Google Pixel 4 vs iPhone 11 Pro: de verschillen zijn niet zo groot als je denkt
Software is nog steeds doorslaggevend- Pixel 4: voor wie?
- Belangrijkste specs
- Design en kleuren
- Formaat en scherm
- Camera
- Gezichtsherkenning
- Hardware en software
- Conclusie vergelijking
- Pixel 4 of iPhone 11 kopen?
Pixel 4: kleine doelgroep, maar wel invloedrijk
Een verkoopsucces zal de Pixel 4 niet worden, net als de voorgaande modellen. Dat komt omdat het toestel maar in een beperkt aantal landen verkrijgbaar is en alleen gekocht zal worden door early adopters, mensen die op het gebied van Android voorop willen lopen. De overgrote meerderheid van Android-gebruikers kiest nog steeds voor Samsung en in toenemende mate voor budgetmerken zoals Xiaomi, Huawei, Vivo en Oppo. Om alles in perspectief te plaatsen: van de vorige Pixel-modellen verkocht Google in een jaar tijd nog geen 10 miljoen stuks, terwijl de iPhone elk jaar zo’n 200 miljoen keer over de toonbank gaat.
Toch is de aankondiging van de Pixel 4 belangrijk voor Apple-gebruikers: het laat namelijk goed zien welke keuzes beide rivalen hebben gemaakt voor een high-end smartphone. Apple legde dit jaar de nadruk op de camera, Google op nieuwe bewegingssensoren en een radar. In deze vergelijking van de Pixel 4 en de iPhone 11 Pro kijken we hoe de toestellen van elkaar verschillen. Niet dat we verwachten dat jij als iCulture-lezer plannen hebt om over te stappen, maar vooral om erover mee te kunnen praten. Loopt Apple nu echt achter en heeft Google veel coolere technologie in de toestellen gestopt? Of valt het allemaal wel mee?
Google Pixel 4 in het kort
De Google Pixel 4 is voorzien van nieuwe bewegingssensoren waarmee je het toestel sneller kunt ontgrendelen. Ook handbewegingen zonder aanraken zijn nu mogelijk. Verder heeft Google de camera verbeterd, net als Apple. De Pixel 4 ligt vanaf 24 oktober voor $800 in de winkel. In Nederland moet je rekenen op prijzen vanaf zo’n 749 euro voor het model met 64GB opslag.
Het toestel laat vooral Google’s visie voor een ‘smartphone van de toekomst’ zien, met een radar-gebaseerd systeem om beweging te detecteren en nauwere samenwerking met Google Assistent. Het draait om meer intelligentie in een toestel dat je beter begrijpt. De Pixel 4 is onderdeel van ‘Made by Google’, een initiatief dat sinds 2016 bestaat om eigen hardware te bouwen. Google wil daarmee vooral aan de rest van de industrie laten zien dat ze voorop lopen.
Design en kleuren van de Pixel 4 en iPhone 11
Eén ding valt meteen op bij de Pixel 4-toestellen: er zit ook een vierkante camerabult aan de achterkant. Bij Google vallen de verschillende lenzen alleen wat minder op, omdat ze achter een glaasje zijn geplaatst. Apple kiest juist voor losse lenzen en omdat ze niet symmetrisch zijn geplaatst ziet dat er wat rommeliger uit.
De Pixel 4 is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, wit en oranje. Bij de iPhone 11 Pro (Max) heb je meer keuze: spacegrijs, zilver, goud en de nieuwe kleur middernachtgroen. Dat laatste is wat ons betreft een schot in de roos, want het is een fijne onopvallende kleur die ook verstokte gebruikers van spacegrijze iPhones aanspreekt. We kennen dan ook heel wat iPhone-gebruikers die dit jaar voor groen hebben gekozen. Bij de iPhone 11 kun je zelfs kiezen uit zes kleuren.
De oranje kleur van de Pixel 4 lijkt meer op koraal. We zijn er geen fan van, maar dat zijn we eerlijk gezegd ook niet van de nieuwe kleuren mintgroen en paars van de iPhone 11. De Pixel is net als de iPhone 11 gemaakt van aluminium, terwijl Apple bij de high-end modellen heeft gekozen voor staal.
Wat design betreft zijn beide toestellen bijna gelijk. Zo extreem als bij de onlangs besproken Google Pixel Buds 2 zijn de verschillen niet. In beide gevallen is sprake van strakke lijnen met afgeronde hoeken. Aan de voorkant zie je een groot zwart stuk glas met een bijna randloos scherm. Google kiest ook voor een matte achterkant, maar het logo zit iets verder naar beneden.
Formaat en scherm van de Pixel 4 vs iPhone 11
Apple biedt dit jaar drie toestellen en biedt daarmee meer keuze dan Google. Je kunt kiezen uit de formaten 5,8-inch, 6,1-inch en 6,5-inch terwijl je bij Google terechtkunt voor twee vrijwel vergelijkbare formaten, namelijk 5,7-inch en 6,3-inch. Beide zijn voorzien van een OLED-scherm, die op papier wel een mindere contrastratio hebben dan die van Google. Bij Apple is het 2 miljoen op 1, terwijl het bij de Pixel 4 ‘slechts’ 100.000:1 is.
