Tien jaar geleden verscheen de eerste iPhone. Apple heeft in de loop van de tijd heel wat revolutionaire nieuwe functies toegevoegd, die al snel door de concurrentie werden gekopieerd. Dit waren de grootste mijlpalen.
10 grote vernieuwingen in 10 jaar iPhone
De wereld is voorgoed veranderd sinds de iPhone op de markt verscheen. De smartphone is een van de belangrijkste uitvindingen van de afgelopen jaren en er is maar één smartphone die daarbij met de hoofdprijs er vandoor gaat: die iPhone. Geen enkele toestelmaker had zoveel invloed op een complete bedrijfstak (en vele andere bedrijfstakken zoals de muziek-, camera- en de navigatie-industrie), dan Apple. De impact op ons dagelijks leven was enorm. Miljoenen mensen gebruiken nu een iPhone en vinden het normaal om altijd en overal op hun schermpje te staren. Tien jaar geleden was zoiets nog ondenkbaar.
De 10 grootste vernieuwingen die de iPhone heeft meegebracht, hebben we voor je op een rijtje gezet.
#1 Schermtoetsenbordje
Een toetsenbordje op het scherm was anno 2007 nog ondenkbaar. Mobiele telefoons hadden in die tijd een toetsenbordje onder het scherm en BlackBerry was de onbetwistbare koploper van dit soort telefoons. Apple’s oplossing werd weggehoond, maar het werd uiteindelijk wel dé manier om tekst in te voeren.
#2 Multitouch
Aanraakgevoelige schermpjes waren er in 2007 al, maar je had er veelal een pennetje voor nodig. Jobs beweerde tijdens de aankondiging dat Apple multitouch had bedacht en sprak daarbij de legendarische woorden: “Boy have we patented it”. We herinneren ons dat we totaal overdonderd waren toen we voor het eerst pinch & zoom op foto’s gebruikten. Alle andere smartphones gingen het meteen ook gebruiken.
#3 App Store
Was jij al in 2009 ontwikkelaar, dan is de kans groot dat je op één van deze foto’s staat:
In 2009 organiseerden we de iDev Meetup en vermoedelijk was dat ook de eerste Nederlands/Belgische bijeenkomst voor iOS-appontwikkelaars. Bijna iedereen die op dat moment actief was in de ontwikkelaarscommunity in de Benelux was erbij.
Leuk om te zien: Wouter, die momenteel onze app maakt, staat ook op een van de foto’s.
Apple heeft met de App Store iets wonderbaarlijks teweeggebracht. Softwarewinkels voor apps waren er al, maar het werkte knap onhandig. Door de App Store kregen we een makkelijk centraal systeem voor alle apps, waarmee je met één tap op het scherm een app kunt aanschaffen of updaten. Het heeft ook minder leuke kanten gehad, zoals een race to the bottom wat de inkomsten van ontwikkelaars betreft. De App Store heeft sommige mensen rijk gemaakt, maar er zijn heel wat ontwikkelaars die naast hun ‘app-hobby’ een betaalde baan ernaast moeten nemen. Om met een positieve noot te eindigen: de App Store heeft er ook voor gezorgd dat alles werd opengegooid: het maakt niet uit hoe jong of oud je bent, iedereen kan apps ontwikkelen.
Tegenwoordig is de Nederlandse en Belgische ontwikkelaarscommunity wat meer versnipperd. Sommige mensen zijn bij grote bedrijven gaan werken, anderen zijn naar de VS vertrokken of zijn iets anders gaan doen.
#4 64-bit
Apple was de eerste fabrikant die een toestel met 64-bit processor op de markt bracht. Dat was bij de iPhone 5s, voorzien van A7-porcessor. Ze verrasten daarmee vriend en vijand, want niemand had verwacht dat Apple in eigen huis zo’n goede smartphoneprocessor kon maken. Sindsdien staat de iPhone steevast bovenaan in de benchmarks. Andere fabrikanten stoppen meer cores en meer RAM in hun toestellen, maar de iPhone is moeilijk te verslaan. In 2017 is het 64-bit tijdperk pas echt aangebroken, want dan neemt Apple met iOS 11 afscheid van alle 32-bit toestellen en apps.
#5 Touch ID
Apple was zeker niet de eerste met een vingerafdrukscanner. Andere fabrikanten hadden het al eens geprobeerd, maar het werkte vaker niet dan wel. Apple pakte het slimmer aan, met een vingerafdrukscanner die voldeed aan de bekende slogan ‘it just works’. Klachten over Touch ID horen we vrijwel nooit, de sensor werkt perfect. Maar daar bleef het niet bij: Apple zorgde voor een Secure Enclave, zodat je gegevens veilig zijn en de scanner ook veilig te gebruiken is voor andere toepassingen, zoals het beveiligen van apps van derden en betalen met Apple Pay. Dat Apple je privacy serieus neemt, is ook mooi meegenomen.
