Google’s nieuwe chatapp Allo komt vanaf vandaag beschikbaar, zo belooft de zoekgigant. Maar als Nederlandse iOS-gebruiker hoef je nog niet naar de App Store te hollen: de app is op het moment van schrijven nog niet te vinden in de Nederlandse én Amerikaanse App Store. Ook blijken de meest onderscheidende functies nog niet te werken in het Nederlands. Google Allo probeert zich te onderscheiden met slimme suggesties, die nog een stap verder gaan dan de nieuwe iMessage-functies van Apple. Maar dat heeft ook gevolgen voor je privacy.
Update 23-09-2016: Google Allo (link) is nu ook in Nederland beschikbaar.
Google Allo in het Nederlands?
Google Allo werd gelijktijdig aangekondigd met de videochat-app Google Duo, die ruim een maand geleden verscheen. Allo beschikt over een gebruikersinterface in tientallen talen, waaronder Nederlands. Maar dat geldt nog niet voor de slimme functies waarmee de app zich probeert te onderscheiden. Google-woordvoerder Rachid Finge liet ons weten:
Allo komt vandaag wereldwijd beschikbaar in tientallen talen, waaronder het Nederlands, maar de Google Assistant (die bij release nog een Preview Edition is) begrijpt momenteel alleen Engels. We werken er hard aan om in de komende maanden ondersteuning voor meer talen toe te voegen, waaronder Nederlands.
Nederlandse ondersteuning kan dus nog wel een paar maanden duren. Ook kun je op het moment van schrijven nog niet beginnen met downloaden, want Allo is nog niet in de App Store te vinden. Finge raadt aan om de App Store te blijven refreshen, want Allo zal vanaf vandaag in de Nederlandse App Store te vinden zijn. “Hij staat al wel in de Play Store, ik weet niet waarom het bij Apple wat langer duurt.” Via deze rechtstreekse link zou het later vandaag moeten lukken om de app binnen te halen.
Vier maanden geleden werden Google Allo en Google Duo aangekondigd op de ontwikkelaarsconferentie van de zoekgigant. Duo verscheen half augustus in de App Store en ruim een maand later volgt nu Google Allo. Het is een poging van Google om een succesvolle berichten-app te maken, als aanvulling op (of vervanging van?) Google Hangouts. Google beweert dat ze niet gaan stoppen met Hangouts, maar de dienst krijgt mogelijk wel een andere invulling, meer gericht op zakelijk gebruik.
https://www.youtube.com/watch?v=VXEkoXgb4bI
End-to-end versleuteling alleen op verzoek
Alle berichten van Google Allo zijn versleuteld met TLS, maar er is ook een speciale incognito-modes waarbij de berichten end-to-end versleuteld zijn en er extra privacyfuncties zijn ingeschakeld, zoals minder opvallende notificaties en berichten die na verloop van tijd verdwijnen. Het betekent dat normale gesprekken weliswaar encrypted zijn, maar niet van begin tot eind. Ook zullen de incognito-gesprekken niet worden bewaard op Google-servers, de normale gesprekken wel.
Nog een andere interessante observatie: de app laat op basis van je telefoonnummer niet meteen zien wie je vrienden zijn. Pas als je je Google-account koppelt kun je vrienden makkelijker terugvinden. Allo herkent ook je foto’s. Als je een foto van de Eiffeltoren stuurt, ziet Allo dat de foto in Parijs is gemaakt en geeft automatische antwoordsuggesties hoe leuk Parijs is. Allo kan ook huisdieren, bloemen, maaltijden en andere bezienswaardigheden herkennen.
Nog een andere tegenvaller is dat de beloofde slimme functies zoals Google Assistant nog niet in het Nederlands. Deze virtuele assistent is enigszins vergelijkbaar met Siri. Je kunt er allerlei vragen aan stellen, zowel in getypte vorm als gesproken opdrachten. Google gebruikte voor dit soort functies tot nu toe de naam Google Now, maar lijkt van plan om die naam uit te faseren.
Allo, jouw nieuwe berichten-app?
Als je denkt: ‘Wat moet ik met alweer een berichten-app?’ dan is die vraag terecht. Allo bevat een aantal functies die je willen overhalen om WhatsApp, iMessage en Telegram aan de kant te zetten. Toch zal dat een lastige klus worden, want alle drie de genoemde apps hebben een grote groep vaste en fanatieke gebruikers, die geen zin hebben om over te stappen.
Voor het gebruik van Allo hoef je alleen een telefoonnummer in te voeren. Een Google-account is niet nodig, al kun je je account wel koppelen. Eerder was in het nieuws dat de app vanwege de koppeling met je telefoonnummer slechts op één toestel te gebruiken is. Een desktop- of webversie is er (nog) niet.
Google Allo: smart reply tijdens het chatten
Google’s troef is de smart reply-functie, waarbij je chatgesprek wordt gescand op bepaalde termen. Vraag je ‘Heb je zin in hamburger of pizza?’ dan krijgt de andere persoon twee knoppen ‘hamburger’ en ‘pizza’ te zien. En op de vraag ‘Heb je zin in koffie?’ verschijnen knoppen ‘Ja’ en ‘Nee’. Zegt iemand ‘Goedemorgen’, dan kun je één van de voorgeprogrammeerde antwoorden kiezen. Je hoeft daardoor minder moeite te doen om een antwoord in te tikken: aantikken van een knop is voldoende. Maar het betekent ook dat de conversatie minder spontaan wordt. Ben je gewend om met steeds dezelfde zinnetjes te communiceren, zoals de Amerikanen graag doen (‘How are you today?’ – ‘Great, thanks’) dan is Google Allo je ideale app. Allo maakt gebruik van Google’s machine learning-technieken die op een online server plaatsvinden, dus niet lokaal op je toestel.
