‘Google houdt je locatie bij, ook als je dat niet wil’
Zo schakel je het écht uitDat meldt Associated Press op basis van eigen onderzoek. Google heeft een functie genaamd Location History, waarmee je je bezochte locaties in een tijdlijn kan bekijken. Wil je dit niet, dan kan je het uitschakelen. Maar daarmee is nog niet alle locatietracking definitief stopgezet. Google blijft iemands locatie volgen, bijvoorbeeld om zoeksuggesties toe te spitsen op je locatie. Er blijken dus nog veel meer manieren te zijn waarbij Google je volgt, maar die instellingen zitten verstopt in de opties van je Google-account.
Google blijft je locatie volgen
Het blijkt dat sommige Google-apps, ook als je ervoor hebt gekozen dat je liever niet hebt dat Google je locatie volgt, toch gegevens hierover opslaan. Als je bijvoorbeeld Google Maps opent, dan slaat Google een snapshot op van waar je bent. Of stel dat je een zoekopdracht invoert op de zoekpagina, dan houdt Google je locatie bij, ongeacht of die zoekopdracht er iets mee te maken heeft. Die gegevens blijken extreem nauwkeurig: tot de vierkante meter.
Het privacyprobleem heeft op de eerste plaats invloed op de twee miljard Android-gebruikers die standaard veel Google-diensten gebruiken. Maar volgens het AP heeft dit ook invloed op “honderden miljoenen iPhone-gebruikers die op Google vertrouwen voor Maps of Search.” Dat Google toch nog locatiegegevens opslaat, komt door een andere functie waarvoor dit nodig is: web- en app-activiteit. Die wordt gebruikt om betere zoekresultaten en suggesties te bieden en om je geschiedenis te beheren. Zo kan het bedrijf naar eigen zeggen gepersonaliseerde content aanbieden.
Niets vreemds
Google stelt zelf dat het heel duidelijk is over welke gegevens over mensen verzameld worden. Er zijn, zo laat het aan AP weten, meerdere zaken waarvoor het iemands locatie nodig heeft. Zo worden de app-ervaringen verbeterd aan de hand van onder meer de locatie van mensen. Zelf vindt het bedrijf dat er “duidelijke omschrijvingen” van de redenen zijn en ook “robuuste manieren voor mensen om ze in- of uit te schakelen en om hun geschiedenis op elk gewenst moment te verwijderen.”
De bewoording die Google gebruikt bij het uitschakelen van de locatiegeschiedenis, doet echter vermoeden dat ze daarmee stoppen met het volgen van gebruikers. Google meldt dan namelijk dat ‘geen enkele Google-app je locatiegegevens opslaan in de functie locatiegeschiedenis’. Dit is volgens het AP nogal misleidend, omdat dit dus wel geldt voor de functie Mijn Activiteiten in je Google-account.
Zo schakel je het écht uit
Als je ervoor kiest om het delen van je locatiegegevens en het aanmaken van een locatiegeschiedenis uit te schakelen, is dat dus niet genoeg. Het is van groot belang dat je dan ook de Web en App-activiteit uitzet. Die staat standaard ingeschakeld en slaat niet alleen locatiegegevens op. Als je deze functie pauzeert, dan stopt Google pas volledig met het volgen van je locatie:
- Ga naar deze pagina van je Google-account.
- Schakel daar de optie Web- en app-activiteit uit.
Overigens is het daar ook mogelijk om de verzamelde informatie te verwijderen. Dat is een tijdrovend proces, waarbij je elke marker die Google van je locatie heeft, handmatig moet verwijderen. Ook kan je inzien welke informatie over je locatie Google opgeslagen heeft. Surf daarvoor naar myactivity.google.com.
Een andere optie is natuurlijk om alle Google-diensten van je iPhone te verwijderen. Wil je toch Google-apps blijven gebruiken, check dan de locatieinstellingen van je iPhone en bedenk of de app echt je locatie nodig heeft om te kunnen functioneren. Wil je liever een andere standaard zoekmachine, overweeg dan het Nederlandse Startpage dat je eenvoudig in kan stellen op je iPhone.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
- WhatsApp krijgt extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (07-04)
- Image Playground-app verwijderd? Je kan hem nu weer opnieuw downloaden (en zo doe je dat) (07-04)
Google heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Bekende apps zijn Google Maps, de Google Assistent en Gmail. Bekijk in deze lijst wat Google zoal doet voor mensen met een iPhone, iPad of Mac.

