Google’s ResearchKit-alternatief zoekt naar de gezondste mens

Google start later dit jaar een groot onderzoek naar de gezondste mens, als een alternatief voor Healthkit en ResearchKit. Er hoort ook een iOS-app bij, die nu al verkrijgbaar is. Wat houdt dit onderzoek in? Dat lees je in dit artikel.

Google werkt aan een alternatief voor Apple’s HealthKit, dat ook naar iOS komt via een app. Wat is het doel van dit onderzoek en hoe verschilt het van HealthKit en ResearchKit?


Study-Kit-Screenshot

In juli 2014 begon Google een onderzoek onder de noemer Baseline Study, om erachter te komen wat het betekent om een gezond leven te leiden. Deze studie begon klein, met een groep van 175 deelnemers van Duke University en Stanford University. Stap twee van het onderzoek staat nu voor de deur, waarbij het onderzoek verder wordt uitgebreid naar de rest van de wereld.

Als de geruchten van TechCrunch kloppen, kunnen mensen zich in de loop van dit jaar aanmelden om deel te nemen aan de Baseline Study. De benodigde app is al te vinden in de (Amerikaanse) App Store, in Google Play en de Chrome Store. Met deze apps moet het gemakkelijker worden om regelmatig informatie en gewoontes met de onderzoekers te delen.

Deelnemers aan het onderzoek moeten onder meer hun gewicht en bloeddruk laten meten. Daarnaast zou Google aan andere hulpmiddelen denken die naast de app bestaan. Denk hierbij aan slimme contactlenzen die het glucosegehalte in je oogvocht meten. Ook andere wearables kunnen ervoor worden gebruikt, zolang het maar gebruiksvriendelijk is voor de testers.

Verschil met ResearchKit

Google-Study-Kit-appGoogle slaat met het onderzoek een andere weg in dan Researchkit, dat op onderzoek naar ziektes is gericht. Google’s insteek is eerder preventief: het richt zich op het voorkomen van ziektes. Daarom zijn ze juist op zoek naar gezonde mensen, om te zien waarom ze gezond zijn en hoe ze dit blijven. Door duizenden mensen te onderzoeken kan er een standaard (of Baseline)-gezondheid vastgesteld worden. Zodra iemand hiervan begint af te wijken kan er gekeken worden waar dit aan ligt. Bij ResearchKit doe je mee als je aan een bepaalde ziekte of aandoening leidt, zodat onderzoekers kunnen achterhalen welke symptomen je hebt en welke maatregelen verlichtend werken op de ziekte. Het gaat om grootschalige onderzoeken, waarbij wetenschappers van ziekenhuizen wereldwijd kunnen meedoen en zelf hun toepassingen voor HealthKit kunnen maken. Bij Google kan dat niet: daar wordt het onderzoek uitgevoerd door een select groepje wetenschappers.

Verschil met HealthKit

Daarnaast is er ook Apple’s HealthKit. Dat richt zich op het meten van lichaamswaarden en sportactiviteiten. Je kunt er ook allerlei zaken rondom ziektes mee vastleggen, zoals medicijninname en resultaten van lab-onderzoeken. Maar je krijgt geen adviezen te zien welke gewoontes ongezond zijn, of welke gezonde gewoontes je van anderen zou kunnen overnemen.

Google heeft voor het vastleggen van sport en bewegingsactiviteiten trouwens een andere oplossing, namelijk Google Fit. Daarmee kan Google data van allerlei sport- en gezondheidsapps verzamelen, zodat je één dashboard hebt voor al je sportactiviteiten. Dit richt zich eigenlijk uitsluitend op fit zijn en sporten, niet op allerlei zaken rond ziektes. Je kunt er dan ook niet je medicijninname of doktersadviezen in terugvinden.

Lees ook: Vergelijking Google Fit en Apple’s HealthKit

Voorkomen beter dan genezen

Met het onderzoek kan na verloop van tijd de ‘gezondste mens’ in kaart gebracht worden. Zodra deze standaard er is, kan iedereen dit nastreven. Onderzoekers kunnen signaleren wie van de standaard afwijkt en duidelijker maken welke consequenties dat heeft. Doen gezonde mensen relatief vaak aan sport en eten ze vaak broccoli? Dan kan dat een advies zijn voor mensen die een gezonde levensstijl willen nastreven. Zo kunnen er maatregelen genomen worden, nog voordat je echt ziek bent.

Lees ook: Beste apps voor Apple’s Gezondheid-app en HealthKit.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.