Meer functies dan CarPlay: Google wil je hele auto aansturen

Google heeft grote ambities met de nieuwe software voor auto's die ze hebben ontwikkeld. Daarmee kun je niet alleen apps, maar ook de technische systemen van de auto aansturen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Google wil de Google Assistent ook in de auto beschikbaar stellen en werkt daarvoor samen met Audi en Volvo. Het plan is om een nieuw systeem te maken op basis van Google Assistant, zodat je makkelijk de route op kunt vragen en een telefoontje kunt plegen. Maar Google wil meer: toegang tot de software van de auto zelf.


Google Assistant in de auto

Google Assistant in de auto

Google demonstreert de nieuwe autosoftware vandaag al, nog voordat later deze week de ontwikkelaarsconferentie Google I/O losbarst. Het gaat om een touchscreen-versie van Android, bedoeld voor het entertainmentsysteem in de auto. Daarmee krijg je toegang tot Google Maps, Spotify en andere apps. Maar het gaat nog een stap verder. Iedereen die wel eens CarPlay heeft gebruikt, weet dat de mogelijkheden nog vrij beperkt zijn: het is vooral bedoeld voor simpele interactie met enkele apps op je iPhone, bijvoorbeeld om de route op te vragen en muziek te luisteren. Google is echter van plan om met de nieuwe auto-software veel meer zaken te regelen, ook wat de auto zelf betreft. Denk daarbij aan de temperatuur regelen en de stoelpositie aanpassen.

Later deze week zal het systeem in actie te zien zijn in een Audi Q8 en een Volvo V90. Het systeem komt op alle Audi- en Volvo-modellen beschikbaar, maar ook in auto’s van andere merken. De nieuwe software is een vervolg op Android Auto, dat Google in 2014 introduceerde. Afgelopen november verscheen Android Auto 2.0. De insteek van Android Auto is vooral dat je informatie van je smartphone op een display in de auto kunt bekijken. Inmiddels werkt het in 300 automodellen, maar Google wil meer: ze willen toegang tot de onderliggende software van de auto. Bij CarPlay is dat nog niet mogelijk. Interessant detail: volgens Google kan CarPlay gewoon bovenop het ingebouwde Android-systeem draaien.

Een ander groot verschil is dat je bij Google’s nieuwe systeem geen Android-smartphone hoeft aan te sluiten, terwijl je voor CarPlay een iPhone nodig hebt. Er zitten ook nieuwe functies in die nog niet in Android Auto aanwezig waren, zoals 3D-kaarten. Uiteindelijk is het plan dat je aan één interface genoeg hebt. Eentje die gemaakt is door Google, natuurlijk.

Het systeem dat Google heeft ontwikkeld bestaat uit drie schermen: eentje voor CarPlay-achtige functies zoals muziek afspelen, navigeren en bellen, een ander scherm voor autofuncties en een derde scherm met geïnstalleerde Android-apps. De Google Assistant activeer je met een knop op het stuur. Google wil nog een stap verder gaan, door je de mogelijkheid te geven om via de interface ook apparaten thuis aan te sturen, bijvoorbeeld lampen.

Wat doet Apple ondertussen?
Ondertussen is het nog maar de vraag wat Apple aan het doen is. CarPlay kan al wel opdrachten uitvoeren via Siri, zoals een route plannen of een berichtje sturen. Maar functies van de auto zelf kun je er niet mee aansturen. Dat kan allemaal gaan veranderen als Apple Project Titan onthult, het autoproject waarover nog weinig bekend is. Apple zou geen interesse meer hebben in het zelf bouwen van een Apple Car, maar juist de software voor zelfrijdende auto’s willen ontwikkelen.

Google’s redenen om zo op auto’s te focussen? Ondanks ontwikkelingen op het gebied van teleportatie zullen we ons de komende jaren nog gewoon in auto’s blijven voortbewegen, ook al zullen die steeds vaker zelfrijdend zijn. Google wil daarbij van de partij zijn zodat Apple, Samsung en andere geïnteresseerde bedrijven geen voorsprong kunnen opbouwen.

Wanneer de eerste auto’s met het nieuwe Google-systeem de weg op gaan, is nog niet bekendgemaakt. De software is nog niet helemaal af. Bovendien wil Google autofabrikanten de mogelijkheid geven om de interface en voorgeïnstalleerde apps aan te passen. Ook dit is een verschil met CarPlay, waarbij Apple dicteert hoe de software eruit ziet en welke apps erop mogen werken. Een Flitsmeister-app is nu bijvoorbeeld nog niet mogelijk. Wel kan Google’s aanpak leiden tot een probleem met updates: er dreigt dezelfde versnippering als bij Android-smartphones, waarbij de ene gebruiker al wel een update kan draaien en een andere gebruiker nog een paar maanden moet wachten op nieuwe functies.

Reacties: 10 reacties

  1. Vind carplay anders ideaal, lekker minimalistisch… je bent immers aan het rijden dus eyecandy en dergelijke heb je niets aan.
    Ik gebruik ook wel eens soundcloud ipv Spotify, dus daar kan ook wel een app voor komen, tot die tijd kan ik gewoon een afspeellijst aanklikken en via ‘huidige’ in de CP luisteren naar soundcloud.

