Google I/O is de tegenhanger van Apple’s ontwikkelaarsevenement WWDC. Elk jaar in mei komen duizenden ontwikkelaars bijeen om te luisteren naar de aankondigingen. Die zijn vooral gericht op Android-gebruikers, maar er zaten toch ook behoorlijk wat interessante dingen tussen waar we als iPhone-bezitters iets aan hebben. Zoals vernieuwingen in Gmail, Google Foto’s en de Google Assistant, die later dit jaar ook in het Nederlands te gebruiken is. Wil je een volledig verslag van alle aankondigingen, kijk dan ook eens bij onze collega’s van Androidworld.
#1 Google Home speakers dit jaar naar Nederland
Ze komen eraan: de Google Home-speakers zullen nog dit jaar in Nederland verkrijgbaar zijn. De slimme speakers Google Home en Google Home Mini (zie review) zijn dan ook meteen in het Nederlands te gebruiken. De assistent wordt momenteel al getest door een kleine groep proefpersonen en zal ook op de iPhone te gebruiken zijn. Je hoeft dus geen Google Home-speaker in huis te halen, maar het kán wel.
Vooral de kleine Home Mini is een goedkope en makkelijke manier om kennis te maken met een digitale assistent in je huis. Volgens Google zijn meer dan 5.000 slimme apparaten in huis aan te sturen met de virtuele assistent. Marktleider is momenteel Amazon met de Echo-speakers, maar die spreken nog geen Nederlands (en daar lijken ook geen plannen voor te zijn). Voor Apple-gebruikers is het belangrijk om te weten dat de Google Home-speakers een grote concurrent voor de HomePod zullen vormen, omdat ze met de iPhone samenwerken en veel goedkoper zijn. Bovendien is Google Assistant op een aantal punten slimmer en veelzijdiger dan Siri. Daar komt nog bij dat van de HomePod nog niet bekend is of deze in 2018 al in Nederland verkrijgbaar zal zijn. Google Home wel.
Google liet ook zien dat de virtuele assistent zo slim is geworden, dat het al mogelijk is om simpele gesprekjes te voeren zoals het boeken van een afspraak bij de kapper of een tafeltje in een restaurant. Waarschijnlijk is dit nog niet relevant voor Nederlandse gebruikers, omdat het alleen in het Engels werkt.
#2 Google Maps wordt persoonlijker
Uit onze poll bleek dat 60% van de iCulture-lezers de voorkeur geeft aan Google Maps, terwijl maar 32% kiest voor Apple Kaarten. Nieuwe functies in Google Maps zijn daarom ook belangrijk voor onze lezers. Er komen een aantal vernieuwingen aan. Zoals deze: je komt uit een metrostation en hebt geen idee in welke richting je vervolgens moet lopen om bij het restaurant te komen waar je hebt afgesproken. Google gaat daar iets aan doen, door met een dikke augmented reality-pijl de richting aan te geven. Bovendien kan er een virtueel figuurtje (“hallo Clippy!”) met je meelopen.
Google Maps wordt ook persoonlijker: bij aanbevelingen krijg je te zien wat bij jou past. Ben je vegetariër, dan krijg je bijvoorbeeld geen aanbeveling voor een 4-sterren steakrestaurant te zien. Aan de hand van een score kun je zien of een restaurant bij jou past. Daarvoor moet Google natuurlijk wel (nog) meer van je weten. In het tabblad Verkennen gaat Google Maps meer aanbevelingen geven wat er in de omgeving te vinden is op het gebied van restaurants, winkels en evenementen, afgestemd op jouw interesses. Verder kun je in Maps binnenkort makkelijker met meerdere mensen tegelijk afspreken.
#3 Google News met betaalde content
In Nederland en België zitten we nog steeds op Apple News te wachten en we vragen ons af of het er ooit komt. Google zou wel eens een voorsprong kunnen nemen met de vernieuwde Google Nieuws-app, die ook voor iOS beschikbaar komt. Je kent Google Nieuws als de webpagina waar je artikelen van allerlei nieuwsaanbieders vindt, maar dat gaat veranderen. Google wil er een journalistiek platform van maken waar je al het nieuws vindt rondom de onderwerpen die jou interesseren.
