Google betaalde Apple $1 miljard om standaard zoekmachine op iOS te zijn

Google zou Apple in 2014 een miljard dollar betaald hebben om de standaard zoekmachine op de iPhone en iPad te blijven. Zowel Google als Apple dienden een verzoek in om dit bedrag geheim te houden.
Lars Paymans -

Google Search iOS

Google is de standaard zoekmachine op de iPhone en iPad, maar daaraan hangt een flink prijskaartje. Een rechtszaak heeft onthuld dat Google Apple in 2014 één miljard dollar betaalde om als standaard zoekmachine te staan ingesteld op iDevices.


Dit immense geldbedrag kwam aan het licht dankzij een rechtszaak van Oracle tegen Google omtrent copyright. Daarbij werden ook financiële gegevens onthuld. De advocaat van Google zou zijn best hebben gedaan om het bedrag niet publiekelijk te maken en ook Apple zou hier later een verzoek voor hebben ingediend, zo schrijft Bloomberg.

https://www.iculture.nl/tips/standaard-zoekmachine-googl-wijzigen-bing-yahoo/

$1 miljard voor de Google-zoekmachine

De 1 miljard dollar is onderdeel van een overeenkomst waarin Google een deel van de opbrengsten deelt met Apple. Wat deze overeenkomst precies inhoudt is onduidelijk, maar zou betekenen dat Google een deel van het geld dat ze verdienen met advertenties in de Google-zoekmachine naar Apple overmaakt. In 2012 gingen ook al geruchten dat er jaarlijks $1 miljard dollar wordt overgemaakt naar Apple.

Volgens een van de bronnen die de advocaat van Oracle sprak, zou het hier om 34 procent van de omzet gaan. Bij de uitspraak is het onduidelijk of het om het percentage gaat dat Google mag houden, of dat 34 procent juist naar Apple gaat.

Er gaan al jaren geruchten over het belang dat Apple zou hebben om Google als standaard zoekmachine op de iPhone en iPad te hebben. Met Tim Cooks duidelijke mening over privacy is het toch wat krom dat Apple juist met Google in zee gaat, een bedrijf dat zoekresultaten gebruikt om reclames af te stemmen op de gebruiker. DuckDuckGo zou dan een betere kandidaat zijn.

Reacties: 16 reacties

  1. Wereld dominantie kost een paar centen 😉

  2. Apple heeft er enorm veel belang bij. De hele wereld gebruikt Google. Dan is privacy ondergeschikt aan het gebruiksvriendelijkheid. En flink ook.

  3. Zie het probleem niet zo. Google is ook de populairste zoekmachine. Denk dat het meer ontevredenheid oplevert als ze Bing of een andere niet populaire zoekmachine de standaard zoekmachine hadden gemaakt. Iedereen die geen Google wil gebruiken die kan het makkelijk in de instellingen wijzigen.

  4. Origineel geplaatst door RJ
    Denk dat het meer ontevredenheid oplevert als ze Bing of een andere niet populaire zoekmachine de standaard zoekmachine hadden gemaakt.

    Het is idd al irrtant genoeg dat Siri Bing gebruikt ipv Google…

  5. Origineel geplaatst door RJ
    Zie het probleem niet zo. Google is ook de populairste zoekmachine. Denk dat het meer ontevredenheid oplevert als ze Bing of een andere niet populaire zoekmachine de standaard zoekmachine hadden gemaakt. Iedereen die geen Google wil gebruiken die kan het makkelijk in de instellingen wijzigen.

    Het probleem is natuurlijk dat Cook/Apple zich op de borst klopt dat zij geen businessmodel hebben met het verdienen aan persoonlijke data (incl zoekinteresses).
    Zo te zien doen ze dat toch wel. Dat is niet goed te praten.
    Nou lijkt me 1 miljard voor Apple ook weer niet zo’n megabedrag dat ze dat niet hadden kunnen opgeven.

    Zelf gebruik ik overigens graag de google search (incl ingelogd zijn!), omdat ik altijd vind wat ik nodig heb.

    Maar Apple is wel schijnheilig in deze.

  6. Als ik hetzelfde bericht op AppleInsider lees, betaalt Google juist Apple i.p.v. andersom. Of heb ik ’t mis….?

    EDIT: Ik heb jullie bericht verkeerd gelezen vrees ik 🙂

  7. Origineel geplaatst door Jan
    Als ik hetzelfde bericht op AppleInsider lees, betaalt Google juist Apple i.p.v. andersom. Of heb ik ’t mis….?

    Ik denk dat je het verhaal hier nog maar een keer moet lezen, want hier staat precies hetzelfde.
    Google betaalde Apple.

  8. @Jan: Lol jij bent grappig.

  9. Als ik in IOS de iconen naar beneden trek dan komt daar ook een zoekscherm tevoorschijn (dat weten jullie allemaal al) Daar staan wel de Bing resultaten….

  10. Of de keuze bij de gebruiker. Maarja dan loop je wel zo’n bedrag mis.

  11. De standaardkeuze vind ik niet zo vreemd, zo lang Apple een keuze biedt en ook respecteert wat een meerderheid van gebruikers toch zou gebruiken.

    Vervelend vind ik dat ze Bing gebruiken als backend voor zoekopdrachten met Spotlight of Siri. Dat zou wat mij betreft afhankelijk moeten zijn van de keuze die je maakt voor Safari.

  12. Dat is toch een publiek geheim. Niet alleen aan Apple betaalt Google, ook aan Opera en Firefox. Waar zit Google niet in? Gelukkig laat iOS het nu toe om Duckduckgo te installeren. Doordat Google steeds meer advertenties genereert en doordat eigen produkten vooraan gezet worden, is Google niet meer zo goed en zo snel als vroeger.
    Google/Alphabet is als een octopus met zijn tentakels overal in, heel ongezond. Het wordt tijd dat we op zoek gaan naar alternatieven. Ik maak er een sport van.

  13. Op de account pagina van Kobo staat een lijst met mogelijke accounts, waaronder Google als enige mail account. Op de Jolla van mijn man, toch zo’n alternatief ding, zit Google voorgeïnstalleerd en moet je moeite doen om een ander account te krijgen. Het is je reinste cultuurkolonialisme.

  14. Maar was er dan een alternatieve zoekmachine?

  15. Vraagje: gebruiken jullie nou Google Translate als jullie dit soort berichten letterlijk overnemen, of een andere vertaalmachine?

  16. @Gabor:

    Wat een genot, iemand die het vat en rustig kan verwoorden.
    Hou vooral dat laatste vast, ik ben het al jaren kwijt.

    Google, MS, Apple etc.
    Iemand heeft het over cultuur kolonisatie, ik zie het al meer als de menselijke dommificatie. Onder het mom van gebruikersgemak worden we gecensureerd (locatie, taal etc. beperkingen a.d.h.v. ip adres), gestereotypeerd, bespioneerd en doorverkocht. Dat verdedigen de meeste ook nog. Iets/iemand die bepaalt wat goed voor je is of wat je wilt, dat is de default. Daar onder uit komen wordt bewust en met opzet steeds moeilijker/omslachtiger gemaakt (ook weer onder het mom van gebruikersgemak).