Op deze 7 punten is Google Pixel een bedreiging voor de iPhone
We noemen het… Pixel. Google heeft vanavond tijdens een evenement in San Francisco de Google Pixel-telefoon aangekondigd. De telefoon is gebouwd door HTC en heeft een behuizing van aluminium. Aan de achterkant vind je een glaspaneel. Het kan een geduchte concurrent worden voor de iPhone en wel om een aantal redenen. Google lijkt van plan om meer in de richting van Apple op te schuiven, door hardware onder eigen merk uit te brengen (trefwoord: #madebygoogle). Vandaar dat we met argusogen volgen wat Google vandaag aankondigt, want we zien in de aankondiging een aantal punten waarbij ze duidelijk in de aanval gaan op Apple. Op welke punten kan Pixel een bedreiging zijn?
Google Pixel vs iPhone
Eigenlijk is het de derde keer dat Google zich waagt aan een eigen telefoon. Eerder waren er de Nexus-telefoon en de overname van Motorola. Google’s nieuwe Pixel-telefoons zullen op een aantal punten anders zijn dan de Nexus-telefoons die ze al eerder aankondigden. Vooral op het gebied van software. De Pixel-telefoons zullen geleverd worden met de nieuwste versie van Android (Nougat) en ze krijgen maandelijkse beveiligingsupdates – iets wat voor Android-gebruikers ongewoon is. Bij de Nexus-telefoons waren gebruikers gewend dat ze een ‘kale’ stock-versie van Android kregen, zonder allerlei schillen en extra’s. Bij Pixel is het juist wel de bedoeling dat er allerlei extra’s op zitten, bovenop Android 7 Nougat, zoals de Pixel Launcher. Juist die extra’s moeten de Pixel en Pixel XL aantrekkelijk maken.
In het kort een vergelijking van de belangrijkste eigenschappen:
Bekijk grafiek.
Bedreiging 1: Google Assistant
De Pixel-telefoons zijn de eerste waar Google Assistant standaard op zit. Dit is Google’s antwoord op Siri en Alexa, de twee bekendste slimme assistenten. Google Assistant is geavanceerder dan Google Now en is meer bewust van de context. Je krijgt ook toegang tot apps van derden zoals WhatsApp en OpenTable. Met een trefwoord of door het indrukken van de homeknop (een bekende handeling voor iPhone-gebruikers) haal je de Assistant tevoorschijn. Je kunt foto’s opvragen van vorig jaar oktober en als je bijvoorbeeld bij een concert bent geweest kun je vragen wat er momenteel in die concertzaal te doen is. Je krijgt dan de optredens van deze maand te zien. Daarna kun je vragen om een nummer van een band te spelen, waarna YouTube start en je het liedje kunt liken. Ook kun je informatie opvragen over locaties, bijvoorbeeld over een restaurant waar je nog niet eerder bent geweest. Vervolgens kun je een tafeltje reserveren, allemaal met je stem en in natuurlijke taal. Het lijkt erg op Siri, maar Google’s Assistant kan dingen onthouden en weet ‘alles’ van je. De assistent kan de informatie en de suggesties daarop afstemmen. De Assistant laat ook contextuele informatie zien op basis van wat er op je scherm te zien is.
Bedreiging 2: Camera
De nieuwe Pixel-toestellen krijgen een 12,3 megapixel camera aan de achterkant met een diafragma van f/2.0. De iPhone 7 heeft een diafragma van f/1.8 en laat dus meer licht binnen, maar het aantal megapixels is met 12 ongeveer gelijk. Apple legt bij de nieuwe toestellen sterk de nadruk op de camerafuncties, maar zou daarbij wel eens Google op z’n weg kunnen vinden. De onafhankelijke reviewers van DXOMark hadden namelijk al de mogelijkheid om de Pixel-camera te testen en geven het een cijfer 89, het hoogste voor een smartphone ooit. De iPhone 7 kreeg slechts een 86 en werd ingehaald door onder andere de Galaxy S7.
De Pixel-camera biedt ook Smart Burst, waarmee je snel een serie foto’s achter elkaar kunt maken, waarbij de scherpste wordt gekozen dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie. Ook biedt de pixel HDR Plus met verbeterde beeldkwaliteit en minder blur. Volgens Google is de camera-app snel genoeg om de foto’s te bewerken, waardoor ze HDR Plus standaard hebben ingeschakeld. De sluiter zou geen last hebben van vertraging. Ook aan videostabilisatie is gedacht.
Bedreiging 3: Onbeperkte opslag
Als klap op de vuurpijl biedt Google bezitters van de Pixel gratis onbeperkte opslag voor backups, foto’s en video’s, ook als het 4K-video’s zijn. Vergelijk dat maar eens met Apple’s beperkte iCloud-opslag. Eerder bracht Google al een reclamefilmpje uit waarin ze de beperkte opslagruimte van Apple op de hak namen. De Pixel Camera-app biedt extra’s zoals witbalans en belichting, waarvoor je bij de iPhone apps van derden moet installeren. De Camera-app op de Pixel is dan ook een stuk geavanceerder dan die op de oude Nexus-modellen.
