De 10 belangrijkste aankondigingen van Google I/O 2019 voor Apple-gebruikers

Heb je de keynote van Google I/O 2019 gemist? We nemen het je niet kwalijk, want de aankondigingen draaiden vooral om Android en andere Google-diensten. Maar ook voor Apple-gebruikers was er genoeg nieuws te horen. Met deze 10 punten ben je meteen bijgepraat!
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

#1 Incognitomodus in Google Maps en search

Google Maps krijgt een incognitomodus. Geef je in Google Maps aan dat je incognito wilt zijn, dan zullen niet de plaatsen die je invoert en de routes die je plant vastgelegd. Het zal ook niet in je geschiedenis van bezochte plaatsen terechtkomen. De incognitomodus van Google Maps is binnenkort in te stellen op de volgende manier:

  1. Open de Google Maps-app.
  2. Tik op je profielfoto.
  3. Geef aan dat je de incognito-mode wilt gebruiken.


Google besteedde veel aandacht aan privacy en beveiliging tijdens de aankondigingen van Google I/O 2019. Het is duidelijk dat het ook voor de zoekgigant een hot topic is geworden, al lag de nadruk vooral op het afschermen van je data voor andere partijen. Wat Google zelf met je data doet, kreeg veel minder aandacht. Overigens voegde Google eerder al een incognito-zoekfunctie aan YouTube toe.

#2 Google geeft meer inzicht in je data
Google maakt het vanaf nu ook gemakkelijker welke data een bepaalde app verzamelt. Door op je profielicoontje in Chrome, Google Assistent, YouTube, Maps of de gewone zoekalp te tikken krijg je te zien welke data Google verzamelt en kun je aan geven hoe lang Google de data mag bewaren. Het is vanaf vandaag beschikbaar voor web- en appdata. Voor je locatiehistorie zal het binnenkort actief worden. We schreven eerder al over de mogelijkheid om je Google-locatiedata te wissen.

Bekijk ook
Zo kun je Google locatiedata verwijderen

Zo kun je Google locatiedata verwijderen

Ben je op een locatie geweest waar je liever niet meer aan herinnerd wilt worden? Google houdt alles van je bij, ook de locaties waar je bent geweest. Je kunt ervoor kiezen om deze locatiedata uit te schakelen of specifieke plekken te verwijderen. Dat kan zelfs automatisch na een bepaalde tijd.

#3 Google Assistent komt naar Waze
Waze krijgt in de komende weken assistentie van de Google Assistent. Je kunt dan met je stem alle functies bedienen, zoals het doorgeven van een ongeluk of een stilstaand voertuig. En dat alles handsfree.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

#4 Google Assistent krijgt ‘driving mode’ en komt naar Waze
Google Assistent is al beschikbaar in Android Auto en Google Maps, maar komt nu dus ook naar Waze. Daarnaast kondigde Google aan dat de Assistent vanaf deze een eigen ‘driving mode’ krijgt. Dit kun je activeren door tegen je telefoon te zeggen: “Hey Google, let’s drive”. Er verschijnt dan een simpeler dashboard, vergelijkbaar met Apple’s CarPlay. Het werkt voorlopig alleen op Android-toestellen, maar we hopen uiteraard dat Google het ook gaat inbouwen in de iOS-app. Er zitten een aantal slimmigheidjes in. Heb je bijvoorbeeld kaartjes voor de bios of een reservering bij een restaurant, dan zal Google Assistent relevante shortcuts laten zien.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Google Nest Hub

#5 Google Nest Hub komt naar Nederland
Je kunt de Google Home Hub voortaan ook in Nederland aanschaffen. Hij heeft bovendien een nieuwe naam gekregen: de Google Nest Hub. Alle producten voor thuis vallen voortaan onder de merknaam Nest, dus ook de speakers. In een apart artikel hebben we meer over Google Nest Hub geschreven.

Bekijk ook
Google Nest Hub nu in Nederland verkrijgbaar

Google Nest Hub nu in Nederland verkrijgbaar

De Google Nest Hub is vanaf nu bij Nederlandse winkels te bestellen, waaronder Coolblue en MediaMarkt. Google kondigde tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O al aan dat de Google Home Hub naar veel meer landen komt, onder de nieuwe naam Google Nest Hub. Hij is bovendien in prijs verlaagd.

#6 Twee nieuwe Pixel-toestellen
Niet meteen interessant voor verstokte iPhone-gebruikers, maar wel nuttig om op de hoogte te zijn wat de concurrentie te bieden heeft: er komen twee nieuwe Pixel-toestellen aan. Het gaat om goedkopere versies van de huidige Pixel-smartphones. Volgens sommigen is het de tegenhanger van de iPhone SE 2 die Apple maar niet wil uitbrengen.