Via het tabblad Newsstand kun je kranten en tijdschriften vinden, waar je ook abonnee van kunt worden. We hebben zo’n vermoeden dat Apple met de News-app iets soortgelijks van plan is, gezien de overname van Texture en de inhuur van allerlei mensen uit de mediawereld. Alle techbedrijven (inclusief Facebook) roepen vandaag de dag dat ze journalistiek heel belangrijk vinden en ook Google deed dat tijdens Google I/O. Maar Google’s News-app zou daarin wel eens een voorsprong kunnen nemen, omdat ze al alles weten over je interesses en klikgedrag. Ook interessant: als je betaalt voor bepaalde content verschijnt die info ook in de zoekresultaten van Google.
#4 Google Foto’s regelt nog meer voor je
Google Foto’s moet dé plek worden om je foto’s te bewaren en te bewerken. En dat lukt ze tot nu toe aardig, want Google’s Foto’s-app biedt inmiddels al meer functies dan de standaard Foto’s-app van Apple. Reden genoeg dus, om de app naast je normale Foto’s-app te installeren (als je je tenminste wilt overgeven aan het Google-imperium). Nieuw in de Foto’s-app zijn Suggested Actions, die binnenkort ook op de iPhone te gebruiken zijn. Dit zijn AI-gestuurde suggesties om een foto op de lichten, in te kleuren of te fixen. Google kan zelfs voorstellen om een bepaalde foto te delen. Als je ermee akkoord gaat kun je meteen de aanpassing laten doorvoeren. Helderheid aanpassen en roteren zijn logische acties, maar het delen omdat een bepaalde persoon in de foto wordt herkend is misschien wat meer creepy.
Google kan ook een foto omzetten naar een PDF of met Color Pop een bepaald onderdeel van de foto eruit laten springen. Een andere indrukwekkende functie die op het podium werd getoond is het omzetten van een zwartwitfoto naar kleur. Suggested Actions komt de komende maanden beschikbaar.
#5 Gmail schrijft zelf antwoorden
Gmail krijgt de nieuwe functie Smart Compose, ook in de iPhone-app. Hiermee kan Google bijna automatisch een antwoord schrijven op e-mailberichten. Door te kijken naar antwoorden die jij eerder hebt ingetikt kan Gmail complete zinnen als suggestie geven, in de schrijfstijl die jij gewend bent. Het enige wat jij nog hoeft te doen is het aanklikken van de gewenste zinnetjes om ze in je mailbericht te plaatsen. Het is nog onduidelijk of dit ook in het Nederlands werkt, maar het maakt het leven wel een stuk gemakkelijker.
Smart Compose maakt gebruik van machine learning en kunstmatige intelligentie en op dat punt had Google ook iets aan te kondigen: ze gaan ML Kit aanbieden aan ontwikkelaars, een variant op Apple’s Core ML. Daardoor wordt het voor ontwikkelaars makkelijker om de intelligentie van Google in te bouwen in allerlei andere apps – ook op de iPhone. Het laat zien hoe slim (of geniepig, het is maar net hoe je het wilt zien) Google bezig is. Apple ontwikkelt alleen oplossingen die op Apple-producten werken, maar Google pakt het breder aan en sluipt op allerlei manieren je iPhone binnen. We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat ML Kit een bewust gekozen naam is, omdat Apple de ontwikkelaarsframeworks ook ‘Kit’ noemt (denk aan HealthKit en HomeKit).
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Vernieuwde Mail-app dit voorjaar naar Mac en iPad' (maar niet voor iedereen) (20-01)
- Carrot Weather heeft nu een CarPlay-app: navigeren met het weer (als je ervoor betaalt) (16-01)
- Locatiegegevens van gebruikers populaire Nederlandse apps op straat: dit is er aan de hand (15-01)
- Nieuw in WhatsApp: camera-effecten, sneller reacties versturen en meer (15-01)
- BMW's nieuwe iDrive-systeem zet een stap achteruit in CarPlay-ondersteuning (14-01)
Google heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Bekende apps zijn Google Maps, de Google Assistent en Gmail. Bekijk in deze lijst wat Google zoal doet voor mensen met een iPhone, iPad of Mac.
- Alle Google-apps voor iPhone en iPad
- Alles over Google Maps
- Gmail instellen op iPhone en iPad
- Google Home: alles over de slimme speaker van Google
- Haal meer uit Google Foto's
- Haal meer uit Google Drive
- Haal meer uit Google Maps
- Google-account: controleer welke apparaten toegang hebben
- Alles over Google Home en Google Nest
- Google Assistent
- Alternatieven voor Google-diensten
Reacties: 13 reacties