Google Find My met Chipolo One Point

Google’s vernieuwde Find My-netwerk na een jaar vertraging nu toch van start (en het komt door Apple)

Chipolo en Tile zijn al aan boord
Google gaat de functie Find My Device uitbreiden om meer apparaten en accessoires terug te vinden met hulp van anderen. Dat klinkt als Apple's Find My-netwerk - en dat is het ook. De plannen werden aangekondigd tijdens Google I/O in 2023 en vanaf nu wordt het wereldwijd uitgerold.

Apple heeft haar eigen Zoek mijn-netwerk, maar hoe zit dat met Google en Android? Er was wel een app om Android-apparaten op te sporen, maar een volledig netwerk waarbij alle Android-apparaten ter wereld meehelpen om jouw gestolen of verloren device op te sporen, was er nog niet. Maar met het nieuwe Find My Device-netwerk voor Android is dat er nu wel en het toont veel gelijkenissen met Apple’s eigen netwerk.

Vandaag heeft Google officieel de start van het Find My Device-netwerk aangekondigd. Vanaf vandaag wordt het netwerk wereldwijd uitgerold, om te beginnen in de VS en Canada. Je kan daarmee niet alleen devices, maar ook voorwerpen met Bluetooth-trackers volgen. Ook werkt het samen met de Nest-apparaten, zodat je voorwerpen in huis kan lokaliseren.

Fabrikant Chipolo heeft ook nieuwe Bluetooth-trackers aangekondigd die met het Find My Device-netwerk werken. Chipolo ken je misschien al van de trackers die met Apple’s Zoek mijn-netwerk werken. De nieuwe Chipolo-trackers die met het Android-netwerk werken, versturen ook anti-stalking meldingen naar Apple’s Zoek mijn-netwerk. Dit is het gevolg van de aangekondigde samenwerking tussen Apple en Google om ongewenste tracking door Bluetooth-trackers tegen te gaan.

In iOS 17.5 gaat Apple vermoedelijk de anti-stalkingmeldingen tonen van trackers die met het Find My Device-netwerk werken.

Na een forse vertraging gaat Google het Find My-netwerk nu eindelijk uitrollen. Google kondigde de Find My-functie vorig jaar al aan (zie hieronder), maar moest wachten op een crossplatform-oplossing voor ongewenst volgen. Nu Apple de waarschuwingen voor trackers van derden gaat toevoegen in iOS 17.5, kan Google ook weer verder. Het idee achter het Find My Device-netwerk is soortgelijk met dat van Apple: je kunt Android-smartphones gebruiken om verloren telefoons, Bluetooth-trackers, hoofdtelefoons en andere accessoires terugvinden.

Apple en Google kondigden in mei 2023 voor het eerst plannen aan om een gezamenlijke oplossing voor trackers te maken. Meteen na de introductie van de AirTag waren er echter talloze nieuwsberichten over kwaadwillenden die de AirTag gebruikten voor stalking. Apple probeerde dit op verschillende manieren op te lossen door meldingen te geven aan iPhone-gebruikers. Speciaal voor Android-gebruikers bracht Apple de Tracker Detect-app uit, maar die moet je als nietsvermoedend slachtoffer maar net geïnstalleerd hebben. De samenwerking met Google zorgt voor een meer permanente oplossing, die ongeacht het apparaat werkt en geen installatie van een extra app vereist.

Met Google Find My Device kunnen Android-gebruikers hun accessoires terugvinden, ook als ze online zijn. Het werkt ook met Fast Pair-accessoires. Het plan is om volgende week officieel met Find My Device te starten – als er niet opnieuw vertraging komt.

Google gaat het Find My Device-netwerk uitstellen. Het zou oorspronkelijk deze zomer van start gaan. Partner Chipolo kondigde twee weken geleden al aan dat de trackers niet op tijd zouden komen en nu geeft Google ook toe dat er vertraging is opgetreden. Het zou worden veroorzaakt door de automatische melding die je krijgt als er een onbekende tracker in de buurt is. Google heeft dit al wel geregeld voor Android-toestellen, maar het wachten is op Apple. Beide bedrijven hebben een gezamenlijke oplossing beloofd. De verwachte introductie is nu op eind 2023 gezet, terwijl Chipolo rekent op “einde van de zomer”.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 11 mei 2023.

