Uitgelicht
📱 Apple's September 2024 event - de samenvatting
Toon of verberg de lijst met posts
Nest Learning Thermostat v4 draaien

Google’s nieuwe thermostaat werkt met Matter én HomeKit

Google heeft een nieuwe versie van de Nest Learning Thermostat aangekondigd. Deze werkt met Matter en is daardoor ook geschikt voorHomeKit.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 1 september 2024: De Matter-ondersteuning op deze nieuwe thermostaat blijkt beperkt te zijn. Je kunt bijvoorbeeld niet de temperatuursensoren in verschillende kamers uitlezen of de luchtvochtigheid en andere waarden raadplegen. Je kunt dit oplossen door een Starling Home Hub aan te sluiten, waardoor je meer HomeKit-functies kunt gebruiken. Verder is het goed te weten dat er klachten zijn over de helderheid van het scherm, waardoor het ‘s avonds moeilijk is om de status af te lezen. Google gaat dit oplossen met een software-update.

Update 8 augustus 2024: Inmiddels hebben we navraag gedaan of deze thermostaat ook naar Europa komt. Het antwoord is nee. Dat geldt trouwens ook voor de eerder verschenen (niet-zelflerende) Nest-thermostaat uit 2020, die een Matter-update heeft gekregen. We moeten in Europa voorlopig gebruik blijven maken van de bijna tien jaar oude Nest Learning Thermostat v3 uit 2015.

Dit was de reactie van de woordvoerder:

Helaas heb ik wel slecht nieuws: de nieuwe Nest Learning Thermostat is ontwikkeld voor Noord-Amerika. Of en wanneer hij naar Europa komt, is niet bekend. Als dat verandert, laat ik het aan je weten.”

– Rachid Finge, Communications Manager, Northern Europe, Google

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 6 augustus 2024.

Ook heeft de thermostaat een groter display en kan zowel de tijd als de temperatuur weergeven. de vierde generatie Nest Learning Thermostat is te koppelen met een los verkrijgbare Nest Temperatuursensor. Het werd ook langzamerhand wel tijd: de derde generatie Nest Learning Thermostat dateert alweer uit 2015 en is dus bijna tien jaar oud. De opvolger is groter en heeft volgens de fabrikant een ronde vorm, geïnspireerd op water. De nieuwe thermostaat komt eerst uit in de VS en Canada, daarna volgt een wereldwijde uitrol. De prijzen en data daarvan zijn nog niet bekendgemaakt.

Google: ‘Moedig redesign’

Google durft het aan om van een moedig redesign te spreken. De laatste keer dat een dergelijk moedig redesign plaatsvond (bij Sonos) pakte dat niet goed uit. Bij Google is de schok wat minder groot: de thermostaat heeft nog ongeveer dezelfde vorm en ook de interface ziet er grotendeels hetzelfde uit. Hij heeft een bol lcd-scherm van kristalglas, dat 60% groter is dan de vorige versie. De randen van het scherm zijn vrijwel onzichtbaar en je krijgt een schermvullende weergave van info te zien. “Nest is zo iconisch”, aldus Ivy Ross, Chief Design Officer voor consumentenproducten van Google. “Toen het werd geïntroduceerd, was het echt het begin van een nieuw tijdperk waarin smart home-apparaten niet alleen functioneel, maar ook mooi waren.”

Nest Learning Thermostat v4 varianten

De nieuwe thermostaat beschikt over een zogenaamde Dynamic Farsight-optie. Dit houdt in dat het scherm kan worden aangepast. Naast de gewone temperatuurweergave kun je ook kiezen voor een klok, de kwaliteit van de buitenlucht of de weerssituatie. Binnenin wordt (hoe kan het ook anders?) nu gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie (AI). Google gebruikt AI-functies om de temperatuur van je huis aan te passen, afhankelijk van je gebruik. Zo zit je er altijd warmpjes bij, zonder dat je geld verspilt.

Qua timing zit Google helemaal goed: tegen de tijd dat de thermostaat in de winkel ligt zullen veel mensen alweer nadenken over het komende winterseizoen. De Nest Learning Thermostat is in pre-order te bestellen in de Google Store en komt op 20 augustus 2024 uit in de VS. Hij gaat daar $279,99 kosten. Een losse Nest Temperatuursensor kost $39,99 en is ook verkrijgbaar in een pakke van drie stuks voor $99,99. Google heeft nog niet aangegeven wat de europrijzen zullen zijn, maar je kunt het ongeveer uit de dollarprijs afleiden.

Nest Learning Thermostat v4 melding
De vernieuwde thermostaat kan ook waarschuwingen op het scherm tonen.

In deze blogposting kun je er meer over lezen. Eerder bracht Google al een Matter-update uit voor de simpele thermostaat uit 2020. De Nest Learning Thermostat v3 kreeg geen Matter-update en we verwachten ook niet dat dat nog gaat gebeuren.

Meer over de Google Home-producten lees je in onze round-up!

Bekijk ook

Alles over Google Home, het smart home-platform van Google

Google Home is het smart home-platform van Google. Onder de naam Google Nest vind je allerlei apparaten in de winkel, zoals een thermostaat, rookmelder, camera, deurbel en meer. In deze round-up hebben we ze allemaal voor je op een rijtje gezet!

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 08 augustus: We hebben navraag gedaan over de beschikbaarheid van deze thermostaat in Europa. Daarom is het artikel voorzien van een update.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 5 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.