Google kondigde gisteren een hoop nieuwe producten en diensten aan, waaronder een Game Center-kloon (zie afbeelding hiernaast). In bijna 4 uur werden tientallen nieuwe diensten en verbeteringen van nieuwe diensten aan gekondigd. Ben je totaal de draad kwijtgeraakt? Geen probleem: we geven hieronder een opsomming van alle belangrijke aankondigingen en releases. Bovendien zie je in een 3,5 minuut durende video alle hoogtepunten nog eens voorbijkomen. Opvallend voor de Android-fans die de keynote onder hoogspanning volgden: er werd geen Android 4.3 aangekondigd en ook onthulde Google geen Nexus 7-tablet. Wat dan wel? Dat zie je hieronder!
De schier eindeloze keynote werd afgesloten met onverwacht optreden van Google CEO Larry Page, die inging op concurrentie en negatieve houding ten opzichte van technologie. Hij haalde jeugdherinneringen op en sprak over het belang van technologie.
Wij noteerden 20 aankondigingen, waarbij we meteen aangeven wat ze betekenen voor iOS-gebruikers.
- 900 miljoen Android-activaties, 48 miljard apps gedownload. Apple kondigde gisteren 50 miljard downloads aan, dus Android zit op de hielen en zal er bij de volgende mijlpaal waarschijnlijk overheen gaan.
- Nieuwe app-vertaaldienst, waarbij ontwikkelaars een verzoek kunnen doen om hun app te laten vertalen (ook tegen betaling). Aanwezig in de ontwikkelaarsconsole. Niet interessant voor iOS-gebruikers, maar het betekent wel dat Android-toestellen voor mensen die moeilijk Engels spreken interessanter worden.
- Nieuwe betatest-dienst en geleidelijke uitrol van nieuwe apps. Alleen interessant voor Google’s eigen platformen.
- Android Studio: een geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) voor Android-ontwikkelaars. Kan handig zijn voor iOS-ontwikkelaars die hun app ook op Android willen uitbrengen.
- Google Play Game Services, een cross-platform kloon van Game Center die op Android, iOS en web werkt. Kan grote impact op iOS hebben omdat het ook in iOS-games ingebouwd kan worden. Achievements opslaan, multiplayer-games spelen, etc.
- Google Cloud Messaging voor Google Play, een soort berichtendienst met pushnotificaties en synchronisatie van pushberichten. Lijkt vooral voor Google’s eigen platformen Android en Chrome bedoeld.
- Een Samsung Galaxy S4 met standaardversie van Android, verkrijgbaar voor $649 in de VS. Qua prijs op het niveau van de iPhone 5 en aantrekkelijk voor mensen die de helft van hun geheugen niet kwijt willen zijn aan standaard meegeleverde bloatware.
- De nieuwe Google Play Music All Access-dienst, een streaming muziekdienst waarvoor je $9,99 per maand betaalt in de VS. Uitrol naar andere landen volgt. Apple heeft nog geen soortgelijke dienst aangekondigd, maar als ze het van plan waren: Google is eerder. Omdat het voorlopig nog niet in Nederland is: wij bespreken 5 alternatieven.
- Google Play for Education: goedkope tablets en apps voor kinderen op de lagere school. Met één account apps op meerdere tablets installeren. Google richt zich nu ook op kinderen, net als Apple eerder deed met studieboeken. Het verschil is dat Apple zich op iets oudere kinderen richt en vooral met studieboeken bezighoudt. Google richt zich op de lagere schoolleeftijd en biedt ook apps.
- Gratis Chromebook Pixel-laptop voor alle aanwezigen op de Google I/O-conferentie.
- 41 nieuwe functies in Google+, met impact op Stream, Hangouts en Photos. De Stream komt eruit te zien als een magazine met meerdere kolommen. Tags worden automatisch toegevoegd op basis van inhoud van berichten.
- Google+ Photos kan automatisch foto’s combineren en animated gifs maken met Auto Awesome.
- Bij Google+ Photos krijg je nu 15GB opslagruimte en een functie voor automatisch mooier maken. Leuk voor iedereen, geen impact op iOS.
- Google Hangouts, een nieuwe berichtendienst voor iOS, Android en Chrome die meerdere diensten combineert. Meteen te gebruiken, ook in Nederland en België. Wij hebben een artikel met eerste indruk.