Apple heeft geprobeerd om zoveel mogelijk van het scherm te gebruiken door een notch toe te passen, waarin de sensoren en camera’s voor de gezichtsherkenning zijn verwerkt. Google heeft simpelweg één zwarte streep getrokken. Dit geeft het een wat traditionelere uitstraling. Bij de Pixel 3 koos Google nog wel voor een notch.
Belangrijk om te weten is dat Apple’s instapmodel geen OLED-scherm, heeft maar LCD. Dat is ook prima in gebruik, maar wel net iets anders qua contrast. De donkere modus ziet er op een OLED-scherm dan ook iets beter uit.
Google heeft wel iets anders aan het scherm verbeterd: de verversingsgraad (refresh rate) is nu 90 Hz, waardoor het scrollen soepeler loopt. Op de iPad Pro biedt Apple met ProMotion ook een snellere verversing van zelfs 120 Hz, maar die innovatie heeft nog niet de iPhones bereikt, zoals we (enigszins teleurgesteld) meldden in onze iPhone 11 Pro review.
Camera van de Pixel 4 vs iPhone 11
Apple en Google hebben beide de camera sterk verbeterd. Logisch, want dat is een onderdeel waar nog veel aan te verbeteren valt en dat gebruikers aanspreekt. Mooiere foto’s is iets wat iedereen zal waarderen, vooral als de camera beter kan omgaan met moeilijke omstandigheden zoals matig licht, grote contrasten en snelle beweging.
De Google Pixel 4 heeft twee camera’s: een telefotolens en een standaardlens. De ene heeft een 16-megapixel sensor, de andere is 12,2 megapixel.
Bij de iPhone 11 krijg je ook twee camera’s, beide 12 megapixel. Apple heeft alleen een andere keuze gemaakt: in plaats van een telefotolens krijg je een ultragroothoek waarmee je een kijkhoek hebt van 120 graden. Mensen die de duurdere iPhone 11 Pro (Max) kopen krijgen er nog een extra telefotolens bij, zodat je de beschikking hebt over maar liefst drie lenzen.
Beide bedrijven besteedden bij de aankondiging veel tijd aan de software-functies van de camera, met name computational photography. Apple heeft hiervoor Deep Fusion ontwikkeld, waarbij meerdere foto’s snel achter elkaar worden gecombineerd en per pixel worden geanalyseerd. Vervolgens maakt een chip in de iPhone er één optimale foto van. Apple gebruikt Deep Fusion om de hoeveelheid ruis te verminderen en details beter te laten uitkomen. Verder is de nachtmodus verbeterd.
Google doet ook aan computational photography, bijvoorbeeld om HDR+ real-time toe te passen op foto’s, in plaats van achteraf. Ook kun je de belichting op bepaalde plekken van de foto aanpassen. En er is een verbeterde nachtmodus, die bij Google Night Sight heet. Google haalde een wetenschapper van stal om te vertellen hoe goed je met het toestel de sterrenhemel kunt fotograferen. Dat kan met de nieuwste iPhones uiteraard ook: als je een statief gebruikt kun je de belichtingstijd zelfs oprekken tot 30 seconden zodat kleine lichtpuntjes aan de hemel toch op je foto te zien zijn.
The Verge heeft al enkele voorbeelden van foto’s gemaakt, waarin je kunt zien welke camera het best presteert. De conclusie is dat bij daglicht beide camera’s ongeveer gelijk presteren en dat je op details moet inzoomen om echt het verschil te zien. De iPhone 11 Pro heeft meer verzadiging en koelere tonen, terwijl de Pixel 4 wat warmere tinten toont en meer contrast laat zien. Het is maar net wat je mooier vindt.
De frontcamera van de Pixel is minder geworden: in plaats van twee camera’s zit er nu maar één 8-megapixel camera in, terwijl bij de iPhones juist is gekozen voor een betere 12-megapixel camera.
Gezichtsherkenning op de Pixel 4 vs iPhone 11
Recente smartphones beschikken bijna allemaal over gezichtsherkenning om je toestel te ontgrendelen. Bij de Pixel 4 is dat ook het geval. Net als bij de iPhones is er geen vingerafdruksensor meer.
Volgens Google werkt ontgrendelen met je gezicht op de Pixel 4 sneller dan op elke andere smartphone. Het bedrijf gebruikt daarvoor een radar in combinatie met Google’s eigen Soli-technologie en noemt dit Google Motion Sense. Het ontgrendelen begint al op het moment dat je je hand uitsteekt om het toestel op te pakken. Het zorgt er ook voor dat bijvoorbeeld het geluidsvolume van de wekker zachter wordt zodra je het toestel wil oppakken.
