Google Lens: zoeken met je camera
Google gaat de intelligente fotofunctie Google Lens ook op de iPhone aanbieden. Google Lens ging in november 2017 van start op Pixel-toestellen, als onderdeel van de Google Assistent. De komende tijd zal de functie op veel meer Android-smartphones én op de iPhone beschikbaar komen. Dat valt mooi samen met het feit dat Google Assistant vanaf 2018 Nederlands gaat praten.
Google Lens is een beeldherkenningsfunctie. Het herkent objecten uit de echte wereld. Richt je je camera bijvoorbeeld op een filmposter, dan vertelt Google Lens je alle details: wie de hoofdrolspelers zijn, wanneer het in de bioscoop draait en waar je de trailer kunt bekijken. Gaat het om een schilderij, dan vertelt Google Lens je welk kunstwerk het is, wie de schilder is en wanneer het is gemaakt. Zie je een foto van een artiest of actrice, dan weet Google Lens hoe ze heet.
Het werkt ook met boeken, monumenten, dieren, bloemen en landschappen. Gebruik je de Google Assistant, dan kun je de informatie meteen laten voorlezen. Een dergelijke functie kan handig zijn voor slechtzienden, want Google kan herkennen waar je naar kijkt.
Het bezoeken van een restaurantje was nog nooit zo makkelijk: richt de camera op de gevel en je krijgt te zien hoe het heet en wat de waarderingen zijn. Dit werkt ook bij winkels, kappers en andere locaties, zoals in onderstaand filmpje te zien is.
Google Lens maakt gebruik van machinaal leren en intelligente beeldherkenning. De functie kan ook visitekaartjes scannen. Staat daar een telefoonnummer op, dan kun je meteen bellen. Of je kunt navigeren naar het adres dat erop staat. Verder kan Google Lens ook QR-codes en gewone streepjescodes lezen.
Wat heb je er concreet aan?
Google Lens komt als preview beschikbaar in Google Fotos, maar voorlopig alleen in de Engelstalige variant. Google Lens kan meer informatie over de inhoud van een foto vertellen. Heb je een foto van een mooi gebouw gemaakt, dan vertelt Google je dat het om het plaatselijke gemeentehuis of de opera gaat. Zo weet je wat er in je omgeving te zien is. Belangrijkste nadeel is dat je je iPhone steeds in de hand moet houden en het zou makkelijker werken als je hiervoor een speciale bril zou kunnen gebruiken. Maar ja, Google Glass bestaat niet meer en Apple’s AR-bril is nog niet klaar.
De komende maanden komt Google Lens ook beschikbaar in de Google Assistant, maar ook dan werkt het voorlopig alleen nog in het Engels. Gaandeweg komen er meer apparaten en talen bij, waaronder dus ook Nederlands.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Weekend kijktips: Silo, Mike Tyson, Zondebokken en meer (16-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple Music Classical nu eindelijk via CarPlay te beluisteren (12-11)
- Apple werkt samen met luchtvaartmaatschappijen voor nieuwe Zoek mijn-functie (11-11)
Google Foto's
Google Foto's is de app waarmee je foto's kunt bewerken, synchroniseren met je online Google-opslag en meer. Het is Google's alternatief voor de iCloud-fotobibliotheek. Behalve voor iPhone en iPad werkt het ook op Android. Haal meer uit Google Foto's met deze handige tips.
- De beste tips voor Google Foto's
- Portretfuncties in Google Foto's gebruiken
- Witbalans van foto's aanpassen met Google Foto's
- Google Foto's-widget
- Overstappen van Google Foto's naar iCloud-fotobibliotheek
- Overstappen van iCloud-fotobibliotheek naar Google Foto's
- Google Foto's afdrukken
- Google-apps voor iPhone en iPad
Reacties: 10 reacties