- Nieuwe Google Maps-app voor iOS en Android, verkrijgbaar in de zomer. Ook vanaf de zomer: Google Maps op de iPad. Google Maps wordt daarmee een grotere concurrent van Apple Kaarten.
- Vernieuwde Google Maps voor de desktop met nieuwe interface, meer 3D-beelden en meer. Preview per direct beschikbaar.
- Met Google Wallet is het nu mogelijk om geld via Gmail te sturen. Er komt een Android-API voor goederen en diensten. Nog niet in Nederland.
- Gmail krijgt snelle actieknoppen om op uitnodigingen te reageren, restaurants te beoordelen, vluchtinformatie te bekijken en meer. Handig voor iedereen.
- Google bracht een update voor de Google TV uit en belooft snellere update-cycli. Nog niet in Nederland.
- Google Play Books voor iOS en Android is aangepast, zodat je nu zelf boeken kunt uploaden in ePub- en PDF-formaat. Nog niet in Nederland. Heb je een Amerikaans iTunes-account, dan kun je de Google Play Books-app voor iOS meteen downloaden uit de Amerikaanse App Store. Google Play Books is daarmee nog meer een concurrent voor de iBookstore en Kindle-app voor iOS geworden.
De volledige bijna 4 uur durende keynote is op YouTube te bekijken:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Google heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Bekende apps zijn Google Maps, de Google Assistent en Gmail. Bekijk in deze lijst wat Google zoal doet voor mensen met een iPhone, iPad of Mac.

- Alle Google-apps voor iPhone en iPad
- Alles over Google Maps
- Gmail instellen op iPhone en iPad
- Google Home: alles over de slimme speaker van Google
- Haal meer uit Google Foto's
- Haal meer uit Google Drive
- Haal meer uit Google Maps
- Google-account: controleer welke apparaten toegang hebben
- Alles over Google Home en Google Nest
- Google Assistent
- Alternatieven voor Google-diensten
@Bart:
En niet vergeten meer fabrikanten die een toestel uitbrengen met Android.
•Gratis Chromebook Pixel-laptop voor alle aanwezigen op de Google I/O-conferentie.
Oprah!
Google is veel verder dan Apple qua softwareinnovatie.
Apple zorgt wel voor betere integratie tussen soft- en hardware. Simpelweg omdat ze het beide zelf ontwikkelen. Dat is ook het probleem bij Apple. De software gaat achter lopen op die van de concurrentie. Dat kun je niet even snel inhalen. Binnen een paar jaar zal Google voor een hele lange tijd het machtigste bedrijf ter wereld zijn. Zij vormen de belangrijkste schakel tussen producenten en consumenten. Beide partijen profiteren van de oplossingen die Google biedt.
(en begin niet over privacy, die heb je ook niet bij MS, Apple, Facebook etc..)
Vind het zelf wel lastig. Ben bezig met een Apple eco-systeem omdat het allemaal zo fijn samenwerkt. Maar voor hoelang blijft dat?
Soms bekruipt mij het gevoel dat er een soort ‘Video 2000’ gevalletje op komst is, en zeker niet bij Google…
Overigens blijft het wel vreemd natuurlijk. Er is altijd weer de bijna ‘heilige oolog’ tussen Apple en Android.
Dat is bijna net zoiets als Tessla vs Benzineauto’s.
De 3 (of 10 als je kleur en geheugen meetelt) iPhones nemen het op tegen honderden nu beschikbare android telefoons. Alleen Samsung heeft er al een stuk of 30.
Vorig jaar zag OpenSignal nog dat er 3997(!) verschillende androiddevices hun applicatie gebruikte.
Het zou mooi zijn dat de diverse systemen beter met elkaar samen gaan werken. Goed voor de consument en uiteindelijk ook voor een groot deel van de bedrijven. concurrentie houdt elkaar scherp.
@RTF
Die laatste alinea klopt dan niet helemaal. Juist door de verschillende systemen (die niet perfect samenwerken met elkaar) is er concurrentie! Tot een jaar of anderhalf geleden (laten we zeggen: pre Android 4.0) hoefde Apple niet hard te innoveren. Dat ze dat toch deden was vooral uit idealisme, vooral gedreven door mensen als Jobs.