Je kunt met Motion Sense ook andere acties uitvoeren zonder het scherm aan te raken. Door met je hand te zwaaien kun je bijvoorbeeld een nummer skippen tijdens het luisteren naar muziek. Daarnaast zitten er nog wat andere grapjes in, zoals knijpen aan de zijkant om bepaalde functies te activeren. Dat zat er ook al in bij de Pixel 3.
Apple heeft nog niet deze handbewegingen, maar heeft wel de Face ID verbeterd. Het werkt nu tot 30% sneller en onder grotere hoeken en afstanden. Apple legt vooral de nadruk op het verbeteren van de werking en niet zozeer op het toevoegen van extra functies.
Hardware en software: een lastige keuze
Het is moeilijk om de hardware en software van deze twee toestellen te vergelijken, simpelweg omdat het zo verschillend is. iPhones zijn vaak meer geoptimaliseerd en de hard- en software is nauw op elkaar afgestemd, zodat er minder indrukwekkende specs nodig zijn om toch hetzelfde te presteren.
Apple’s A13-chip is moeilijk te vergelijken met de Snapdragon 855 die je in de Pixel 4 vindt. In beide gevallen is performance geen probleem en dat blijft de komende jaren ook wel zo. Bij Apple krijg je nog 5 jaar software-updates, bij Google is dat wat minder zeker. Wel heb je bij Google meer kans op regelmatige updates dan bij externe fabrikanten zoals Samsung en LG.
Kijk je naar de opslagmogelijkheden, dan heb je bij de Pixel keuze uit 64GB en 128GB. Bij de iPhone heb je meer keuze: 64GB, 128GB, 256GB en zelfs 512GB. Dat laatste lijkt misschien wat overdreven, maar het is een uitkomst voor de high-end gebruikers. Dat Google een lagere opslag kiest is op zich raar, omdat je net als bij de iPhone het interne geheugen niet kunt uitbreiden.
Software is ook een interessant punt. Als je eenmaal iOS gewend bent zul je niet zo snel overstappen naar Android en andersom is dat ook het geval. Voor veel iPhone-gebruikers is de keuze dan ook gemakkelijk, maar het is natuurlijk altijd leuk om te kijken wat ze bij de concurrentie doen.
Conclusie Pixel 4 vs iPhone 11: verschillend en toch gelijk
Samenvattend kunnen we zeggen dat toptoestellen van Google en Apple dit jaar meer dan ooit op elkaar lijken. De Pixel 4 en iPhone 11 (Pro Max) hebben een vrijwel identiek design met vierkant camera-oog. Wel heb je bij Apple meer keuze uit kleuren en iets meer schermoppervlak omdat het scherm aan de zijkanten van de notch gewoon doorloopt.
Apple heeft vooral zaken verbeterd die in het dagelijks gebruik belangrijk zijn, zoals batterijduur en de camera. Google heeft wat meer naar verbetering van het gebruiksgemak gekeken, zoals met de radarfunctie die detecteert als je je hand uitsteekt om het toestel te pakken. In beide gevallen heb je een prima smartphone te pakken, waarbij vooral het besturingssysteem bepalend zal zijn. Als iPhone-gebruiker kies je voor iOS, als Android-gebruiker zit je goed met de Pixel 4.
Pixel 4 of iPhone 11 kopen?
Wil je een Pixel 4 kopen, dan zul je iets meer moeite moeten doen dan voor de iPhone 11. Google’s toptoestellen zijn tot nu toe niet in Nederland verkrijgbaar geweest, dus je zult er eentje uit het buitenland moeten halen. Dat werpt een extra drempel op. Daarnaast speelt mee, dat er gewoon veel minder gebruikers zijn. De Pixel is een toestel voor een selecte groep Android-gebruikers en niet bedoeld voor de massa.
Dit zijn de prijzen waarop je moet rekenen:
- 64GB Google Pixel 4: €749
- 128GB Google Pixel 4: €849
- 64GB Google Pixel 4: €899
- 128GB Google Pixel 4: €999
De Pixel 4 is niet verkrijgbaar bij de Nederlandse Google Store, maar je kunt wel terecht bij aanbieders zoals Belsimpel.
De 64GB iPhone 11 is verkrijgbaar vanaf €809 en is dus iets duurder in aanschaf, maar is wel redelijk waardevast. Dat kan meespelen als je van plan bent om je toestel later weer te verkopen.
Alles over de prijzen van de iPhone 11 lees je in onderstaande artikelen:
- 2019 - 17 oktober: Info over contrastratio aangepast.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
Google heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Bekende apps zijn Google Maps, de Google Assistent en Gmail. Bekijk in deze lijst wat Google zoal doet voor mensen met een iPhone, iPad of Mac.
- Alle Google-apps voor iPhone en iPad
- Alles over Google Maps
- Gmail instellen op iPhone en iPad
- Google Home: alles over de slimme speaker van Google
- Haal meer uit Google Foto's
- Haal meer uit Google Drive
- Haal meer uit Google Maps
- Google-account: controleer welke apparaten toegang hebben
- Alles over Google Home en Google Nest
- Google Assistent
- Alternatieven voor Google-diensten
Reacties: 11 reacties