Slimme speaker in half miljoen Nederlandse huishoudens
Half miljoen Nederlandse huishoudens met slimme speaker
Maar er is nog veel werk te doen voor de makers van deze speakers. Ruim de helft van de consumenten (56 procent) in Nederland is nog niet bekend met het feit dat slimme speakers bestaan. Het bekendst is Google Home: bijna een kwart van de Nederlanders heeft er wel eens van gehoord. Op de tweede en derde plaats staat de Sonos One (18 procent) en de Amazon Echo (11 procent). Apple’s HomePod (10 procent) valt net buiten de top drie. De onlangs op iCulture besproken Homey komt niet verder dan 3 procent. Eigenlijk is Homey geen slimme speaker.
Een slimme speaker is bedoeld om muziek af te spelen, maar je kunt er met stembediening ook allerlei extra taken mee uitvoeren. Zo kun je de spraakassistent een opdracht geven om de lampen aan te doen of het nieuws voor te lezen. Ook aanstaande afspraken, timers en het weerbericht zijn op te vragen via de speaker. De Homey voldoet daar niet aan, omdat het meer is bedoeld als hub en niet om muziek af te spelen. Toch heeft Multiscope het apparaat meegenomen in het onderzoek, dat onder 4.700 Nederlandse huishoudens werd uitgevoerd.
Er zijn in Nederland bijna 8 miljoen huishoudens, dus als een half miljoen een dergelijke speaker in huis heeft gaat het om ongeveer één op de zestien.
Uit Multiscope’s Smart Home Monitor blijkt dat 240.000 huishoudens (3 procent) van plan zijn om het komende jaar een slimme speaker aan te schaffen. Een op de zes twijfelt nog. Echt storm loopt het dus nog niet. Een derde van de Nederlanders vindt dat de prijs van de huidige slimme luidsprekers te hoog ligt. Een kwart vindt de apparaten overbodig en nogmaals een kwart ziet de meerwaarde nog niet, wat ongeveer op hetzelfde neerkomt. Het privacy-aspect speelt bij de Nederlanders blijkbaar veel minder: slechts acht procent ziet van de aankoop af omdat ze de producten niet vertrouwen.
De grootste obstakels voor slimme luidsprekers zijn de matige naamsbekendheid en twijfels over de toegevoegde waarde. Het gaat dan ook relatief langzaam: een jaar geleden was 22 procent positief over apparaten met spraakbediening in het algemeen, nu is dat een kwart.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Tweede generatie Arlo-camera's krijgt ondersteuning voor HomeKit (maar mist een belangrijke functie) (25-04)
- Nanoleaf Pegboard Desk Dock: slimme verlichting én organisatie voor je bureau (16-04)
- Beats heeft nu ook eigen oplaadkabels: nuttige toevoeging of niet? (15-04)
- Nieuwe Chipolo POP is een kleurrijk AirTag-alternatief met twee grote voordelen (15-04)
- Robotstofzuigers werken nu met HomeKit: dit zijn de eerste ondersteunde modellen (02-04)
HomePod
Alle belangrijke artikelen over de Apple HomePod onder handbereik. Apple heeft momenteel twee modellen in het assortiment: de kleinere HomePod mini en de grotere HomePod (2e generatie, 2023). De beste tips, gidsen en wat je moet weten over deze slimme speaker, bedoeld voor het luisteren van muziek, het geven van spraakopdrachten met Siri en het bedienen van je smart home. De HomePod fungeert ook als woninghub voor HomeKit en is geschikt als Thread Border Router.

- Alles over de HomePod
- Alles over de HomePod mini
- HomePod kopen in Nederland
- HomePod vergelijken: mini vs groot model
- Review: HomePod (2e generatie, 2023)
- Review: HomePod mini
- HomePod 2018 review: wat zijn onze ervaringen?
- HomePod als woninghub voor je smart home
- HomePod koppelen met Apple TV
- Muziek luisteren op de HomePod
- Muziek bedienen met Siri en HomePod
- HomePod updaten en software bijwerken
- Zo maak je een HomePod stereopaar
Zeeeeeeeeeeer matige twijfels over de toegevoegde waarde inderdaad..
@Nuchterezeeuw: waarom dan? Het is toch makkelijk om even met je stem het weerbericht op te vragen? Of de lampen aan/uit te schakelen? Even snel procenten ergens van berekenen, timers voor het koken instellen enz enz.
Natuurlijk is het niet onmisbaar maar zie het gewoon als een handige maar vooral leuke toevoeging.
De natte droom van de Stasi die uit komt en we zetten ‘m allemaal vrijwillig in ons huis (ik zet alvast mijn aluminium hoedje op 😉).