Google Find My-netwerk: miljarden toestellen

Google heeft geen originelere naam weten te bedenken voor het Find My-netwerk dat ze nu zelf aan het optuigen zijn. Qua functionaliteit is er ook grote overeenkomst met Apple’s Find My. Miljarden Android-toestellen gaan meehelpen om je spullen terug te vinden. Het netwerk wordt niet alleen uitgebreid, maar ook gemoderniseerd zodat het beter in lijn is met de locatietracking-diensten van Apple en Tile.

Via Google’s netwerk kun je hoofdtelefoons en oortjes, tablets en Bluetooth-trackers terugvinden. Deelnemers zijn onder andere Chipolo en… Tile. Laatstgenoemde is een verrassing, want Tile had forse kritiek toen geruchten over de AirTag uitlekten en diende in de VS en Europa een aanklacht in. Toen Apple later aankondigde het netwerk open te stellen voor andere fabrikanten, was Tile niet van de partij. Of dat een bewuste keuze van Tile was, of dat Tile buiten de deur is gehouden door Apple, is nooit bekendgemaakt.

Google Find My met Chipolo Card Point

Net als bij Apple wordt Google Find My een gigantisch netwerk waarmee je je tas en koffer kunt terugvinden op basis van locatie, dankzij anonieme andere gebruikers die toevallig met hun Android-smartphone in de buurt zijn. Google legt ook grote nadruk op privacy en vertelde tijdens de aankondiging op Google I/O dat alle locatiedata is versleuteld en niet zichtbaar is voor het bedrijf.

Voorbeeld: Chipolo en Google Find My

Chipolo is een van de partners die vanaf het begin mee gaat doen met Google’s Zoek mijn-alternatief. Het bedrijf gaat de volgende producten uitbrengen die uitsluitend met het Google-netwerk te vinden zijn en te herkennen zijn aan de kleur wit:

  • Chipolo ONE Point sleutelhanger (€34)
  • Chipolo CARD Point kaart (€39)
Google Find My met Chipolo One Point aan een koffer

Deze producten zijn dus vergelijkbaar met de Chipolo ONE Spot en de Chipolo CARD Spot, die we eerder gereviewd hebben. De ene hang je aan een sleutelbos, tas of koffer, de andere steek je in je portemonnee. Alleen hier is de term ‘Spot’ (Apple-compatibel) vervangen door ‘Point’ (Google-compatibel) en de kleur is wit in plaats van zwart.

De pre-orders van deze Chipolo-producten zijn al begonnen en worden half juli 2023 uitgeleverd. De prijzen liggen op hetzelfde niveau als van Apple’s Zoek mijn-trackers.

Ook goed nieuws voor Apple- en Tile-gebruikers?

De vraag is of je hier als Apple-gebruiker iets aan hebt. De Find My-app kan mogelijk ook op iOS verschijnen, maar het heeft geen zin om de Google-variant van Chipolo te kopen. Wat wél handig zou zijn, is dat je je collectie Tile-trackers voortaan beter kunt terugvinden met hulp van miljarden Android-toestellen.

Google besprak tijdens de aankondiging van het Find My-netwerk ook de mogelijkheden van misbruik. Op dat punt heeft Apple al meer ervaring: er is al veel moeite gestoken in antistalking-maatregelen voor de AirTags. Die maatregelen gelden overigens ook voor third party-trackers die op Apple’s Zoek mijn-netwerk zitten. Beide bedrijven kondigden onlangs aan dat ze samen anti-trackingfuncties gaan ontwikkelen. Een Apple-gebruiker krijgt dan ook een melding als er een Google Find My-tracker met je meereist.

Bekijk ook
Apple en Google gaan samenwerken om ongewenste tracking door Bluetooth-trackers tegen te gaan

Apple en Google gaan samenwerken om ongewenste tracking door Bluetooth-trackers tegen te gaan

Apple heeft met de AirTag al allerlei maatregelen genomen om ongewenste tracking tegen te gaan, maar gaat nu met Google samenwerken om dit verder te verbeteren, voor alle soortgelijke trackers die er zijn. Het is de tweede keer dat Apple en Google zo nauw samenwerken aan een industriestandaard.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 08 april: Google's Find My Device-netwerk vanaf nu live.
  • 2024 - 08 april: Google's Find My Device-netwerk vanaf nu live.

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.