Door die standaardzinnetjes in Google allo kregen we een idee: stel dat je meestal communiceert met standaardzinnetjes, zou het dan niet leuk zijn als Google een persoonlijke chatbot voor je maakt, zodat je het chatten-uit-beleefdheid helemaal uit handen kunt geven aan een bot? In de begindagen van Twitter waren er ook mensen die elke dag begonnen met een Goedemorgen-tweet, typisch een taak die je kunt automatiseren.
Google Assistant: snelle antwoorden op vragen
Naast de smart reply bevat Allo ook de Google Assistant, een nieuwe chatbot-technologie van Google. Je kunt daarmee vragen stellen en meteen antwoorden krijgen. Tik je @Google in een chatgesprek, dan kun je vragen naar vluchtgegevens, nabije restaurants en films. Wil je naar de film Absolutely Fabulous, dan kun je ‘@Google Absolutely Fabulous trailer’ intikken om samen met je chat-vriend naar de trailer te kijken. Je kunt de informatie privé opvragen (alleen jij ziet het antwoord) of in een gesprek met vrienden, waarbij anderen de vragen en antwoorden ook te zien krijgen.
Koppel je je Google-account aan Allo, dan kun je de assistent ook vragen stellen over je eigen agenda of e-mail, bijvoorbeeld om vluchtgegevens uit Gmail op te vragen of te informeren naar een afspraak in je agenda (‘Wat heb ik woensdag ook alweer te doen?’). Zodra de assistent antwoord geeft op een vraag krijg je ook meteen suggesties om door te vragen. Vraag je bijvoorbeeld ‘Wie is Alicia Keys?’ dan krijg je de suggestie om afbeeldingen van de zangeres te bekijken. Maar ook hier geldt: dit werkt nog niet in het Nederlands, dus je zult in het Engels moeten communiceren met je vrienden.
Al deze vragen kon je natuurlijk ook al stellen via Google’s veelgeprezen zoekmachine, maar Google weet dat we steeds meer gebruik maken van mobiele telefoons én van chat-apps, dus initiatieven zoals de Google Assistant en Allo zijn bewust erop gericht om gebruikers dichtbij zich te houden.
Google Assistant is alleen te gebruiken als je de berichten zonder end-to-end encryptie verstuurd. Dat betekent dat Google ze kan lezen – en dat andere partijen dat ook kunnen.
Werkt ook met SMS
Heb je vrienden die geen Allo gebruiken, dan kun je ook berichten uitwisselen via sms. Allo biedt verder allerlei stickers en de mogelijkheid om op foto’s te tekenen. Daarmee bevat Allo flink wat meer functies dan de relatief kale videochat-app Duo, die werd bekritiseerd omdat er zo weinig mee mogelijk was. Een maand na de lancering van Duo kennen we weinig mensen meer die het nog gebruiken. We vragen ons af hoe dat uitpakt bij Allo. Allo bevat meer functies, maar onderscheidt zich eigenlijk niet van het al bestaande aanbod – zeker als de echt interessante functies de komende maanden ontbreken.
Verschillen Allo en iMessage
Apple heeft iMessage in iOS 10 ook een flinke opknapbeurt gegeven, waardoor je je misschien afvraagt waarom je naar Allo zou overstappen. Eén van de redenen is dat iMessage alleen werkt op iOS en Mac, terwijl je met Allo ook je Android-vrienden kunt bereiken.
Heb je vooral iOS-vrienden, dan vind je in iMessage ook de stickers en antwoordsuggesties die het chatten leuker en makkelijker maken. Bij Apple werken die momenteel ook alleen als je het Engelse toetsenbord selecteert. Bij iMessage is je privacy waarschijnlijk ook wat beter gewaarborgd dan bij Google, waar een profiel van je gedrag wordt opgebouwd.
- 2016 - 23 september: Google Allo is nu ook in de Nederlandse App Store te downloaden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Facebook Messenger werkt nu eindelijk met Siri en krijgt voicemailfunctie (21-11)
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Huidige eigenaar wil van Flitsmeister-app af (15-11)
- Google nu met Gemini-app voor iPhone: download hem hier (14-11)
- Final Cut Pro voor Mac krijgt reeks nieuwe AI-functies met nieuwste update (14-11)
Google heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Bekende apps zijn Google Maps, de Google Assistent en Gmail. Bekijk in deze lijst wat Google zoal doet voor mensen met een iPhone, iPad of Mac.
- Alle Google-apps voor iPhone en iPad
- Alles over Google Maps
- Gmail instellen op iPhone en iPad
- Google Home: alles over de slimme speaker van Google
- Haal meer uit Google Foto's
- Haal meer uit Google Drive
- Haal meer uit Google Maps
- Google-account: controleer welke apparaten toegang hebben
- Alles over Google Home en Google Nest
- Google Assistent
- Alternatieven voor Google-diensten
Reacties: 8 reacties