‘Google houdt je locatie bij, ook als je dat niet wil’

Zo schakel je het écht uit
Google volgt je locatie, ook als je aangeeft dat je niet wil dat het bedrijf dat doet. Google-diensten die je op je iPhone gebruikt slaan locatiegegevens op, maar er is gelukkig een manier om het definitief uit te schakelen.

Dat meldt Associated Press op basis van eigen onderzoek. Google heeft een functie genaamd Location History, waarmee je je bezochte locaties in een tijdlijn kan bekijken. Wil je dit niet, dan kan je het uitschakelen. Maar daarmee is nog niet alle locatietracking definitief stopgezet. Google blijft iemands locatie volgen, bijvoorbeeld om zoeksuggesties toe te spitsen op je locatie. Er blijken dus nog veel meer manieren te zijn waarbij Google je volgt, maar die instellingen zitten verstopt in de opties van je Google-account.

Google blijft je locatie volgen

Het blijkt dat sommige Google-apps, ook als je ervoor hebt gekozen dat je liever niet hebt dat Google je locatie volgt, toch gegevens hierover opslaan. Als je bijvoorbeeld Google Maps opent, dan slaat Google een snapshot op van waar je bent. Of stel dat je een zoekopdracht invoert op de zoekpagina, dan houdt Google je locatie bij, ongeacht of die zoekopdracht er iets mee te maken heeft. Die gegevens blijken extreem nauwkeurig: tot de vierkante meter.

Het privacyprobleem heeft op de eerste plaats invloed op de twee miljard Android-gebruikers die standaard veel Google-diensten gebruiken. Maar volgens het AP heeft dit ook invloed op “honderden miljoenen iPhone-gebruikers die op Google vertrouwen voor Maps of Search.” Dat Google toch nog locatiegegevens opslaat, komt door een andere functie waarvoor dit nodig is: web- en app-activiteit. Die wordt gebruikt om betere zoekresultaten en suggesties te bieden en om je geschiedenis te beheren. Zo kan het bedrijf naar eigen zeggen gepersonaliseerde content aanbieden.

Bekijk ook
Ontdek deze Google-apps voor iPhone en iPad

Ontdek deze Google-apps voor iPhone en iPad

Google heeft tientallen apps in de App Store staan, geschikt voor de iPhone en iPad. Van een handige agenda tot het beheren van je mailbox of het bekijken van verkeersinformatie: voor elke taak heeft Google wel een app beschikbaar. Weet je niet waar je moet beginnen? Check dan dit overzicht!

Niets vreemds
Google stelt zelf dat het heel duidelijk is over welke gegevens over mensen verzameld worden. Er zijn, zo laat het aan AP weten, meerdere zaken waarvoor het iemands locatie nodig heeft. Zo worden de app-ervaringen verbeterd aan de hand van onder meer de locatie van mensen. Zelf vindt het bedrijf dat er “duidelijke omschrijvingen” van de redenen zijn en ook “robuuste manieren voor mensen om ze in- of uit te schakelen en om hun geschiedenis op elk gewenst moment te verwijderen.”

De bewoording die Google gebruikt bij het uitschakelen van de locatiegeschiedenis, doet echter vermoeden dat ze daarmee stoppen met het volgen van gebruikers. Google meldt dan namelijk dat ‘geen enkele Google-app je locatiegegevens opslaan in de functie locatiegeschiedenis’. Dit is volgens het AP nogal misleidend, omdat dit dus wel geldt voor de functie Mijn Activiteiten in je Google-account.

Google web- en app-activiteit.

Zo schakel je het écht uit
Als je ervoor kiest om het delen van je locatiegegevens en het aanmaken van een locatiegeschiedenis uit te schakelen, is dat dus niet genoeg. Het is van groot belang dat je dan ook de Web en App-activiteit uitzet. Die staat standaard ingeschakeld en slaat niet alleen locatiegegevens op. Als je deze functie pauzeert, dan stopt Google pas volledig met het volgen van je locatie:

  1. Ga naar deze pagina van je Google-account.
  2. Schakel daar de optie Web- en app-activiteit uit.

Overigens is het daar ook mogelijk om de verzamelde informatie te verwijderen. Dat is een tijdrovend proces, waarbij je elke marker die Google van je locatie heeft, handmatig moet verwijderen. Ook kan je inzien welke informatie over je locatie Google opgeslagen heeft. Surf daarvoor naar myactivity.google.com.

Een andere optie is natuurlijk om alle Google-diensten van je iPhone te verwijderen. Wil je toch Google-apps blijven gebruiken, check dan de locatieinstellingen van je iPhone en bedenk of de app echt je locatie nodig heeft om te kunnen functioneren. Wil je liever een andere standaard zoekmachine, overweeg dan het Nederlandse Startpage dat je eenvoudig in kan stellen op je iPhone.

Bekijk ook
Zo gebruik je Startpage, de Nederlandse privacyvriendelijke zoekmachine

Zo gebruik je Startpage, de Nederlandse privacyvriendelijke zoekmachine

Met Startpage kun je privacyvriendelijk en anoniem zoeken via Google. Lees in deze tip hoe je Startpage.com instelt als standaardzoekmachine op de iPhone en iPad.

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.