‘Google betaalt dit jaar 3 miljard om standaardzoekmachine op iOS te blijven’
Waar komt Apple’s gigantische omzet uit diensten toch vandaan? Deels zijn het mensen die lid van Apple Music zijn of extra geld betalen voor meer iCloud-opslag. Maar een groot deel van Apple’s inkomsten is afkomstig van Google. De zoekgigant zou dit jaar wel eens 3 miljard dollar kunnen betalen om de standaard zoekmachine op de iPhone en iPad te blijven.

3 miljard voor Google zoekmachine
De schatting is gemaakt door een analist, die er rechtbankstukken op natrok. Daaruit blijkt dat Google in 2014 nog 1 miljard dollar betaalde aan Apple, om als standaard zoekmachine op de toestellen te mogen staan. Maar in het fiscale jaar 2017 gaat dat bedrag fiks omhoog. Bernstein-analyst A.M. Sacconaghi Jr. denkt dat het dit jaar op 3 miljard dollar kan uitkomen.
Daarmee vormt de betaling van Google een groot deel van Apple’s omzet in diensten. Zelf zegt Apple dat de dienstensector zo snel groeit dat het nu de grootte heeft van een Fortune 100-bedrijf. Op het totaal is het nog steeds een dwerg, want diensten is dit jaar maar goed voor 5 procent van de totale operationele winst. Maar toch… de deal met Google zorgt ervoor dat Apple prachtige cijfers kan laten zien zonder dat ze haast hoeven te maken met diensten zoals iTunes, Apple Music, iCloud en de App Store.
Volgens Sacconaghi zijn Apple en Google tot elkaar veroordeeld. Google is ’s werelds populairste zoekmachine en ze zouden zelfs de betalingen kunnen stoppen en toch nog de standaard zoekmachine blijven. Maar dat risico zal Google niet nemen, want tegenover de 3 miljard die ze aan Apple betalen staan ook veel inkomsten. iOS-apparaten leveren 50% van Google’s omzet in zoekverkeer op. Die omzet willen ze niet mislopen.
Alternatieven zijn Yahoo, Bing en DuckDuckGo.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Google heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Bekende apps zijn Google Maps, de Google Assistent en Gmail. Bekijk in deze lijst wat Google zoal doet voor mensen met een iPhone, iPad of Mac.

- Alle Google-apps voor iPhone en iPad
- Alles over Google Maps
- Gmail instellen op iPhone en iPad
- Google Home: alles over de slimme speaker van Google
- Haal meer uit Google Foto's
- Haal meer uit Google Drive
- Haal meer uit Google Maps
- Google-account: controleer welke apparaten toegang hebben
- Alles over Google Home en Google Nest
- Google Assistent
- Alternatieven voor Google-diensten
Ik blijf lekker bij DuckDuckGo, geweldig als je een programmeer zoekopdracht doet krijg je gelijk een code voorbeeld, de layout is in het begin even wennen maar doet niet onder aan Google vindt ik
Qwant is ook een erg goed alternatief! Wordt gefundeerd door de Franse overheid en heeft privacy hoog in het vaandel.
Huh? Die logica volg ik niet. Het gaat om hoe safari is ingesteld als je de iPhone uit de verpakking haalt. Als dat niet meer 3 miljard waard is, waarom zou het dan niet bij het opstarten de optie laten kiezen door de gebruiker? Met alle zoekmachines die er nu zijn?
De 1 miljard is niet voor niets 3 miljard geworden.
Overigens zegt Apple altijd dat zij niet verdienen aan de privacy van anderen. Dat is dus nu niet waar. Ze verdienen er 3 miljard aan…
Dat dus.. 👍
Precies wat ik dacht.
En omdat ze aan onze privacy verdienen, mochten ze er voor ons ook wel wat tegenover stellen, een leuke korting op de in feite dus gesponsorde iDevices bijvoorbeeld 😏
Overigens ook helemaal eens met @Wesley. DuckDuckGo voldoet prima als standaardzoekmachine, die doodenkele keer dat nou net dat éne resultaat dat je nodig hebt er niet tussen staat kun je altijd nog google.com zelf intikken…
Of een !bang gebruiken. Typ
!g zoekopdracht
in op DuckDuckGo.Heb net mijn Safari instelling aangepast naar DuckduckGo, Google translate verwijderd en iTranslate geïnstalleerd. Google Maps er ook afgegooid.
Ben ik nu Google vrij op mijn iPhone? Of zie ik nog iets over het hoofd?
Wat overdreven zeg!
Je vergeet YouTube! En wellicht gmail…
@Flieps: Youtube app, gmail , Google Chrome etc, misschien even je browser history wissen zodat je overal bij google ben uitgelogd op je device ?.
Youtube app hoeft trouwens ook niet, als je linkje krijgt werkt mobiele website ook.
Mocht je echt YouTube fanatiek zijn gewoon gebruiken zonder in te loggen.
TNX! Youtube eraf gegooid en gmail gebruik ik niet.
