Google Incognito Mode

Google geeft nu zelf toe: Chrome Incognito-modus is niet privé

Google-engineers maakten grappen dat de Incognito Mode van de zoekgigant niet echt privé is. Uit onderzoek blijkt echter dat mensen wel denken dat ze privé kunnen googlen. Inmiddels loopt er een rechtszaak.

Update 22 januari 2024: We wisten al langer dat de incognito-modus niet zoveel voorstelt, maar Google heeft het nu duidelijk toe. Bij het openen van de incognito-modus in de Chrome-browser krijg je voortaan een extra zin te zien:

You’ve gone Incognito
Others who use this device won’t see your activity, so you can browse more privately. This won’t change how data is collected by websites you visit and the services they use, including Google.

De schuingedrukte tekst is nieuw toegevoegd. Google wil hiermee duidelijk maken dat er nog steeds gegevens worden verzameld en dat de incognito-modus je alleen beschermt tegen nieuwsgierige blikken van vrienden en familieleden die dezelfde computer gebruiken. Google is dan ook geen softwarebedrijf, maar eerder een advertentiebedrijf dat apps maakt.

Google betaalde onlangs 5 miljard dollar om een rechtszaak af te kopen, waarin het bedrijf ervan beschuldigd werd klanten te hebben misleid over de privacyfuncties van Chrome. Waarschijnlijk is de tekst van de Chrome Incognito-modus nu aangepast om verdere rechtszaken te voorkomen.

De Chrome-browser is erg populair, ook bij Mac-gebruikers die een privacyvriendelijker alternatief onder handbereik hebben: de Safari-browser. Als je bepaalde websites bezoekt die je liever geheim houdt ,kun je die dus beter in de privémodus van Safari gebruiken dan in de Incognito-modus van Chrome. Je zou ook voor DuckDuckGo en andere privacyvriendelijke alternatieven kunnen kiezen.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 22 oktober 2022.

Google weet dat Incognito niet privé is

Zoek jij medische symptomen ook altijd op in de Incognito Mode van Google, zodat je later geen reclames over aambeien en oorsmeer te zien krijgt? Gebruikers denken dat de Incognito Mode van Google Chrome voorkomt dat tracking, geolocatie en interesses voor advertenties worden vastgelegd, zo laat een onderzoek zien. Maar dat is niet zo. De Incognito Mode zorgt er alleen voor dat het internetgedrag van de gebruiker niet in de browsergeschiedenis op de computer wordt opgeslagen. Dit voorkomt dat een huisgenoot die toevallig even jouw iPhone of Mac gebruikt, kan zien dat jij iets hebt opgezocht. Veel verder gaat de bescherming niet. Google-engineers zijn zich ervan bewust dat mensen zich veilig wanen, terwijl dat helemaal niet zo is. Het is daarom des te opmerkelijker dat het privacybewuste Apple nog steeds Google als standaard zoekmachine aanbiedt.

Apple kiest voor de Google-zoekmachine: een kwestie van geld

Apple’s privacybaas Jane Horvath legde in 2021 uit waarom Google de standaard zoekmachine op de iPhone is, maar haar antwoord was vooral ontwijkend. Horvath wekte de indruk dat Apple er niet omheen kan, omdat Google nu eenmaal de meest populaire zoekmachine is. Maar dat is niet de werkelijke reden. Apple biedt als alternatieven ook DuckDuckGo (privacyvriendelijk) en Ecosia (milieuvriendelijk) aan en is machtig genoeg om zelf te kiezen welke standaard zoekmachine op de iPhone het best bij Apple’s normen en waarden aansluit. De werkelijke reden is geld: Apple verdient jaarlijks rond de $9 miljard aan de deal met Google en het is daarmee een belangrijke inkomstenbron voor Apple’s dienstensector.

YouTube incognito gebruiken.


Ook bij YouTube heb je een Incognito Mode.

Dit kun je zelf doen

De oplossing om jezelf beter te beschermen is dan ook eenvoudig: kies zelf voor een privacyvriendelijke zoekmachine, als Apple het niet doet. Je kunt gemakkelijk de standaard zoekmachine wijzigen op je iPhone en je andere apparaten. Een andere oplossing is om de privémodus in Safari te gebruiken en de cookies van Google af te wijzen, mits je geen Google-apps op je toestel hebt geïnstalleerd, niet met je Google-account inlogt en geen toestemmingen geeft. Je hebt dan iets meer zekerheid dat jouw zoektocht naar je medische probleem voor jezelf blijft. De niet-veilige Incognito Mode geldt overigens ook voor andere Google-diensten, zoals YouTube’s Incognito-functie en de Google Maps Incognito Mode.

Eigen zoekmachine van Apple: komt ‘ie er ooit?

Er waren nog niet zo lang geleden opnieuw aanwijzingen dat Apple een eigen zoekmachine aan het ontwikkelen is, die meer privacy moet bieden. Zoiets neemt tijd in beslag, dus het kan wel even duren voordat we hier de eerste resultaten van gaan zien. En Apple zou dan ook de miljardeninkomsten van Google mislopen. Wat de rechtszaak tegen Google betreft: de klagers vinden dat het bedrijf niet transparant genoeg is over de werking van de Incognito Mode. Ze verwijzen daarbij naar een intern voorstel om duidelijk te maken dat de Incognito Mode je niet beschermt tegen Google maar alleen tegen andere mensen die hetzelfde apparaat gebruiken. Dat zal niet vaak gebeuren: mensen geven zelden hun iPhone of Mac uit handen omdat een huisgenoot even iets moet opzoeken. Afgelopen week vond in de VS een hoorzitting in de rechtszaak tegen Google plaats en de rechter gaat nu beslissen of er een massaclaim mag volgen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 22 januari: Google gaat de tekst van de Incognito-modus aanpassen, om duidelijk te maken dat het bedrijf ook in deze modus nog steeds data verzamelt.
  • 2024 - 22 januari: Google gaat de tekst van de Incognito-modus aanpassen, om duidelijk te maken dat het bedrijf ook in deze modus nog steeds data verzamelt.

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.