Google biedt excuses aan voor onduidelijkheid
Google heeft zojuist een aantal wijzigingen aangekondigd op het gebied van de Google Assistent, audiotranscriptie en privacy. Deze combinatie van onderwerpen was begin juli groot in het nieuws in Nederland en België. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat je als gebruiker beter begrijpt hoe je gegevens worden gebruikt en waarom. Je kunt vervolgens een keuze maken die het best bij jou past. Tegelijk biedt Google excuses aan.
Het uitschrijven van audio-gesprekken is inmiddels wereldwijd (tijdelijk) gestopt, zodat er een onderzoek uitgevoerd kon worden. Inmiddels is dat achter de rug en kunnen er maatregelen ingevoerd worden. Ten eerste benadrukt Google dat je audio-opnames standaard niet worden bewaard. Dat gebeurde altijd al en dat zal ook niet veranderen. Voor het opslaan van je audio-data kunnen Android-gebruikers in de instellingen voor Voice & Audio Activity (VAA) aangeven wat ze willen. iOS-gebruikers zullen hiervoor naar het web moeten gaan. Schakel je het in, dan geef je toestemming om medewerkers naar jouw audio-fragmenten te laten luisteren. Google kan daarmee de spraaktechnologie verbeteren.
Zo schakel je het opslaan van spraakactiveiten uit
Je kunt het opslaan van spraak uitschakelen en kunt dit het beste op de desktop doen:
- Ga naar de pagina Mijn Activiteit bij Google.
- Log in met je account.
- Klik in het linkermenu op Activiteitsopties.
- Blader naar Spraak- en audioactivteit.
- Zet de schakelaar uit.
Google spreekt hier van ‘Onderbreken’ omdat ze natuurlijk liever hebben dat je het ingeschakeld laat. Klik je op Activiteit beheren, dan kun je ook zien welke fragmenten er van jou zijn opgeslagen. Je kunt ze vervolgens wissen, als er iets tussen staat waar je het schaamrood van krijgt (of waarvan je vindt dat Google er niets mee te maken heeft).
Meer hierover lees je in onze tip ‘Zo kun je opgeslagen spraakopdrachten bij Google verwijderen‘.
Verdere maatregelen voor Google Assistent
Google gaat ervoor zorgen dat er zorgvuldiger met de opnames wordt omgesprongen. De fragmenten zijn niet gekoppeld aan een gebruikersaccount en de medewerkers luisteren alleen naar een kort stukje. Het gaat om 0,2 procent van alle audio-opnames. Apple verdedigde zich eerder met hetzelfde argument, dat het maar om een klein percentage van alle spraakopdrachten gaat. Er komen bij Google ook extra privacyfilters, al geeft het bedrijf daar geen verdere details over.
Google zegt dat de Assistent audio-fragmenten al meteen verwijdert als blijkt dat het onbedoeld was geactiveerd, bijvoorbeeld door een geluidje dat klinkt als ‘Hey Google’. Of dat weggooien echt onmiddellijk gebeurt is een vraag, want de ophef was nou juist over het feit dat er gesprekken waren vastgelegd na het onbedoeld activeren van ‘Hey Google’.
Wel gaat Google je de mogelijkheid bieden om de herkenning van ‘Hey Google’ meer of minder gevoelig te maken. Vind je dat de assistent te vaak onbedoeld in actie komt, dan kun je dat aanpassen. In een luidruchtige omgeving zou je het misschien iets gevoeliger willen zetten.
Google belooft dat audio-opnames voortaan korter worden bewaard. Voor mensen die toestemming hebben gegeven voor het afluisteren van gesprekken, zullen de fragmenten “na een paar maanden” worden verwijderd. Dit is een nieuwe maatregel, die later dit jaar wordt ingevoerd.
Wat betekent het voor jou?
Al met al zijn de maatregelen die Google nu aankondigt nog niet erg baanbrekend. In de blogposting staat een opsomming van veel dingen die Google al deed, terwijl gebruikers liever horen wat er écht gaat veranderen. Dat Google de fragmenten voortaan nog maar een paar maanden zal bewaren, roept bij ons de vraag op: waarom bewaart Google ze überhaupt nog, als ze al door een mens zijn beluisterd en geanalyseerd? Ze hebben op dat moment al hun functie vervuld voor het leerproces.
En wat de nieuwe privacyfilters betreft: Google doet daar heel summier over. Daardoor weet je nog steeds niet weet wat er écht gaat verbeteren. Zijn de language experts waar Google het over heeft wel echt taalkundigen, of zijn het uitzendkrachten met veel verloop? Ook dat is een onderwerp waar (bij Apple) veel ophef over was en waar we geen extra duidelijkheid over krijgen. Apple heeft aangegeven dat ze de audiofragmenten voortaan alleen door interne medewerkers laten beluisteren.
Wie het toch allemaal niet vertrouwt, kan volgens de stappen hierboven de toestemming voor het beluisteren en analyseren van spraakopnames intrekken.
Meer hierover lees je in onze tip ‘Zo kun je opgeslagen spraakopdrachten bij Google verwijderen‘:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Weekend kijktips: Silo, Mike Tyson, Zondebokken en meer (16-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple Music Classical nu eindelijk via CarPlay te beluisteren (12-11)
- Apple werkt samen met luchtvaartmaatschappijen voor nieuwe Zoek mijn-functie (11-11)
Reacties: 0 reacties