Hoezo overdreven? Er zijn dus genoeg alternatieven die mij niet tracken. Waarom dan voor een partij kiezen die dit wel doet? Ik begrijp heus wel dat je niet helemaal zonder Google kan, maar je kunt het op zijn minst toch zo veel mogelijk inperken? Ze betalen Apple €3mld om standaard op je iPhone te verschijnen. Hoe verwacht jij dat ze dit terug gaan verdienen? Juist ja, door jouw data te benutten. Die is nl veel geld waard. En wat krijg jij er voor? Exact: irritante advertenties op websites, vriendschapsvoorstellen van buren/collega’s op facebook. Maar geen geld of korting.
Wat dus? Als Google geld wil geven om de standaardzoekmachine te blijven dan is dat niet hetzelfde als geld verdienen met het verkopen van data van klanten. Bij Apple is je privacy gewaarborgd, maar van het moment dat jij zelf Facebook, Instagram, Whatsapp, Snapchat of iets van Google installeert geef je vrijwillig gegevens af aan die bedrijven en als je dat als gebruiker ondertussen nog niet weet, dan heb je sowieso een probleem.
Het lijkt wel dat het een probleem is dat Apple er geld voor krijgt. Voor niets gaat de zon op. En zonder die inkomsten zouden wellicht producten of diensten juist duurder worden.
Vergeet niet dat tracking voor veel websites die je bezoekt van belang zijn, denk alleen al aan een website als iCulture. Zonder advertentie-inkomsten kan zo’n site niet bestaan.
Je zou trouwens ook kunnen surfen in de ‘Privé-modus’, dan wordt je helemaal niet meer getrackt geloof ik.
En dat is ook te begrijpen. Echter niet als iCulture mijn data zou doorverkopen. Ik ga er vanuit dat ze dit niet doen.
En pimps zijn ook keurige mensen.
😁 Ja, zo kan je het natuurlijk ook bekijken.
@Flieps:
Haha. Hilarisch. Mij boeit het tracken etc echt niet. Als ze het willen, doen ze het toch wel. Ga er niet tegen vechten.
Maak me liever druk over wat ik vanavond weer eens moet gaan koken. Denk een pizza bestellen..
@Tuncay: Zie de lol er niet van in, als het nog zinvollere zoekresultaten en google-ads zou opleveren zou ’t misschien nog te overwegen zijn eraan mee te werken maar 99,99% van G’s gesponsorde zoekresultaten en ‘gerichte’ ads zijn mosterd na de maaltijd: dingen die je ooit zocht, maar inmiddels al hebt aangeschaft óf bij nader inzien toch niet meer wilt.
Je hebt er dus nagenoeg helemaal niets bij te winnen en alleen maar bij te verliezen als je aan hun verdienmodel over jouw rug blijft meewerken. @Flieps en @Gabor slaan dus de spijker op z’n kop (en jij juist de plank mis 😉)
Inderdaad!
Ik vind het zelfs prettig dat Google veel informatie over mij verzameld. Ze geven me er ook veel relevante informatie voor terug via Google Now of via Google Trips of Google Photos. De aanbevolen video’s lijst in YT is top. Ik geef met alle liefde mijn internet gebruik op aan een algoritme als het me ook voordeel oplevert. Ik ben niet zo paranoide.
@Conservo: “De aanbevolen video’s lijst in YT is top.”?!
Dat is ironisch bedoeld, toch? De praktijk is 999 promille bagger-suggesties tegenover 1 (één) promille vagelijk interessante.
_
@Barend: Goeie tip, thanks! Die kende ik nog niet 😳
Google vrij hoor. Maar nog niet paranoia vrij 🤔
@Jesper: Axel Springer heeft er in geïnvesteerd. Qwant is overigens wel een zelfstandig bedrijf, niet van de Franse overheid, mochten sommigen dat denken. Ik vind Qwant leuk. Het werkt goed en snel. Duckduckgo vindik vooral goed voor engelstalige onderwerpen. Qwant is veel meer op Europa gericht.
Een mieuwkomer is Findx, Deens. Deze privacyvriendelijke zoekmachine is nog in beta en het zal nog wel even duren voordat ie volwaardig mee kan doen.
@Conservo: Dan is het de moeite waard om deze serie eens te bekijken: bbc.co.uk/secretsofsiliconvalley .
Je hoeft niet paranoide te zijn om te erkennen dat er door tech onaangename problemen ontstaan. En het is bepaald niet slim om met oogkleppen te gaan rondlopen.
@Flieps: Elke site/app die een analytics -programma gebruikt ( meestal de gratis analytics van Google) laat je gegevens verkopen via dat programma. Dat gebeurt in een fractie van een seconde.
@Flieps: @Ferryman: Dan kun je altijd nog Startpage gebruiken. Deze Nederlandse optie is gebaseerd op het algoritme van Google, maar de tracking is weggelaten.
@ACTA Est fabula: Acta, je bent al een heel eind als je de zoekmachine van Google niet gebruikt, want dat is hun achilleshiel. Maps is ook belangrijk. Verder is het lastig om Google helemaal te vermijden, omdat Google/Alphabet overal in zit. In overheidsinstellingen, ziekenhuizen. Dat is juist het grote probleem: ze zijn veel te machtig.