Bedreiging 4: Koptelefoonaansluiting
Misschien is Apple gewoon een voorloper en zal Google in de toekomst gedwee volgen door ook de koptelefoonaansluiting te schrappen, maar op dit moment blijven ze eraan vasthouden. De Pixel en Pixel XL hebben gewoon nog een 3,5mm aansluiting en dat kan voor twijfelende kopers een reden zijn om toch maar voor het gemak te kiezen.
Bedreiging 5: Virtual Reality
Apple is wat aarzelend op het gebied van Virtual Reality. Tim Cook benadrukt liever dat Augmented Reality een veel grotere impact zal hebben, maar voor het grote publiek blijft dat bij vage beloften omdat er geen tastbare producten te zien zijn. Bij Google is het precies anderom: zij omarmen VR hartstochtelijk en hebben vanavond het Daydram platform aangekondigd met bijbehorende VR-headset. De Pixel-telefoons zijn de eerste die ondersteuning bieden voor Daydream, dus als je een enorme fan van VR bent is het lastig om dit te weerstaan. Je kunt VR-spelletjes spelen en video’s bekijken via YouTube, Netflix en HBO.
De Daydream View is de eerste bril voor Daydream en is bekleed met textiel voor een huiselijk effect. Je kunt er geschikte smartphones in steken en krijgt er een controller bij, maar er zit geen eigen hardware in. De Daydream is volgens Google comfortabeler dan bestaande VR-headsets en maakt draadloos verbinding met je smartphone. De controller is op te bergen in de bril zelf.
Bedreiging 6: AMOLED-scherm
De Pixels hebben een 5- en 5,5-inch AMOLED-scherm, terwijl Apple zich nog steeds in het LCD-tijdperk bevindt. De schermen hebben ook een hogere pixeldichtheid (441ppi) ten opzichte van de iPhones. Beide toestellen hebben ook meer RAM (4GB) maar zoals we in vergelijkingen met andere smartphones hebben gezien: dat hoeft niet te betekenen dat ze daadwerkelijk sneller zijn. Wel komt Apple’s voordeel dat ze zowel hardware als software maken in gevaar omdat Google dat óók kan (ook al laten ze het toestel uiteindelijk door HTC bouwen).
Bedreiging 6: Blauw kleurtje
Het oog wil ook wat. En daarom benadrukte Google op het podium dat de Pixel-telefoons géén lelijke camerabult hebben. Bovendien komt de Pixel niet alleen beschikbaar in zwart en zilver, maar ook in een limited edition blauw (die trouwens al meteen was uitverkocht). Terwijl we daar bij de iPhone 7 vergeefs op hebben gewacht. Of je de kleur blauw mooi vindt, is echter vraag twee. Het is namelijk vrij opvallend blauwpaars, waardoor de prijzige telefoon een wat goedkop uiterlijk krijgt. De Pixels zijn niet waterbestendig.
Google Pixel: dit zijn de specs
Voor wie benieuwd is wat er verder nog in de Google Pixel zit, hebben we hier in grote lijnen de specs:
- Afmetingen: 143,8 x 69,5 x 8,6 mm
- Gewicht: 143 gram
- Scherm: 5-inch Full HD AMOLED-scherm, 1920 x 1080 resolutie, 441 ppi met Gorilla Glass 4
- Processor: 2,15GHz 64-bit quad-core Qualcomm Snapdragon 821 processor
- Werkgeheugen: 4GB RAM
- Opslag: 32GB of 128GB
- Uitbreidingsmogelijkheden: geen microSD-slot
- Besturingssysteem: Android 7.1 Nougat met Pixel Launcher, Google Assistant en Google Magic
- Camera: 12.3-megapixel camera met f/2.0 diafragma, optische beeldstabilisatie (OIS) en onbeperkte opslag bij Google Foto’s
- Frontcamera: 8-megapixel
- Sensoren: vingerafdrukscanner, NFC
- Opladen: USB-C
- Audio: 3,5mm koptelefoonaansluiting
- Batterij: 2770 mAh batterij met snellaadfunctie (15 minuten opladen betekent 7 uur gebruik.
- Prijs: $649, Europese prijzen nog niet bekend
- Verkrijgbaarheid: pre-order vanaf 4 oktober in de VS, Duitsland, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk, verkoop via Google-website, winkels en providers
De Pixel XL heeft een iets groter scherm (5,5-inch) en een grotere batterij (3450mAh).
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
- Thread 1.4 komt naar je smart home: dit zijn de 6 verbeteringen (09-09)
- HomeComputerMuseum in Helmond heeft onvoldoende geld binnengehaald (07-09)
Google heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Bekende apps zijn Google Maps, de Google Assistent en Gmail. Bekijk in deze lijst wat Google zoal doet voor mensen met een iPhone, iPad of Mac.
- Alle Google-apps voor iPhone en iPad
- Alles over Google Maps
- Gmail instellen op iPhone en iPad
- Google Home: alles over de slimme speaker van Google
- Haal meer uit Google Foto's
- Haal meer uit Google Drive
- Haal meer uit Google Maps
- Google-account: controleer welke apparaten toegang hebben
- Alles over Google Home en Google Nest
- Google Assistent
- Alternatieven voor Google-diensten
Reacties: 81 reacties