld automatisch het aantal stappen dat je zet en slaat deze op in de Gezondheid-app. De Apple Watch houdt bovendien je hartslag in de gaten en kijkt ook naar de hoeveelheid calorieën die je verbrandt. Zou jij bereid zijn om de gegevens te delen die de iPhone over jou verzamelt?

Bekijk ook

Activiteit-app op de Apple Watch: zo werken de Activiteit-ringen

Activiteit-app op de Apple Watch: zo werken de Activiteit-ringen

Als je een Apple Watch draagt, heb je vast al ontdekt hoe verslavend de Activiteit-app is. In deze app kun je elke dag de drie gekleurde activiteitenringen vullen. Hoe werken deze ringen, welke bewegingsdoelen kun je instellen en hoe verdien je medailles? In deze tip leggen we alles uit over de Activiteit-app op de Apple Watch!

Reacties: 19 reacties

  1. Ik weet niet over welke Nederlander we het nu hebben maar ik hoor daar in ieder geval niet bij.

  2. Gezondheidsdata ‘delen’ met zorgverzekeraars kan heel makkelijk tegen je werken als je op oudere leeftijd komt wat (meestal) gepaard gaat met fysieke ongemakken. Ik ben daartoe niet bereid.

  3. Eens met bovenstaande reacties. Daar weegt korting niet tegenop. En mag ik please wat privacy als t mijn (nog goede) gezondheid aangaat?

  4. Ik zou het best willen delen met mijn zorgverzekering als ik daar een goeie korting op krijg. (Aangezien ik een fit persoon ben)

  5. Wanneer gaan mensen eens begrijpen dat dit geen korting is, maar een toeslag voor mensen die wel geven om hun privacy? En dat data die je deelt uiteindelijk altijd in je nadeel gebruikt zal worden door zorgverzekeraars?

  6. Zouden jongeren en laag opgeleiden niet beter beschermd moeten worden, omdat ze vanwege hun gebrek aan vermogen tot kritisch denken niet in staat zijn om de gevolgen van het lekken van gegevens te overzien ? Deze categorieĆ«n zijn kwetsbaar. Overigens is het nu al mogelijk om gezondheidsgegevens te kopen. De documentaire ‘Big Data’ maakt dat duidelijk.

  7. Origineel geplaatst door ferdi
    Ik zou het best willen delen met mijn zorgverzekering als ik daar een goeie korting op krijg. (Aangezien ik een fit persoon ben)

    En jij hoopt dat je dat ook blijft natuurlijk . . . . .

  8. Origineel geplaatst door Mark
    Wanneer gaan mensen eens begrijpen dat dit geen korting is, maar een toeslag voor mensen die wel geven om hun privacy? En dat data die je deelt uiteindelijk altijd in je nadeel gebruikt zal worden door zorgverzekeraars?

    Precies, en helaas blijkt hieruit dat we er niets tegen kunnen doen zonder dat de overheid ingrijpt..

  9. Alles heeft een prijs.
    het oude gezegde is dat mensen voor de juiste beloning hun ziel aan de duivel zouden verkopen.
    ferdi denkt nu gezond te zijn maar als er over 5 of 10 jaar een ernstige aandoening te verwachten is uit de gegevens dan gaan we natuurlijk wel even op tijd zijn polis aanpassen.
    Dan ga ik er wel vanuit dat hij nu nog jong is anders wordt hij vanzelf een risico geval.

  10. HAHAHAHAHA dan laat je je flink beet nemen zeg ik.
    U krijgt 10% korting, maar aangezien we in de data zien dat uw hartleeftijd 10 jaar ouder is dan uw eigen leeftijd, zijn we genoodzaakt de premie fors op te slaan.

    Hoe stom kun je zijn…

    Het doet me denken aan dit experiment. Hilarisch.

  11. Ik vind het prima! Geen problemen mee.

  12. Een zeer slecht idee. We moeten veel zuiniger zijn/worden op onze privacy. Er gaat geen maand voorbij of we leveren weer iets in. Vrijwillig of verplicht door de overheid. Verdiep je asjeblieft eens een keer in de materie voor je roept ‘ik heb niets te verbergen’ of ‘geef mij maar korting in ruil voor mijn medische gegevens’.

  13. @jan Voorderhaak:
    Geweldig die kende ik nog niet šŸ˜„

  14. Origineel geplaatst door ferdi
    Ik zou het best willen delen met mijn zorgverzekering als ik daar een goeie korting op krijg. (Aangezien ik een fit persoon ben)

    Nog wel ja! Wat ga je doen als je oud bent en versleten en dus te duur! Of gewoon ziek wordt! Dan is jou verzekeraar erg blij met jouw data!

  15. Origineel geplaatst door Alain
    Ik vind het prima! Geen problemen mee.

    Totdat je de rekening krijgt! Helaas worden gegevens altijd tegen je gebruikt, aangezien het commerciƫle bedrijven betreffen.., kortom onbetrouwbaar!

  16. Eng! hoe dom sommige mensen toch zijn! Alstublieft hier is mijn data en hier heeft u ook mijn sleutel van mijn brievenbus.., weet je wat, hier is de sleutel van mijn huis!

  17. “De iPhone verzamelt bijvoorbeeld automatisch het aantal stappen dat je zet en slaat deze op in de Gezondheid-app.”De iPhone wordt niet altijd ingezet. Ik ren me 4 maal per week suf op de loopband. De iPhone ligt geduldig in de houder. Zo gezond als een vis maar mijn zorgverzekeraar zal van niets weten…

  18. Geloof me ik zit in deze sector. Je wilt echt geen data delen met je zorgverzekeraar. Je wilt echt niet weten hoeveel invloed die gasten hebben op jouw zorg.

  19. Gevaarlijke ontwikkeling. Mensen hebben geen idee wat voor wereld ze aan het creƫren zijn. Denk je nu echt dat het de verzekeraars om de mensen gaat? Die zien legio aan mogelijkheden om op basis van big data voorspellingen te doen voor de toekomst. Die korting die je nu krijgt wordt dubbel en dwars terugbetaald na 5 tot 10 jaar.

    Het vervelende: je hebt straks gewoon geen keus meer. De normale zorgverzekering wordt onbetaalbaar gemaakt.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.