Safari browser op de iPhone

Google wil dat je de zoekmachine in Safari minder vaak gebruikt

De lucratieve deal tussen Apple en Google is in gevaar. Google wil voor zoekinkomsten minder afhankelijk worden van Safari en voelt daarbij de hete adem van de Amerikaanse overheid in de nek.

Een artikel van The Information meldt dat Google het liefst zou willen dat iPhone-bezitters niet meer gebruik maken van Safari om iets op internet te zoeken. iPhone-bezitters zijn nu goed voor ongeveer 36% van de totale zoekinkomsten van Google en Apple profiteert daarvan mee. In 2022 betaalde Google maar liefst 20 miljard dollar aan Apple om de standaard zoekmachine in Safari te blijven. Toch zoekt Google nu naar andere wegen en hoopt dat iPhone-bezitters voortaan hun zoekopdrachten uitvoeren in de Chrome-browser of in de Google-app. Een campagne om dit voor elkaar te krijgen heeft maar matig succes gehad: het aantal zoekopdrachten in Chrome en de Google-app steeg in vijf jaar tijd slechts van 25% naar 30%.

Volgens The Information heeft Google als intern doel gesteld om in 2030 de helft van de zoekopdrachten op de iPhone via eigen Google-apps te laten lopen. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, omdat Safari is voorgeïnstalleerd op de iPhone en daarom de standaardmanier is waarop veel gebruikers zoeken.

Bekijk ook
Google betaalt Apple tot $20 miljard per jaar als standaard zoekmachine

Google betaalt Apple tot $20 miljard per jaar als standaard zoekmachine

We wisten al dat Google enorme bedragen betaalt om de standaard zoekmachine op de iPhone te zijn. Beide bedrijven willen geen bedragen noemen, maar nu worden bedragen genoemd die veel hoger liggen dan aanvankelijk gedacht. De betalingen van Google zijn goed voor 14% tot 16% van de jaarlijkse winst van Apple.

De plannen komen op een opvallend moment naar buiten: net op het moment dat het Amerikaanse Ministerie van Justitie Google heeft aangeklaagd vanwege een vermeende monopolie op het gebied van zoeken en adverteren. Om verder onderzoek van de toezichthouder te voorkomen, maakt Google nu haast om het uitvoeren van zoekopdrachten in Safari op de iPhone, iPad en Mac te verminderen. Eén van de ideeën was om AI-overzichten in zoekopdrachten alleen te tonen in de eigen apps, maar dat plan heeft het niet gehaald. Wel zijn functies zoals de Lens-zoekfunctie voor afbeeldingen en de Discover-feed voor persoonlijke content toegevoegd, om de eigen apps aantrekkelijker te maken. Google heeft eerder dit jaar Robby Stein ingehuurd, een voormalige manager van Instagram en Yahoo. Hij heeft als opdracht gekregen om het gebruik van Google-apps onder iPhone-gebruikers te stimuleren.

Einde aan lucratieve Apple-Google-deal?

Als de Amerikaanse overheid de rechtszaak tegen Google wint, moet de samenwerking met Apple misschien beëindigd worden en lopen beide bedrijven miljarden aan inkomsten mis. Google zou ook de toegang tot ongeveer 70 procent van de zoekopdrachten op de iPhone kunnen verliezen. Apple heeft altijd beweerd dat geld er niets mee te maken heeft, maar dat Google simpelweg de beste zoekmachine is. Google zou in de toekomst een samenwerking met Apple kunnen sluiten voor de Gemini AI-functies, om op die manier gebruikers van Safari naar eigen apps te lokken.

Bekijk ook
Apple’s privacybaas: “Waarom Google nog steeds de standaard zoekmachine is?”

Apple’s privacybaas: “Waarom Google nog steeds de standaard zoekmachine is?”

Google is al sinds jaar en dag de standaard zoekmachine op de iPhone en iPad. En dat terwijl Google niet bekend staat als het meest privacyvriendelijke bedrijf. Waarom kiest Apple niet voor een andere standaard zoekmachine?

Was je toch al niet zo’n fan van de Google-zoekmachine in Safari, dan kun je natuurlijk gemakkelijk de standaard zoekmachine op de iPhone wijzigen. En dat kan ook met de standaard browser op de iPhone.

Bekijk ook
Standaard zoekmachine op de iPhone instellen in Safari en Chrome

Standaard zoekmachine op de iPhone instellen in Safari en Chrome

In Safari op de iPhone kun je de standaard zoekmachine Google vervangen door een andere aanbieder, namelijk Microsoft Bing, Yahoo, DuckDuckGo of Ecosia. Maar er zijn ook nog andere manieren om te zoeken zonder Google. Daarnaast kun je in Chrome voor iOS een andere standaardzoekmachine kiezen.

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport, het aanmaken van Safari-profielen en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari

Reacties: 4 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.