Apple’s Siri krijgt er op iOS een concurrent bij. Google heeft vandaag Google Assistant als losse app (US-only, directe link) aangekondigd voor iOS. De persoonlijke assistent van Google heeft dankzij alle informatie die het bedrijf al van je weet een streepje voor op Siri. Voorlopig komt Google Assistant nog niet naar Nederland. De aankondiging werd gedaan op Google I/O, Google’s ontwikkelaarsconferentie en vergelijkbaar met Apple’s WWDC.
Google Assistant maakt stap van Android naar iOS
Google Assistant is Google’s eigen persoonlijke assistent, die in mei 2016 op de ontwikkelaarsconferentie Google I/O werd geïntroduceerd. Het is de opvolger van Google Now.
In tegenstelling tot zijn voorganger kan Google Assistant ook terugpraten en werkt daarmee vergelijkbaar als Siri en assistenten van andere grote techbedrijven, zoals Alexa van Amazon en Cortana van Microsoft. Je kan informatie zoals een route opvragen en je boodschappenlijstje bijhouden. Momenteel worden in de Android-versie acht verschillende talen ondersteund, waaronder Engels, Duits en Frans.
Mix van spraak en chat
De losse app voor iOS verschilt wel van de variant die in het Android-besturingssysteem is ingebouwd. Die werkt volledig met spraakbesturing, maar voor de iOS-app is gekozen voor een mix van spraak en de chat-interface van Google Allo. Bovendien weet Google veel meer van je waardoor de assistent beter rekening kan houden met de context waarin je een vraag stelt of opdracht geeft. Daarin lijkt Google Assistant een voordeel te hebben ten opzichte van Siri, dat minder data van gebruikers analyseert en daardoor vaak als privacyvriendelijker wordt beschouwd.
Voorlopig alleen in de VS
De introductie van Google Assistant voor iOS volgt een paar maanden na de introductie voor Android-toestellen. Aanvankelijk alleen voor de nieuwe Google Pixel, maar sinds maart is de assistent op steeds meer toestellen met Android Marshmallow of Android Nougat beschikbaar. Hoewel de Android-versie al beschikbaar is in Nederland en België, blijft de losse iOS-app voorlopig beperkt tot de Verenigde Staten.
SDK voor ontwikkelaars
Vorige maand introduceerde Google al een speciale Google Assistant SDK voor ontwikkelaars. Daarmee kunnen zij de slimme assistent in hun eigen apparaten inbouwen. Met de komst van Google Assistant naar iOS kunnen ontwikkelaars nu ook aan de slag voor het iOS-besturingssysteem. Dit maakt het voor hen bovendien interessanter om het in hun apps in te bouwen.
Google Assistant is straks overal
Er zullen nog veel meer plekken zijn waar je de Google Assistant tegenkomt. Zo is het nu al op meer dan 100 miljoen apparaten beschikbaar, maar daar komen smart tv’s, auto’s en wearables bij. Met de Assistant SDK kunnen ontwikkelaars de dienst in nog veel meer apparaten inbouwen, van blenders tot slimme deursloten en webcamera’s. De Google Assistant zal deze zomer ook in vier nieuwe talen spreken: Frans, Duits, Portugees en Japans. Verder kan het gebruikt worden in websites zonder dat je aparte apps hoeft te openen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Komt er nog een Apple TV-versie van KPN's tv-app? Dit is de nieuwste info (19-12)
- Je kan nu ook WhatsAppen met ChatGPT (19-12)
- Instagram laat je nu terugblikken op 2024 met een fotocollage (17-12)
- Monument Valley 3 nu te downloaden (maar je hebt er Netflix voor nodig) (12-12)
- App Store Awards 2024: dit zijn de winnaars volgens Apple (11-12)
Google heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Bekende apps zijn Google Maps, de Google Assistent en Gmail. Bekijk in deze lijst wat Google zoal doet voor mensen met een iPhone, iPad of Mac.
- Alle Google-apps voor iPhone en iPad
- Alles over Google Maps
- Gmail instellen op iPhone en iPad
- Google Home: alles over de slimme speaker van Google
- Haal meer uit Google Foto's
- Haal meer uit Google Drive
- Haal meer uit Google Maps
- Google-account: controleer welke apparaten toegang hebben
- Alles over Google Home en Google Nest
- Google Assistent
- Alternatieven voor Google-diensten
Reacties: 15 reacties