De laatste anderhalf jaar heeft Apple vooral tijd besteed aan het verlagen van de kosten en het perfectioneren van productieketen.
Ik ben het met je eens dat Google flinke stappen heeft genomen. Nu is Apple weer gedwongen om een volgende stap te nemen. Hopelijk kunnen ze verrassen met IOS7, de IWatch of een major overhaul van Apple Maps.
Zo, die Larry Page is een beroerde keynote spreker zeg!
Ik ben sinds kort overgestapt nssr android. Waar ik het eerst belachelijk maakte prijs ik t nu de hemel in.. ze lopen echt mijlen voor wat software betreft… alles is gewoon makkelijker en handiger. En hardware puntje. Eenmaal een galaxy s3 gebruikt dan vind je de iphone een mini
Toch hoor ik ook van mensen die van een S3 naar een iPhone zijn overgestapt en niet meer terug willen.
Zoveel mensen zoveel smaken. Ik heb geen ervaring met Android. Wel eens wat op een Samsung tablet gedaan, maar die kon toen (1/1,5 jaar geleden niet aan een iPad tippen). Het enige dat ik weet is dat ik nu bijna 3 jaar een iPhone heb die ik nog steeds elke dag met volle tevredenheid gebruik. Da’s langer dan welke telefoon dan ook. Er zit een simpele backcover op. En daarmee heeft ‘ie vele ‘kleine’ valpartijtjes, val van de trap, en een duikje in de wc pot overleefd. Daarmee zorg je er wel voor dat ik tevreden ben over een bepaald merk. Ik zeg dan ook niet graag dat Android/Samsung niks is, maar dat ik blij ben met m’n iDevices.
Zonde van de tijd en de energie
Ik ben het met je eens. Ik moet er niet aan denken een Android te hebben als ik de problemen zo hoor van vrienden maar ik denk dat Apple met iOS 7 teleur gaat stellen.
Probleem: Apple is alleen Apple. Iets handigs als ReadingList is voor mij niet handig omdat ik op mijn werk geen Apple heb. Ik gebruik Pocket.
iMessage… heel praktisch, hoewel: de helft van mijn vrienden hebben geen Apple… dus ik gebruik Whatsapp.
Enzovoort.
Het sterke punt van Google is dat ze ontwikkelen voor iOS… Apple ontwikkeld geen apps voor Android en dat zouden ze misschien toch eens moeten doen om bestaansrecht te houden.
Als je iMessage als echt whatsapp concurent kunt inzetten kun je namelijk op je eigen device je ecosysteem handhaven terwijl je dus buiten het ecosysteem kunt communiceren.
Daarnaast moeten er open standaarden komen (en dus niet die van Samsung of Apple). Nu heb je straks 6 soort passbook, 5 game centers… en gebruikt uiteindelijk niemand het. Omdat je vrienden of bedrijven weer het andere hebben of er geheel geen gebruik van maken.
@Gabor van Haren:
Hij heeft een zeldzame keelziekte. Dat is waarom zijn stem zo raar klinkt.
Google groeit en groeit maar, word je bijna bang van.
Ondanks de privacy schending (wat niet alleen bij Google gebeurt natuurlijk) loont het steeds meer om Google te gebruiken. 1 account voor alles, echt alles. Ook houden ze de webtrends echt goed bij, alles ziet er zo gelikt en strak uit.
Nog steeds zijn de apps voor iOS van Google mooier dan op Android en ik zal sowieso bij apple blijven, maar merk toch dat alles bij Google uitkomt en ik steeds meer diensten gebruik. Twijfel nu ook om contacten en agenda via Google bij te houden, en voordat ik het weet heb ik niks meer via iCloud…
Ik heb mijn contacten ook bij Google staan, omdat ik ook Android-apparaten gebruik. Dat is het mooie aan Google: je hebt bij hun de keuze welk OS (Android of iOS) je wilt gebruiken voor hun diensten. Daarnaast gooit Apple geregeld vanalles overhoop (van mac.com via me.com naar icloud.com) en heb ik dus veen vertrouwen dat over 3-4 jaar deze diensten nog hetzelfde zijn bij Apple. In Google heb ik wat dat betreft meer vertrouwen. Gmail is Gmail en zal altijd Gmail blijven.