Google: makkelijker je data beheren
Google maakt het makkelijker om te begrijpen welke data het bedrijf over je verzamelt. Het heeft allemaal te maken met de GDPR dat voor sommige appmakers en aanbieders van online diensten aanleiding is om ermee te stoppen. Google trekt zich uiteraard niet terug uit de Europese markt, maar heeft wel de privacyvoorwaarden aangepast. Het bedrijf legt nu uit welke stappen ze gaan nemen om te voldoen aan de nieuwe wetgeving. Apple zal dat in Nederland de komende week nog nader uiteenzetten.
Wat opvalt is de manier waarop Google het privacybeleid presenteert. De inhoud is nog grotendeels hetzelfde, maar het is nu gemakkelijker te begrijpen. Je kunt per categorie door de nieuwe voorwaarden bladeren en er wordt duidelijke taal gebruikt, aangevuld met video’s en afbeeldingen die alles nog verder moeten verduidelijken. Ook breidt Google de mogelijkheden uit om data te beheren.
De mogelijkheid om je data te downloaden en over te stappen naar andere diensten is een van de voorwaarden waaraan bedrijven moeten voldoen volgens de GDPR. Google’s downloadtool helpt je daarbij. Je kunt nu al info van Foto’s, Google Drive, Agenda, Play Music en Gmail downloaden, maar dat wordt verder uitgebreid met meer diensten. Het stelt je bijvoorbeeld in staat om over te stappen van Google Foto’s naar een van de vele andere diensten om foto’s te backuppen. Ook komt er een tool voor het inplannen van downloads. Voor ontwikkelaars is er een Data Transfer Project op GitHub waarmee gebruikers hun accountinfo gemakkelijker kunnen overzetten naar een andere dienst.
Om te zien welke data Google bewaart over je zoekactiviteiten op het web en welke YouTube-video’s je kijkt kun je terecht op de My Activity-pagina. Je kunt losse items uit de tijdlijn verwijderen door op de drie puntjes rechtsboven te klikken. Ook kun je meer details opvragen, zoals welke YouTube-video’s je in dezelfde kijksessie hebt bekeken.
Je kunt aangeven dat Google geen data mag verzamelen over:
- Web- en appactiviteiten
- Locatiegeschiedenis
- Toestelinformatie
- Spraak- en audio-activiteiten
- YouTube-zoekhistorie
- YouTube-kijkhistorie
Verder gaat Google de Family Link-functie voor ouderlijk toezicht beschikbaar stellen in de EU en dat uitgevers meer opties krijgen om reclames op hun sites te beheren.
De wijzigingen gaan op 25 mei 2018 van start en als je meer wilt weten kun je hier terecht.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Weekend kijktips: Silo, Mike Tyson, Zondebokken en meer (16-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple Music Classical nu eindelijk via CarPlay te beluisteren (12-11)
- Apple werkt samen met luchtvaartmaatschappijen voor nieuwe Zoek mijn-functie (11-11)
Google heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Bekende apps zijn Google Maps, de Google Assistent en Gmail. Bekijk in deze lijst wat Google zoal doet voor mensen met een iPhone, iPad of Mac.
- Alle Google-apps voor iPhone en iPad
- Alles over Google Maps
- Gmail instellen op iPhone en iPad
- Google Home: alles over de slimme speaker van Google
- Haal meer uit Google Foto's
- Haal meer uit Google Drive
- Haal meer uit Google Maps
- Google-account: controleer welke apparaten toegang hebben
- Alles over Google Home en Google Nest
- Google Assistent
- Alternatieven voor Google-diensten
Reacties: 1 reacties