Google verzamelt bijna tien keer meer gebruikersdata dan Apple
Professor Douglas Schmidt van de Vanderbilt University deed onderzoek naar de hoeveelheid gegevens die Google over gebruikers verzamelt tijdens het gebruik van je smartphonebrowser. Hij vergeleek dit met Apple en er bleek een groot verschil te zijn. Tijdens de test bleek een Android-toestel met niet-actieve Chrome-browser liefst 14 keer per uur data naar Google te sturen. Het ging daarbij voornamelijk om locatiedata. Dat is bijna vijftig keer zoveel dan bij gebruik van Safari op de iPhone.
Google’s honger naar data
Google heeft niet alleen de grootste webbrowser van de wereld in handen, maar ook het grootste mobiele platform en de grootste zoekmachine. De videoplatformen, maildienst en kaarten van Google worden door meer dan 1 miljard mensen per maand gebruikt. Het bereik van het bedrijf is enorm en dat wordt gebruikt om gedetailleerde informatie over het gedrag van mensen te verzamelen. Dat moet wel, want Google is ook ’s werelds grootste advertentiebedrijf.
Om zoveel mogelijk advertenties te kunnen verkopen, heeft Google data van consumenten nodig. Aan de hand daarvan stelt het profielen op, waardoor adverteerders vrij exact kunnen aangeven welke mensen hun boodschap moeten zien. Uit het onderzoek van Schmidt bleek dat Google vrijwel continu data verzamelt over gebruikers en dat het veel meer gegevens verzamelt dan Apple.
340 keer per dag
Gemiddeld wordt er elke vierentwintig uur – dus ook als een gebruiker niet actief is – 340 keer data doorgestuurd naar de Google-servers. Locatiegegevens zijn goed voor ongeveer 35 procent van de data die naar Google-servers doorgezet worden, dus het daadwerkelijke aantal keren ligt veel hoger. Als een Android-gebruiker zijn of haar smartphone actief gebruikt, neemt dit flink toe. In totaal ging er vanaf een Android-apparaat per dag zo’n 11,6 MB aan data naar de servers van Google.
Ook over iPhone-gebruikers verzamelt Google veel data. Zelfs als een iOS-gebruiker geen Google-diensten gebruikt en geen internetpagina’s van Google bezoekt, worden er gegevens over de gebruiker verzameld. Dat kan dankzij de advertenties die Google op zo’n beetje elke internetpagina heeft staan. Het aantal keren dat er via advertenties gegevens doorgezet worden over iPhone-gebruikers ligt volgens de onderzoekers ongeveer even hoog als bij Android-telefoons. Maar de totale hoeveelheid gegevens die vanaf een iOS-apparaat doorgezet worden naar de Google-servers, is ruwweg de helft van dat van een Android-telefoon. Dat komt omdat Google geen toegang heeft tot alle data. Schmidt concludeert dan ook dat Android de grootste dataleverancier voor Google is, vanwege de 2 miljard maandelijks actieve gebruikers wereldwijd. Ook zonder interactie van de gebruiker kan Google heel wat data bijeen sprokkelen.
Apple verzamelt minder
Apple verzamelt veel minder gegevens over iOS-gebruikers. De onderzoekers concludeerden dat het aantal keren dat een iPhone in een periode van vierentwintig uur data doorzet naar een Apple-server ongeveer een vijfde is van dat van Google. Er waren ook geen aan advertenties gerelateerde verzoeken naar Apple-servers. Verrassend is dat niet: Apple verkoopt geen advertenties op website en verkoopt ook geen gebruikersdata.
Natuurlijk verzamelt een iPhone wel gegevens over de gebruiker. De onderzoekers melden dat het daarbij vooral om locatiegegevens gaat. Het aantal keren dat dit per dag gebeurt, ligt volgens Schmidt zestien keer zo laag als bij Android. Als een iPhone-gebruiker Safari geïnstalleerd heeft, kan Google overigens weinig data over het apparaat verzamelen, tenzij het toestel actief gebruikt wordt en er Google-pagina’s of websites met Google-advertenties bezocht worden. Maakt je gebruik van Chrome op de iPhone, dan ligt het weer anders.
Heb je een iPhone en gebruik je geen Google-producten (geen Chrome en geen Google-apps) en bezoek je geen website van Google, dan kan het bedrijf nog steeds verrassend veel info over je verzamelen. Dit komt omdat heel veel websites gebruik maken van Google-advertenties en -diensten.
Benieuwd naar de precieze onderzoeksresultaten? Ga dan naar deze pagina, waar je de PDF met de onderzoeksresultaten kan lezen. Wil je verder je privacy op je iPhonezo goed mogelijk beschermen? Lees dan deze special die we daarover schreven:
In september komt de nieuwe Chrome-browser voor iOS, macOS en andere platformen uit. Als je van plan was om die te gaan proberen, denk je daar misschien nu wel wat anders over.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Google heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Bekende apps zijn Google Maps, de Google Assistent en Gmail. Bekijk in deze lijst wat Google zoal doet voor mensen met een iPhone, iPad of Mac.
- Alle Google-apps voor iPhone en iPad
- Alles over Google Maps
- Gmail instellen op iPhone en iPad
- Google Home: alles over de slimme speaker van Google
- Haal meer uit Google Foto's
- Haal meer uit Google Drive
- Haal meer uit Google Maps
- Google-account: controleer welke apparaten toegang hebben
- Alles over Google Home en Google Nest
- Google Assistent
- Alternatieven voor Google-diensten
Reacties: 15 reacties