Na Facebook biedt ook Google excuses aan voor ‘meegluur-app’
Update 1 februari: Apple heeft het enterprise certificaat van Google gedurende vijf uur ingetrokken. Ook Facebook heeft weer toegang tot de enterprise certificaat en kan weer door gaan met het intern testen van apps.
Google gluurde via Screenwise Meter-app
De Screenwise Meter-app bestaat al sinds 2012 en werd op dezelfde manier geïnstalleerd als de Facebook Research-app, die woensdag volop in het nieuws was. Gebruikers van 18 jaar of ouder kregen een uitnodiging om de app te installeren met behulp van een enterprise-certificaat, dat normaal is bedoeld om apps binnen de eigen organisatie te testen. Als gebruikers deel uitmaakten van een gezinsgroep kon het ook voorkomen dat gebruikers van 13 jaar of ouder eraan meededen. Na de installatie hield de app alle activiteiten op de smartphone in de gaten. De app is inmiddels uit de lucht gehaald en Google heeft excuses aangeboden.
Google geeft daarbij aan dat de Screenwise Meter-app voor iOS niet via Apple’s developer enterprise program aangeboden had mogen worden. “Dit is een fout, en we bieden excuses aan. We hebben de app op iOS-apparaten uitgeschakeld. Deze app is volledig vrijwillig en is dat altijd al geweest. We zijn open geweest met gebruikers hoe we hun data gebruiken in deze app”, aldus Google in een reactie. Ook geeft het bedrijf aan dat ze geen toegang hebben tot versleutelde data in apps op het toestel. Ook konden gebruikers op elk moment uit het progamma stappen.
Woensdag bleek dat Apple de enterprise certificaten van Facebook had ingetrokken, omdat het bedrijf de privacyregels overtrad. Daardoor kan Facebook intern geen betaversies van apps meer testen. Dit geldt voor de Facebook-app zelf, maar ook voor Instagram en WhatsApp. Mogelijk gaat Apple nu ook de enterprise certificaten voor Google intrekken. Overigens was Google transparanter over het verzamelen van data, ook al overtraden ze de regels. Google richtte zich bovendien niet rechtstreeks op tieners, wat Facebook wel deed.
Voor Apple komt het nieuwe privacyschandaal bij Facebook overigens wel goed uit: dit leidt de aandacht af van de FaceTime-bug waar Apple zelf mee te maken heeft.
- 2019 - 01 februari: Info over intrekken enterprise certificaat toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
Google heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Bekende apps zijn Google Maps, de Google Assistent en Gmail. Bekijk in deze lijst wat Google zoal doet voor mensen met een iPhone, iPad of Mac.

- Alle Google-apps voor iPhone en iPad
- Alles over Google Maps
- Gmail instellen op iPhone en iPad
- Google Home: alles over de slimme speaker van Google
- Haal meer uit Google Foto's
- Haal meer uit Google Drive
- Haal meer uit Google Maps
- Google-account: controleer welke apparaten toegang hebben
- Alles over Google Home en Google Nest
- Google Assistent
- Alternatieven voor Google-diensten
Schandaal na schandaal. Houdt het ooit op?
Google en Facebook moet je zoveel mogelijk vermijden en blokkeren. Dat is niet zo moeilijk.
Dat geldt voor jou en mij waarschijnlijk, maar meer. Dan de helft is zwaar verslaafd aan mobiel cq Facebook en soortgelijke apps
Laatste alinea: by Apple is dit een bug en zitten niet mee te luisteren of kijken, bij Facebook is het kwader trouw en doen dat wel. Wel even heel iets anders….
“Voor Apple komt het nieuwe privacyschandaal bij Facebook overigens wel goed uit: dit leidt de aandacht af van de FaceTime-bug waar Apple zelf mee te maken heeft.”
Aanname journalistiek, gotta love it..
Als je dat beweerd heb je er geen flauw idee over wat er in apps en sites allemaal op de achtergrond gebeurd. Vrijwel elke site maakt gebruik van en/of Google Analytics, Google Fonts, Google CDN’s. Google op DNS niveau blokkeren zorgt ervoor dat veel sites gewoon niet te laden zijn.
Voorbeeld:
Jij gaat naar website x waar bv jquery of bootstrap via google cdn wordt geladen, google weet inmiddels wel jouw unieke computer/telefoon identiefier, koppel dat met de cdn download en there you go. Google weet dat jij website x hebt bezocht.
FB doet in theorie hetzelfde met een hun Facebook Pixel tracking script en like buttons. Deze zijn gelukkig nog wel relatief eenvoudig te blokkeren
@Jochem: Daarom zei ik ook zoveel MOGELIJK 😉
(Red.) Info over intrekken enterprise certificaat toegevoegd.