Google heeft plannen voor een eigen App Store bekendgemaakt. In de winkel zullen Android-applicaties verkrijgbaar zijn op een soortgelijke manier als in de iTunes App Store. De winkel krijgt de naam Android Market en zal voor het eerst in betaversie aanwezig zijn op de eerste Android-toestellen die later dit jaar verschijnen. Het nieuws komt van Google-medewerker Eric Chu, die in een weblogbericht schreef over de plannen rond de Android Market. De winkel zal aanvankelijk gratis applicaties bevatten; later komen er ook betaalde apps en betaalde content bij.
Google gaat de applicaties voorzien van een feedback- en waarderingssysteem, vergelijkbaar met wat in YouTube wordt gebruikt. Iedereen kan applicaties toevoegen. Ontwikkelaars kunnen zich aanmelden als handelaar, voegen daarna de content of applicatie toe en publiceren deze. De ontwikkelaars krijgen een aantal functies tot hun beschikking, die gaandeweg verder zullen worden uitgebreid. Zo is er een dashboard met statistieken van de ‘verkochte’ software en een mogelijkheid om meerdere versies van applicaties te uploaden. Dat laatste is nodig omdat de eisen en functionaliteit voor verschillende Android-toestellen anders kunnen zijn. Dat voorspelt weinig goeds: een wildgroei van versies zoals nu al bij Windows Mobile-software het geval is?
Een vergelijking met de iTunes App Store is wel op zijn plaats. Daar is geen sprake van een onderverdeling in software voor bepaalde toestellen: er zijn weliswaar verschillende apparaten waarop de software draait (naast de iPhone 3G ook de iPod touch en de ‘oude’ iPhone zonder GPS). Toch vindt er in de App Store geen onderverdeling plaats. Applicaties waarvoor een bepaalde functionaliteit nodig is (bijvoorbeeld een microfoon in het geval van Shazam) zijn gewoon te installeren, maar werken niet optimaal.
Een ander verschil tussen de iTunes App Store en Android Market is dat Google alle applicaties wil toelaten. Er komt geen ballotagecommissie aan te pas, al kan je afvragen of de controle die Apple uitoefent altijd wel even effectief is. De komst van een nieuwe softwarewinkel is verder een aanwijzing dat de markt aan het veranderen is. Vooral gamesontwikkelaars zijn bijna niet anders gewend dan dat ze hun content aan operators aanbieden, die de game vervolgens via een eigen portal aanbiedt. Er zijn wel een aantal onafhankelijke aanbieders van mobiele applicaties: Pocketgear en Handango zijn bekende internationale sofwareportals en in de Benelux zijn eigenlijk alleen Pocketland.nl en Smartsym.nl actief. Maar het downloaden en installeren van extra software op mobiele telefoons werkt eigenlijk alleen wanneer de toestelmaker het expliciet aanbiedt op een toestel of het vooraf op een toestel installeert, zoals onder andere Nokia doet.
Full disclosure: voor de shops Pocketland.nl en Smartsym.nl hebben wij (Textopus) een aantal jaren het beheer van de Nederlandstalige shops gedaan. Inmiddels zijn wij niet meer bij de shops betrokken, maar we vonden het wel zo netjes om even te vermelden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
iTunes
Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac en in februari 2024 bracht Apple officieel drie opvolgers voor iTunes op Windows uit. iTunes voor Windows bestaat echter nog wel. Ook is er nog de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.
- Alles over iTunes
- Alles over de iTunes Store
- iTunes alternatieven voor Windows en Mac
- Sneltoetsen in de iTunes screensaver
- Wat is iTunes Connect?
- iTunes in de Cloud
- iTunes Match
- iPhone en iPad synchroniseren met je Mac
- De opvolgers van iTunes op de Mac
- Drie opvolgers van iTunes op Windows
- Muziek en films uit de iTunes Store cadeau geven
- Beltonen in de iTunes Store
- iTunes Store in de Muziek-app op de Mac
Reacties: 6 reacties