Het grote voordeel van de Siri ten opzichte van de Google Assistent, is dat Siri standaard in je iPhone en iPad zit. Siri heeft daardoor meer mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld Hé Siri gebruiken om de assistent handsfree aan te spreken. Google Assistent gebruik je alleen via de aparte app, dus je moet die eerst openen voordat je een vraag kan stellen. Vanaf nu hoeft dat niet meer, want dankzij Siri Shortcuts praten Siri en de Google Assistent met elkaar.
Update 3 januari 2019: Door een wijziging moet je nu eerst in Siri tikken op Open Assistent, voordat je de spraakopdracht in de Google Assistent-app kan inspreken. Helemaal handsfree werkt deze functie daardoor niet meer.
Google Assistent met Siri Shortcuts
Dankzij Siri Shortcuts werken ook externe apps met Siri samen. Je kan zelf bepalen welk commando je moet geven voor apps met Siri Shortcuts, waarna er meteen de door jou ingestelde actie uitgevoerd wordt. In het geval van de Google Assistent kan dat het activeren van de stemassistent zijn, maar ook meteen het starten van een opdracht. Zeg bijvoorbeeld Goedemorgen tegen Siri en de Google Assistent leest je meteen het laatste nieuws voor.
Om de Google Assistent te gebruiken met Siri, open je eerst de Google Assistent-app. Stel een paar vragen, bijvoorbeeld “Wat is het weer vandaag?”. Ga vervolgens naar de instellingen op je iPhone. Tik op Siri en zoeken en zoek de Assistent-app op in het rijtje apps onderaan of tik bovenin op Alle opdrachten. Je kan dan de zojuist gesproken opdracht zelf aanpassen met een Siri-commando of je stelt “Oké Google” in als Siri-opdracht. Hierdoor hoef je in het vervolg alleen maar “Hé Siri oké Google” te zeggen, waarna de Assistent-app geopend wordt en je meteen je vraag kan stellen.
Op deze manier komt het gebruik van de Google Assistent aardig in de buurt bij hoe het werkt op Android-toestellen, waar de Google Assistent wel standaard is. Sinds een paar maanden spreekt de Google Assistent Nederlands, zodat je hem kan gebruiken met bijvoorbeeld je verlichting, je Google-agenda en nog veel meer. De Google Assistent-app is één van de vele apps die werken met Siri Shortcuts. In onze lijst vind je nog veel meer apps waarvoor je je eigen commando’s kan instellen.
- 2019 - 03 januari: Extra aanvulling op wijziging in werking van deze opdracht.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
- WhatsApp krijgt extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (07-04)
Siri
Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

- Alles over Siri
- Hé Siri gebruiken
- Siri opnieuw instellen en trainen
- Grappige Siri-antwoorden
- Siri werkt niet: 6 oorzaken en oplossingen
- Siri op de Mac gebruiken
- Apps openen met Siri
- Zo werken Siri Shortcuts en de Opdrachten-app
- Siri in CarPlay makkelijker gebruiken
- Siri kan dierengeluiden afspelen
- Navigeren met Siri
- Alles over de proactieve Siri
Hey Siri, verkoop mij prive informatie..
Ok, hier is Google assistant met de resultaten 🙂
Dus ‘Hé Siri Ok Google doe het licht aan in de slaapkamer zou mogelijke moeten zijn?
Maar eens testen. Homekit werkt vele mate beter dan Google home, helaas liggen de prijzen voor accessoires flink uit elkaar.
Een poging gedaan door in de Google assistant meerdere opdrachten te geven, maar zie onder ‘Siri en zoeken’ deze opdrachten (nog) niet terugkomen.
@Koen: Bij mij werkt het ook niet helaas
Best geinig, nu kan ik eindelijk met siri google assistent openen en vervolgens mijn Toon thermostaat instellen op gewenste graden.
Je kunt ook homebridge op een raspberry pi installeren met de homebridge-toon plug-in. Dan heb je Toon via Siri… er staat hier op iCulture een goed artikel over homebridge setup!
Top. Werkt perfect. Lekker belangrijk dat Google weet dat ik het licht aan heb, hoeveel graden het in mijn huis is en dat de gordijnen dicht gaan.
@Rokker: Helaas weet Google dan ook meteen bij welke bank je zit en wanneer je thuis bent en waar je woont en werkt en wie je familie is en wat die overdag doen en waar enz.
Is inderdaad vrij eenvoudig om te doen en werkt perfect. Ook trouwens leuk om een keer met een Pi te leren prutsen als je dat nog nooit hebt gedaan.
Echter wil niet iedereen tussen de 50 en 100 euro uitgeven en 24/7 nog een apparaat in huis aan hebben staan. Wat mij betreft komt Toon snel met een update voor Homekit, want dat werkt vaak toch nog net iets beter dan via een extra schakel. Trouwens niet zonde van mijn recent aangeschafte Pi, want die doet het ook lekker als Plex server 👌🏻
@Ro: Ik kan ook niet meer zonder de Pi. Gebruik hem als homebridge voor al mijn slimme stekkers (die net niet slim genoeg waren rechtstreeks met Siri te werken), plex server, spotify connect (audio installatie aangesloten op de pi) en airplay audio receiver. Ding verbruikt amper stroom en werkt altijd. Vereist alleen wel enige kennis om alles werkend en stabiel te krijgen en dat ook zo te houden.
@Ronald: Dat is onzin want die apps laat Apple niet toe tot zijn Apple Store. #angstcultuur
@Rokker: Denk dat jij nog niet helemaal snapt wat ze allemaal van je (kunnen) weten..
@Rokker: ik denk dat bij het lezen van dit artikel je misschien terugkomt op die gedachte.