Google CEO haalt uit naar Apple: ‘Privacy moet voor iedereen zijn’

Google's CEO Sundar Pichai heeft in een opiniestuk in de New York Times uitgelegd hoe Google omgaat met privacy en de gegevens van gebruikers. Pichai legt wat zijn bedrijf doet op het gebied van privacy en toegankelijkheid. Het is voor het eerst dat Google daar zo sterk de nadruk op legt.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

“Privacy mag geen luxeproduct zijn”

Er lijkt bij Google sinds Google I/O 2019 dan ook sprake van een omslag in benadering. Terwijl Google eerder bekend stond als een bedrijf dat veel data over gebruikers verzamelt, moeten nieuwe maatregelen ervoor zorgen dat er meer focus op privacy komt. In de laatste alinea van zijn opiniestuk maakt de CEO een indirecte verwijzing naar Apple: “Privacy mag geen luxeproduct zijn voor mensen die luxe producten en -diensten kunnen betalen.” Daarmee deelt Pichai een sneer uit naar Apple, dat altijd al grote nadruk op privacy legt en het als verkoopargument gebruikt om voor de iPhone te kiezen. Privacy hoort volgens Pichai echter geen premium feature te zijn, maar moet voor iedereen binnen handbereik liggen.


Apple CEO Tim Cook maakte in 2018 al verwijzingen naar Google tijdens een EU-speech en benadrukt in interviews en toespraken regelmatig de focus op privacy. Privacy zou volgens Cook een mensenrecht moeten zijn. Pichai’s uitspraak ligt in het verlengde daarvan: privacy hoort volgens hem een gegeven te zijn. Hij legt uit dat het bedrijf zich ook bij de gratis diensten sterker gaat inspannen voor het inzichtelijk maken van gebruikersgegevens. Daarbij noemt hij YouTube als voorbeeld, waar onlangs een incognito-modus is toegevoegd.

Google en Apple zijn verschillend in hun verdienmodellen. Apple verdient geld aan hardware en steeds meer aan diensten zoals Apple Music. Google haalt daarentegen het overgrote deel van de winst uit advertenties, waarbij ze data delen met externe bedrijven. Dat is waarom Google-diensten grotendeels gratis kunnen zijn, terwijl je bij Apple voor vrijwel alles moet betalen.

Bekijk ook

Tim Cook privacy speech Europa

Tim Cook uit scherpe kritiek op dataverzamelaars tijdens Europese speech

Tim Cook heeft tijdens zijn speech op een Europese privacyconferentie in Brussel de aanval geopend op het ‘data-industrial complex’. Hij prees de Europese Unie voor de nieuwe privacyregels en riep de VS op om hetzelfde te doen.

Privacy in elke Google-dienst

Google biedt steeds meer nieuwe diensten aan. Daarbij claimt het bedrijf de privacy daarvan nu veel beter op orde te hebben. Wat ons daarbij opviel is dat Google het delen van data met externe partijen gaat inperken, door bijvoorbeeld te stoppen met het Works with Nest-programma. Voortaan kunnen alleen geselecteerde partners je Nest-gegevens uitlezen en gebruiken. Ondertussen gebruikt Google de gebruikersgegevens nog steeds om de eigen diensten te verbeteren.

Sundar Pichai podium Google I:O 2019

Sundar Pichai somt in drie punten op hoe Google met gegevens van gebruikers omgaat. Allereerst benadrukt hij dat data de diensten zo nuttig maakt. “Het zorgt dat de Google Assistent een huurauto boekt en met Maps navigeert”. Dat gemak betekent wel dat Google ervan op de hoogte is dat je een reis hebt gepland of ergens naartoe wilt. Ten tweede schrijft de CEO dat gegevens geanonimiseerd worden gebruikt om ook anderen te helpen. Een voorbeeld daarvan is het ontwijken van files met Maps. Ten derde beweert Pichai dat slechts een klein deel van de verzamelde gegevens daadwerkelijk wordt doorverkocht. Het gaat bij Google echter om data van miljarden gebruikers en dan kan “een klein deel” toch al meerdere terabytes zijn.

Privacy steeds belangrijker voor Google

De laatste jaren wordt privacy een steeds belangrijker onderwerp, ook voor gewone consumenten. Zij gaan bewuster om met hun gegevens en het is dan ook logisch dat Google daar nu op inspeelt. Tim Cook pleitte in oktober 2018 nog voor strengere wetgeving omtrent privacy in de Verenigde Staten. Hij waarschuwde voor een maatschappelijke crisis als er niet snel wetgeving komt zoals de Europese Unie dat nu heeft.

Tijdens Google I/O 2019 legde het bedrijf nog veel nadruk op privacy. Zo komt er een incognito-modus voor Google Maps en de zoekfunctie. Je leest er meer over in onze round-up van Google I/O 2019 aankondigingen.

Bekijk ook

Google Maps Incognito

De 10 belangrijkste aankondigingen van Google I/O 2019 voor Apple-gebruikers

Heb je de keynote van Google I/O 2019 gemist? We nemen het je niet kwalijk, want de aankondigingen draaiden vooral om Android en andere Google-diensten. Maar ook voor Apple-gebruikers was er genoeg nieuws te horen. Met deze 10 punten ben je meteen bijgepraat!