Google Pixel 3a

De Pixel 3a en 3a XL hebben een minder krachtige processor dan hun voorgangers en de behuizing is van een goedkoper materiaal gemaakt, namelijk plastic in plaats van glas. De toestellen zullen voorlopig niet in Nederland verschijnen, maar dat geldt ook voor de eerdere Pixel-telefoons van Google. Wel liggen ze in Duitsland in de winkel: de standaardversie voor 399 euro en de XL-versie voor 479 euro.

Tijdens de aankondiging liet Google onder luid gejoel foto’s zien die met deze nieuwe Pixel 2019 waren gemaakt en vergeleek ze met foto’s van de iPhone X uit 2017. Uiteraard zagen die van Apple er belabberd uit.

#7 Donkere modus voor Android
De belangrijkste vernieuwing in Android Q? Een donkere modus! Die kunnen we volgens geruchten ook in iOS 13 verwachten. De nieuwste versie voor Android-gebruikers krijgt een systeembrede dark mode, waarmee alles een duister uiterlijk krijgt. Apps als Gmail en Google Foto’s moeten nog wel eerst worden aangepast.

Google legde ook sterk de nadruk op privacy. Via de instellingen kun je nauwkeuriger regelen welke apps toegang hebben tot je locatie. Ook kun je regelen welke apps media zoals foto’s mogen raadplegen.

Met zogenaamde Bubbels wordt het makkelijker navigeren tijdens het multitasken. Je krijgt bijvoorbeeld een melding binnen en kunt daar meteen op reageren, terwijl je een andere app blijft gebruiken.

In Android Q wordt het gemakkelijker om je Wi-Fi te delen. Als vrienden op bezoek komen kun je een QR-code genereren die de andere persoon kan scannen om toegang tot je Wi-Fi te krijgen. Dit is in iOS al mogelijk en werkt op een nog snellere manier: door de toestellen bij elkaar in de buurt te houden.

Google bereidt zich ook voor op opvouwbare smartphones en heeft Android Q daar voor aangepast. Er komen Live Captions zodat je meteen ziet wat iemand in een video zegt. Dit is handig voor mensen die graag filmpjes kijken en daarbij het geluid uit zetten. Er komen voortaan ook meer beveiligingsupdates voor Android-gebruikers: niet langer jaarlijks, maar maandelijkse beveiligingspatches.

#8 Google Lens krijgt meer mogelijkheden
Google Lens krijgt functies zoals de mogelijkheid om een restaurantmenu in context te plaatsen. Je kunt zoeken naar gerechten op een menu en vervolgens foto’s daarvan laten zien op basis van Google Maps. Ook kun je de camera op de rekening richten en krijgt dan meteen de fooi te zien.

Ook kunnen teksten op bordjes gemakkelijker worden vertaald, in een opmaak die lijkt op het origineel. Dit gaat werken voor “meer dan een dozijn talen”, dus hopelijk ook Nederlands. Ga je met Google Lens over afbeeldingen in een tijdschrift, dan komen ze tot leven. Dit geldt allen voor partners waarmee Google samenwerkt, zoals de recepten in het kookmagazine Bon Appétit Magazine.

#9 Google Duplex komt naar het web
Vorig jaar liet Google horen hoe je met kunstmatige intelligentie een tafeltje bij een restaurant kunt boeken. Die demo werd niet door iedereen goed ontvangen, want mensen waren bang dat je straks niet meer het verschil hoort tussen een menselijke gesprekspartner en een robot. Google heeft nu een veiliger insteek gevonden: de techniek kan straks een auto voor je huren en vult daarbij alle formulieren al automatisch in.

#10 Google Assistent wordt slimmer
De demo van Google Assistent moest vooral laten zien hoe ver gevorderd het zoekbedrijf is. Je kunt nu makkelijker antwoorden op berichten, e-mails schrijven, foto’s in een chat plaatsen en routes opvragen naar persoonlijke plekken (zoals mom’s house). Je hoeft ook niet meer steeds ‘Hey Google’ te roepen want als er bijvoorbeeld een alarm afgaat is het voldoende om ‘Stop’ te zeggen.

Verder betrad Google tijdens het event ook nog een ander belangrijk gebied van Apple, namelijk toegankelijkheid. Hiervoor is Google bezig met Project Euphonia, waarbij spraakherkenning wordt ingezet om mensen met spraakproblemen te helpen. Als je onduidelijk spreekt vanwege een handicap, dan zal Google je voortaan beter verstaan. Er komen nog meer hulpmiddelen om makkelijker te communiceren.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.