De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) overweegt een boete aan Google op te leggen, nadat bleek dat Google de privacy-instellingen in Safari voor iOS negeerde. Google verzamelde gebruikersgegevens door de browser te laten denken dat de gebruiker op een reclamebanner klikte of een formulier had ingestuurd. Dit formulier was onzichtbaar, zodat gebruikers er niets van merkten. Daardoor werd het mogelijk om een cookie te plaatsen.
Het was vervolgens eenvoudig om nog meer cookies te installeren en het gedrag van de gebruikers nog nauwgezetter in de gaten te houden. Op basis daarvan werden banners uit Google’s advertentienetwerk getoond bij het browsen op internet. Google onderhandelt nog met de FTC hoe hoog de boete zal uitvallen, maar er wordt gesproken over tientallen miljoenen dollars. Het zou de eerste boete zijn die de FTC uitdeelt bij een overtreding van privacyregels op internet. Google stopte na de ontdekking in februari meteen met de truc om de privacy-instellingen te omzeilen.
Ook nieuwe privacyzaak rond Apple
Toevallig speelt er rond Apple momenteel ook net weer een zaak over het verzamelen van gebruikersgegevens. In Californië is een rechtszaak gestart over de vraag of Apple gegevens van gebruikers tegen hun wil verzamelt via apps. Op 17 mei moet Apple documenten overdragen aan de advocaten van de tegenpartij. Districtsrechter Lucy Koh behandelt de zaak – dezelfde rechter die Apple en Samsung aanmoedigde om de huidige patentzaken in gezamenlijk overleg te schikken. Ook drong ze erop aan dat Apple en Samsung hun patentclaims gaan versimpelen.
Wat de zaak over de privacygevoelige gegevens betreft: het gaat om een zogenaamde class-action lawsuit die draait om het feit of Apple locatiegegevens van iPhones heeft verzameld, ook nadat ze via de instellingen hadden aangegeven dat ze dit niet wilden. Vorig jaar was het verzamelen van locatiegegevens op de iPhone volop in het nieuws, toen bleek dat Apple een bestand met locatiedata veel te lang in back-ups bewaarde. Dat er nu toch een zaak wordt aangespannen, heeft ermee te maken dat de klagers vinden dat de iOS-software door een bug nog steeds locatiegegevens verzamelde, om de prestaties van locatiediensten te verbeteren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Safari
Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport, het aanmaken van Safari-profielen en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.
- Alles over Safari
- Handige tips voor Safari op iPhone en iPad
- De beste Safari-extensies
- Adresbalk in Safari boven of onder
- Favoriete websites openen met Safari op iPhone en iPad
- Websites vertalen via Safari
- Zo werkt de Safari-leeslijst
- Safari-tabbladen sluiten doe je zo
- Safari-wallpaper op de Mac instellen
- Zo werkt de Safari-startpagina
- Safari-privacyrapport
- Privémodus in Safari
- Safari-profielen gebruiken
Reacties: 7 reacties