- Alle Google-apps voor iPhone en iPad
- Alles over Google Maps
- Gmail instellen op iPhone en iPad
- Google Home: alles over de slimme speaker van Google
- Haal meer uit Google Foto's
- Haal meer uit Google Drive
- Haal meer uit Google Maps
- Google-account: controleer welke apparaten toegang hebben
- Alles over Google Home en Google Nest
- Google Assistent
- Alternatieven voor Google-diensten
Huh, is dit nieuws? En ‘écht uitschakelen’ geloof je het zelf?
Dit verbaasd mij nu helemaal niet. Maar wat ik me afvraag. Ik heb geen Google account, gebruik de dienst niet actief als ook de overige diensten die dit bedrijf aanbied. Toch gebeurd het wel eens dat je via een link terecht komt op een site/dienst van hun.
Dan slaat Google waarschijnlijk toch iets op, kun je dit ook managen/inzien? Ik ben niet van plan om daar een account voor aan te maken, want dat slaat natuurlijk nergens op.
Het is niet nodig om ieder onderdeel in je geschiedenis handmatig te verwijderen. Je kunt gewoon kiezen voor ‘activiteit verwijderen op basis van’. Als je daar kiest voor onbeperkt is alles in een keer verwijderd.
Schandalig dat een bedrijf dit doet.
Vreselijk dat er inmiddels zo veel mensen zijn die dit ‘normaal’ vinden.
@Flieps: Google’s diensten zijn gratis en het zijn geen goedkope diensten die ze aanbieden. Maps, Foto’s, Drive, Search, Docs, youtube.. Ik gebruik Google’s diensten ook veel liever dan Apple’s tegenhangers omdat het echt goed werkt.
Je weet als dit soort services “gratis” zijn dat er verschillende addertjes onder het gras zitten. Je levert privacy in en krijgt er service voor terug. Ik heb daar persoonlijk geen probleem mee maar als je dat wel hebt gebruik je het toch simpelweg niet.
Ik moest zojuist een cookie policy accepteren om deze website te kunnen bezoeken. In die cookies worden gegevens over mij verzameld, door iculture, onder andere om mij advertenties te kunnen tonen over dingen die ik misschien wel interessant vind. Eigenlijk dat wat Google ook doet dus. Just saying.
Ik had ook niet anders van Google verwacht…
Follow the money!
Google is en blijft een online advertentiebedrijf. Het is dan ook geen hogere wiskunde om te bedenken dat alles bij Google in het teken staat van het verzamelen gegevens.
PS: eerlijk is eerlijk Google maakt soms echt fantastische producten en diensten 👌🏻
Vraag me altijd af waar mensen zich zo druk om maken. Wat voor iets doe je op het internet dan wat echt zo gevaarlijk is als iemand daar achter komt door middel van volgingen zoals Google. Is niet alsof ze je bankzaken in handen krijgen
Lekker naïef ,maar dat is wel makkelijk leven 😂
Wat pas écht naïef is, is klagen dat Google teveel data verzamelt en zeggen dat je daarom nooit iets met Google doet.
En vervolgens simpelweg over het feit stappen dat tientallen, zo niet honderden, andere bedrijven soortgelijke informatie over je verzamelen. Maar ja, soms is er geen manier voor je om daar achter te komen, en soms bedek je het met de mantel der liefde zoals het in het verleden ook gebeurde met de fuck-ups van Apple.
Wat dat betreft ben je de pot die de ketel verwijt dat ie zwart ziet, als je mensen naïef noemt die Google-diensten gebruiken en zeggen dat ze niks te vrezen hebben.
@Eric: Waarschijnlijk word t ooit tegen je gebruikt en denk je dan pas: oooooooohja
Hmm, ik heb bovenstaande links gechecked. Lijkt standaard uit te staan bij mij. No activities (of kijk ik verkeerd :))
Helemaal mee eens. Ik begrijp die paranoia ook niet, waar is men in godsnaam bang voor? Nou, dan krijg je wat reclames die voor jou blijkbaar interessant zijn, wat een ramp….. 🤔🙄
Apple heeft een ander verdienmodel,maar dat kan je mensen als jou 1000x uitleggen.
Totdat jij dadelijk ineens een hogere premie betaalt dan “pietje” omdat ze uit de analyse van jouw zoekresultaten halen dat je vatbaarder bent voor ziektes,verslaving enz. Jij gelooft vast dat dat niet gebeurt. Oh wacht,daar zijn de verzekeringsmaatschappijen al voor op de vingers getikt😉