#6 Gesloten systeem
Huh, een gesloten systeem als revolutionaire vernieuwing? Buitenstaanders klagen regelmatig over het gesloten systeem van Apple en het feit ‘dat je zo weinig mag’. Toegang tot het bestandssysteem, apps buiten de App Store installeren, het mag allemaal niet. En dan is het reviewproces van de App Store ook nog heel erg streng. Brrrr! Toch merken we als Apple-fans dagelijks de voordelen van dat gesloten systeem: in 10 jaar zijn er geen noemenswaardige virusuitbraken geweest, er zijn geen databases met miljoenen privégegevens gelekt en je kunt binnen dat ‘strenge’ ecosysteem eigenlijk alles doen wat je wilt. Ook fijn: als er iOS-updates met nieuwe functies komen kun je die meteen installeren. Je hoeft niet anderhalf jaar te wachten tot jouw toestelfabrikant of provider alle aanpassingen heeft gedaan in die lelijke schil, die je toch niet wilde.
#7 Siri
Siri klinkt misschien niet zo heel vernieuwend (vooral omdat we nog jarenlang moesten wachten tot er een Nederlandse variant kwam), maar met de introductie van de iPhone 4s was het toch een kleine revolutie. Het betekende het begin van slimme assistenten op de iPhone, die nu niet meer weg te denken zijn. Misschien heeft Siri ook wel de aftrap gegeven voor kunstmatige intelligentie.
#8 Minder macht voor providers
In Nederland en België hebben we er misschien niet zoveel van gemerkt, maar in 2007 waren de Amerikaanse providers bijzonder machtig. Ze bepaalden welke software er op een toestel zou staan en plempten vaak ook nog hun logo op de achterkant. De arrogantie van Apple heeft ervoor gezorgd dat we vanaf dag één een prettig, reclamevrij toestel konden gebruiken. Ze hebben ons niet opgezadeld met vervelende bloatware of partnerdeals, zoals je bij Samsung en bij sommige providerstoestellen wel eens ziet. Apple wilde complete controle en levert de iPhone niet uit met voorgeïnstalleerde NU.nl-app, spelletjes die je niet nodig hebt of een schil rondom het besturingssysteem waar je helemaal niet op zit te wachten. iOS is puur iOS en daar hoef je geen speciale Nexus- of Pixel-telefoons voor te kopen.
#9 Duurzaamheid
Er is een reden waarom de verkoop van iPads is ingezakt: ze gaan veel te lang mee. Apple blijft maar updates uitbrengen en ze slijten eigenlijk nauwelijks. Extra pluspuntje: een iPad van vijf jaar oud ziet er nog steeds niet gedateerd uit. Bij iPhones is wat meer variatie te zien, maar één ding is hetzelfde: Apple blijft ze relatief lang ondersteunen in vergelijking met andere fabrikanten, die vaak maar één of twee updates uitbrengen. Ga maar na: de iPhone 4s uit 2011 kreeg nog tot 2015 updates, de iPhone 5 uit 2012 heeft nog tot 2016 updates ontvangen. Google Pixel (verschenen in najaar 2016) krijgt al in 2018 z’n laatste update, dus slechts twee jaar na verschijning.
Omdat iPhones nauwelijks slijten kun je ze jarenlang blijven doorgeven aan familieleden. Soms gaat het scherm stuk, maar dat kun je eenvoudig (laten) repareren. Toestellen maken die extreem lang meegaan is veel milieuvriendelijker dan onderdelen recyclen en tot gruis malen. Oh, en Apple is zelf ook nogal duurzaam bezig door alles met hernieuwbare energie te doen.
#10 Augmented reality?
Misschien komt de term ‘augmented reality’ je ondertussen de keel uit, maar we moeten het er toch nog een keertje over hebben. De volgende ‘revolutie’ staat namelijk alweer voor de deur, zonder dat we het misschien zelf beseffen. Als iOS 11 verschijnt heeft Apple in één klap het grootste augmented reality-platform ter wereld gecreëerd. Het werkt namelijk op miljoenen iPhones die al in omloop zijn. Je hoeft er geen speciale bril voor aan te schaffen, het werkt meteen.
Geen wonder dat ontwikkelaars zich haasten om toepassingen te maken, zoals dit meetlint:
Of wat dacht je van deze zeeslag in je eigen kamer?
Wil je lezen hoe de toekomst van Apple en de iPhone eruit zien? Lees dan onze artikelen van eerder vandaag:
Heel veel terugblikken vind je in onze eerdere special: 10 jaar iCulture, 10 jaar iPhone.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Er komt een nieuwe Apple Watch SE: dit zijn de mogelijke functies van de Apple Watch SE 2025 (18-12)
- Toch geen drie op een rij? 'Geen nieuw design voor iPhone 17 Pro-cameralenzen' (18-12)
- Beta 1 van watchOS 11.3 nu beschikbaar voor ontwikkelaars (16-12)
- Eerste beta van tvOS 18.3 beschikbaar voor ontwikkelaars (16-12)
- Deze youtuber maakte een werkende iPhone uit een blok aluminium (13-12)
Reacties: 7 reacties