GrayKey al op grote schaal gebruikt voor iPhones van verdachten
‘GrayKey overal in gebruik’
Met GrayKey kunnen politiediensten en andere overheidsdiensten toegang krijgen tot de iPhones van verdachten bij een misdrijf. Eerder dit jaar maakte het Amerikaanse bedrijf Grayshift bekend dat ze een oplossing hebben gevonden waarmee ze vrijwel ‘alle’ vergrendelde iPhones kunnen hacken. Uit een onderzoek van Motherboard blijkt dat het kastje op grote schaal is ingekocht en ook al wordt gebruikt. GrayKey is een vrij dure oplossing en de fabrikant kan niet garanderen hoe lang het blijft werken. De methode is namelijk afhankelijk van een kwetsbaarheid in iOS, die mogelijk op korte termijn kan worden gefixt. Toch nemen de overheidsdiensten nu maar het risico.
FBI wil niets zeggen over GrayKey
De FBI wil niet zeggen of ze GrayKey gebruiken om toegang te krijgen tot iPhones van verdachten. “We ontkennen noch bevestigen het bestaan van documenten waarin staat vermeld dat wij ooit interesse hadden in deze technologie”, aldus een verklaring van de FBI.
FBI-directeur Christopher Wray beweerde onlangs dat overheidsdiensten “steeds vaker niet in staat zijn” om bewijsmateriaal te vinden op versleutelde toestellen. Maar Wray sprak misschien niet helemaal de waarheid.
Bij Grayshift kun je voor 30.000 dollar het GrayKey-apparaat aanschaffen waarmee je een onbeperkt aantal iPhone-toegangscodes kunt uitproberen totdat de juiste combinatie is gevonden. Voor 15.000 kunnen de diensten ook een abonnement nemen, waarmee ze maximaal driehonderd iPhones kunnen proberen te ontgrendelen. Het State Department en de politie van de staten Maryland en Indiana hebben het al aangeschaft, zo ontdekte Motherboard. De geheime dienst van de VS zou plannen hebben om “tenminste een half dozijn” GrayKey-kastjes aan te schaffen. Het is onduidelijk of het apparaat altijd werkt, omdat niemand erover wil praten. Omdat de methode werkt met een brute force-aanval, waarbij heel veel pincodes achter elkaar worden geprobeerd, zou Apple in staat moeten zijn om het vrij gemakkelijk te blokkeren.
De FBI klaagt al langer dat het lastig is om toegang te krijgen tot iPhones. In 2016 leidde dat tot een langlopend conflict tussen de FBI en Apple in de zogenaamde San Bernardino-zaak. De zaak stopte uiteindelijk omdat de FBI een methode had gevonden om toegang te krijgen tot het vergrendelde toestel. De FBI vraagt al langere tijd om een achterdeurtje in de iPhone, maar Apple weigert dat. Nu GrayKey beschikbaar is, is zo’n achterdeurtje minder nodig omdat de politiediensten het klusje zelf kunnen klaren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
Reacties: 15 reacties