ProTube verdwenen uit App Store: Google maakt jacht op onofficiële YouTube-apps

De ProTube-app voor YouTube is uit de App Store gehaald, op verzoek van Google. Veel meer onofficiële YouTube-apps hebben te maken met acties vanuit Google, meldt de ontwikkelaar.

Google heeft de app ProTube 2 uit de App Store verbannen en probeert ook andere onofficiële YouTube-apps een voet dwars te zetten. Het zou te maken hebben met de nieuwe abonneediensten die YouTube aan de man wil brengen, waarbij je moet betalen voor extra functies zoals afspelen op de achtergrond.


ProTube app

ProTube uit App Store gehaald

Een paar dagen nadat Google’s YouTube een complete opknapbeurt en een nieuw logo kreeg is er minder goed nieuws. YouTube maakt jacht op onofficiële apps en één van de populairste is daarvan nu het slachtoffer geworden. ProTube 2 is verdwenen uit de App Store, een 5 euro kostende universele app waarmee je afspeellijsten kon maken zonder een YouTube-account te maken. Ontwikkelaar Jonas Gessner zegt dat de alternatieve YouTube-speler op 1 september is weggehaald, zonder verdere aankondiging. Er ging een langdurige discussie aan vooraf, tussen Google en Gessner.

Gessner schrijft:

I am very sad to announce that ProTube was removed from the App Store by Apple on September 1, 2017. This comes after multiple requests and threats by YouTube which ultimately led Apple to suddenly pulling the app from the App Store. ProTube and many other 3rd party YouTube apps on the App Store have been targeted by YouTube with takedown requests.

In onze lijst met alternatieve YouTube-apps stond ProTube prominent bovenaan, omdat het de meest populaire en een van de beste alternatieve apps is om YouTube te kijken, vooral voor mensen die het YouTube-bingen als dagbesteding gebruiken. Wil je weten wat er met de app mogelijk was, dan vind je bij Macstories een uitgebreide review.

ProTube iPhone-app

Volgens Gessner hebben momenteel talrijke ontwikkelaars een takedown request ontvangen. Google wijst daarbij op de eigen gebruiksvoorwaarden, waarin specifieke functies niet zijn toegestaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om het zelf kiezen van de afspeelkwaliteit, de weergave po de achtergrond en een modus waarbij je alleen audio hoort. Google zou ontwikkelaars zelfs ‘bedreigen’, aldus Gessner.

Het zou allemaal te maken hebben met het aantrekkelijker maken van de eigen abonneedienst YouTube Red, dat $10 per maand kost en extra functies aan de officiële YouTube-app toevoegt. Zo kun je muziek afspelen op de achtergrond en zonder reclames kijken naar video’s.

https://www.iculture.nl/gids/alternatieve-youtube-apps/

Informatie

Laatst bijgewerkt
4 september 2017 om 9:37
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.