Reacties: 16 reacties

  1. Belachelijke sneer. Als je het zo belangrijk vindt, zorg er dan voor. Apple is wellicht duur, maar heeft nooit gezegd dat Google maar biet aan privacy moet doen. Dat heeft Google zelf volledig in de hand…

    Kortom, niet zeuren op duurdere producten die het wel ‘degelijk’ voor elkaar hebben, maar zorg er gewoon voor dat je het zelf ook goed voor elkaar hebt.

  2. Als ik dan zie dat Google nu veel functies uit de cloud naar het toestel gaat brengen (ai, spraakherkenning)(overigens knap werk!), dan moet Apple zich achter de oren gaan krabben. Wat rechtvaardigt straks nog de Apple prijsbonus? Mooi dat het lijkt(!) alsof Apple een flinke concurrent naast zich gaat krijgen. Concurrentie is gezond en wie weet krijgt Apple een boost om niet alleen naar aandelen te kijken.

  3. Sorry hoor CEO Google, gaan we nu ineens het braafste jongetje van de klas spelen omdat er kritiek was.
    Eerst de buit binnen halen en dan ineens het roer om.
    Dus NU is privacy ineens belangrijk?
    Privacy is geen luxe product? Nee eerst miljarden verdiend aan het verkopen van alle vergaarde gegevens en gebruikt voor uitgebreid onderzoek hoe te manipuleren etc. En nu daar de voorsprong is op verschillende diensten door het gebruik van ontwikkelde algoritmen gaan we met het vingertje wijzen.

    Pfffff…. misselijkmakend bedrijf.

  4. Apple is gewoon beter met privacy. Ik denk dat Google gewoon jaloers is omdat zei dat zelf niet goed voor elkaar hebben.

  5. Als Google met zo’n verklaring komt is het op een of andere manier meer hilarisch dan geloofwaardig… 😂😂😂

  6. Hahaha , Google en privacy in 1 zin blijft altijd hilarisch
    Ze gevenb geen ruk om je privacy en proberen zo veel mogelijk te verdienen door je gegevens te verkopen !

  7. Als de vos de passie spreekt, boer let op uw kippen.

  8. Privacy is wel degelijk een premium product. Misschien wel jammer maar zo werkt de wereld. Bedrijven verdienen immers geld aan data, data is zo machtig. Op het moment dat je data weg haalt moet het op een andere manier gecompenseerd worden door onder andere duurdere producten/services.

  9. Grotere onzin kan je je inderdaad bijna niet voorstellen
    Of het zou moeten zijn dat Apple niet een electronicabedrijf maar toch echt een consumentenbedrijf is, om dan 1 dag later een overeenkomst met SAP aan te kondigen (wat toch echt 100% B-to-B is)
    Dat CEO’s hun klanten niet serieus nemen is tot daar aan toe, maar laat ze dan verder ook niet verwachten dat hun klanten hen met dit deerniswekkende geleuter tolereren.

  10. Wat een laffe herder. Eerts 12 jaar harken en dan nu zon sneer alsof ze het allemaal zelf bedacht hebben? Zonder GDPR hadden ze deze zet niet gedaan. privacy schending is inherent aan het business model van Google.

  11. Origineel geplaatst door Johan
    Als de vos de passie spreekt, boer let op uw kippen.

    Inderdaad. Mooi gezegd.

  12. Privacy schenden is het business model van Google (en Facebook). Hoe moet google anders geld verdienen?

  13. Die Pichai draait de boel om, Apple verdient geen geld met advertentie verkopen. Google is een advertentieboer, Google producten zijn daarom goedkoper, je betaalt met je privacy zodat Google je kan advertenties kan tonen die bij je opgebouwde profiel passen.
    Als Google stopt met hun advertentie business zouden ze ook duurder worden
    Persoonlijk vind ik Apple om die reden juist goedkoper.
    Privacy mag wat kosten in de digitale wereld.
    En je hoeft niet de nieuwste iPhone te kopen.

  14. Ik snap het niet. Hoe is dit een sneer naar apple? Het is meer een sneer naar google zelf! Privacy moet voor iedereen zijn. Inderdaad google!

  15. Zolang je bij google zèlf het product bent, geen privacy. Pas wanneer google geld gaat vragen voor diensten (zoals het nu al probeert bij youtube, ed), gaat er ruimte komen voor verbetering,
    De prijs van ‘gratis’ is nu eenmaal erg hoog als het op privacy aankomt.

  16. Google deelt een sneer uit? Veel eerder dat Google zich zogenaamd overgeeft. Zij hebben dit geschapen en privacy onthouden. Beetje Trump achtig, alles draaien, maar de oprichters van Google zijn ook een beetje zo. De opmerkingen rondom privacy uit het verleden zijn en worden niet vergeten. Net zo min als van Zuckerberg.

    Heb niets met Apple, was altijd een luxe product, al ver voor Google. Apple is ook niet uit principe op privacy gaan zitten, ze zagen gewoon hun niche en die is geheel te danken aan Google e.d.

    Erg blij dat de markt begint te werken, hoewel de zogenaamde overgave van Google niet te vertrouwen is en ze al op een onvoorstelbare berg data zitten. Blijft een feit dat mensen dat zelf hebben gedaan.