    Ik snap niet echt wat Google of Apple moet met het boven omschreven idee, “auto doe koplamp aan” toppunt van luiheid.

  2. Origineel geplaatst door Niels
    Vind carplay anders ideaal, lekker minimalistisch… je bent immers aan het rijden dus eyecandy en dergelijke heb je niets aan.
    Ik gebruik ook wel eens soundcloud ipv Spotify, dus daar kan ook wel een app voor komen, tot die tijd kan ik gewoon een afspeellijst aanklikken en via ‘huidige’ in de CP luisteren naar soundcloud.
    Ik snap niet echt wat Google of Apple moet met het boven omschreven idee, “auto doe koplamp aan” toppunt van luiheid.

    Ik ben het helemaal met je eens. Er moet zeker geen overdaad aan apps beschikbaar komen. Maar uitbreiding van CarPlay met andere navigatiesoftware (zoals TomTom Go) zou ik wel toejuichen. Apple Maps vind ik nog veel te beperkt.

  3. Niet snappen wat ‘Apple en Google met een bepaald idee moeten’ (en, bij gebrek aan begrip, het maar toeschrijven aan luiheid) is hetzelfde als niet snappen wat je met ‘een mobiele telefoon’ (1999, https://youtu.be/x7yDtJ0DrkU) moet, of met ‘1000 liedjes in je broekzak’ (2001) of met een ‘mobiel zonder toetsenbord’ (2007) of met een ‘computer zonder toetsenbord’ (2010) of met een virtuele spraak-assistent (2011)…

  4. Ik vind CarPlay ook geweldig, irriteer me eigenlijk zelfs aan de drie icoontjes van laatst geopende apps, vind dat een kleine designbreuk. Het scheelt ook maar 1 handeling (de homebutton).

    Verder vind ik het erg jammer dat ze CarPlay zo gesloten houden. TomTom, Flitsmeister en zo nog meerdere apps wouden de bouwers er van wel een app bouwen voor CarPlay maar Apple staat ze niet toe, iets wat ik extreem tegen vind vallen.

  5. Zelfs je rijgedrag willen ze weten…

  6. Origineel geplaatst door Leroy
    Ik vind CarPlay ook geweldig, irriteer me eigenlijk zelfs aan de drie icoontjes van laatst geopende apps, vind dat een kleine designbreuk. Het scheelt ook maar 1 handeling (de homebutton).

    Verder vind ik het erg jammer dat ze CarPlay zo gesloten houden. TomTom, Flitsmeister en zo nog meerdere apps wouden de bouwers er van wel een app bouwen voor CarPlay maar Apple staat ze niet toe, iets wat ik extreem tegen vind vallen.

    Dat is de kracht en veiligheid van Apple, de geslotenheid.

  7. Gebruik CarPlay dagelijks maar mis extra apps zoals TomTom, en spotify is altijd al een probleem.

    Maar de simpelheid is we heerlijk.

  8. Maar Google wil meer: toegang tot de software van de auto zelf.
    (…)
    Wel kan Google’s aanpak leiden tot een probleem met updates: er dreigt dezelfde versnippering als bij Android-smartphones, waarbij de ene gebruiker al wel een update kan draaien en een andere gebruiker nog een paar maanden moet wachten op nieuwe functies.

    Lekkere combinatie, en (on)gelukkige timing na het nieuws van afgelopen week(end).
    Zo’n vergaand systeem lastig updatebaar maken, dat is een gegarandeerd recept voor een hoop ellende. Dan is het slechts een kwestie van tijd tot de eerste ransomware ervoor verschijnt met een véél hogere inzet dan alleen een paar versleutelde foto’tjes of documentjes: jouw lijfelijke veiligheid, en die van anderen om je heen op de weg 😧

    De proof of concept voor het op afstand hacken van connected cars is immers al geleverd, een systeem als dit maakt het gevaar alleen maar groter op een manier die de autofabrikanten niet langer zelf in de hand hebben 😖

    Het systeem komt op alle Audi- en Volvo-modellen beschikbaar, maar ook in auto’s van andere merken.

    Goed om te weten dus, dan weet je welke merken je nu iig niet moet kopen.
    Neem aan dat Renault en Nissan sowieso niet tot de afnemers zullen gaan behoren, die hebben hopelijk hun lesje wél al geleerd… 🤔

  9. Toevallig gisteren een training gehad van Renault over de nieuwe Koleos. Hier ook een demonstratie gehad van Carplay en Android auto. Carplay werkt erg mooi en lekker snel. Android auto staat nog niet in de appstore en moet via een apk mirror site gedownload worden. Android auto zou binnen een maand of twee beschikbaar zijn is in maart verteld. Maart 2015, dus men wacht al twee jaar op google.
    Als google nu weer met een opvolger bezig is dan zal android auto het wel niet gaan worden helaas… De reden dat TomTom en dergelijk niet door Apple ondersteund word schijnt puur een financiele kwestie te zijn. Of dit helemaal waar is weet ik natuurlijk niet.

  10. Android is rommel. Dat is mijn mening. Telefoons die achterlopen en zwaar kwetsbaar zijn. Als dat in de auto ook gaat gebeuren en gewoon je verlichting niet aan gaat ofzo. Nee laat maar.