@Nuchterezeeuw: Tot je het aanschaft en gebruikt. Super handig om alles met je stem te bedienen. Bedien lampen, thermostaat, Dyson, Logitech, etc allemaal met mijn stem. Je zou er nog versteld van staan wat allemaal kan 😁
Sonos beam. Top apparaat.
Ik val onder die overige 8%. Vertrouw die producten van Google en Amazon niet. Zeker niet als je recente nieuwsberichten over het afluisteren hebt gelezen. Wie zegt wat ze ermee doen? En ‘ouderwetse’ knoppen doen nog meer dan prima en zijn veel goedkoper. Ja, geef mij maar ‘domme’ speakers. Vaak zijn ze zelfs ook mooier.
Ik vertrouw het ook niet, een afluistermicrofoon. Alles is te koop dus ook die data.
Paranoia gedoe allemaal. Afluisteren, Stasi enz enz. Als ze geïnteresseerd zijn in het afluisteren van een natte scheet en stomige sex dan gaan ze hun gang maar. Het boeit me voor geen meter. Ben blij met mijn Sonos speakers en ga mijn hele huis er mee vol zetten.
Ik zou wel eens willen weten in welke leeftijds categorie die gebruikers vallen. Schat zelf in tussen de 18-30, daarboven is men zich nl veel bewuster van het Big Brother effect.
Ca 6 jaar geleden was iedereen gek van FB, geweldig, vrienden, leuk om contacten zo te hebben, resultaat na 6 jaar nadenken is dat de categorie mensen tussen de 18-30 is gaan na denken en op zijn minst vraagtekens zet bij de technologie die er achter zit. Google met al zijn “gratis” producten idem dito, iedereen wilde een account, moest destijds nog op uitnodiging en nu na 10 jaar maakt iedereen zich druk dat één van de grotere data vreters alles van hun weet.
Om on-topic te blijven bij Apple, het is een reus. Nu is hun privacy nog belangrijker dan inkomsten maar in de tussentijd wordt er al dan wel leesbaar of niet veel data verzameld. 2 jaar geleden gooide Ing het balletje op data van hun klanten te verkopen, Nederland stond op zijn kop. Even in de koelkast gegaan en begin van t jaar ging deze weer open, nu met het idee dat de klant toestemming moet geven. Idem als Google en FB als je akkoord gaat met hun voorwaarden omdat je hun producten wilt hebben (gratis of niet) dan ben je t haasje.
@Jan: @Roelof: Mijn Nest regelt dat allemaal zelf haha.. is self learning weet je nog 😉 en nee, verder zie ik er geen toegevoegde waarde in. Met Siri heb ik al problemen dat die mij niet verstaan kan of niet begrijpt! Laat staan dat ik 100x naar een lamp ga roepen dat toe aan of uit moet.. ff naar het lichtknopje lopen gaat sneller denk ik 😉
Wie gebruikt dat vraag ik me dan steeds terug af…
Als je niks geeft om privacy omdat je niks te verbergen hebt, is dat hetzelfde als zeggen dat je niets geeft om vrije meningsuiting omdat je niks te vertellen hebt.
Edward Snowden
@Roelof: Als ik het weer wil weten wat ik meestal niet wil(Misschien eens in de ochtend vroeg), dan kan ik ook wel even mijn telefoon pakken.
Die paar seconden is echt niet zo wereld ramp om dat te doen.
De Lampen doen het gewoon prima met de schakelaar, loop er toch langs kan ze ook wel aan of uit doen.
Daarbij lees ik net 1ste generatie Hue bridge van 2012 ondersteuning stopt(op afstand niet meer werkt),mijn knop aan de muur doet het sinds 2012 nog steeds prima.
Even opstaan is ook echt zo ramp, een paar calorieën verbranden even.
Net als timer instellen echt erg even je telefoon unlocken, en een timer instellen of een ouderwets keukenwekkertje draaien :).
@Jan: Mijn stofzuiger zit nog aan een snoer werkt ideaal, verbruikt alleen energie wanneer ik hem gebruik ;).
Is daardoor nog veel energie zuiniger dan iets wat constant aan stroom hangt.
Lampen doen het heel prima met de knop aan de muur, scheelt ook staan alleen onder spanning wanneer ze gebruikt worden ;).
Thermostaat gaat ook alleen aan wanneer ik wil, nou dan kom je even koud huis nou wat een ramp die paar minuten.
Het is meer een gimmick dan noodzakelijk, misschien leuk maar kan je zonder ja heel makkelijk.
Dan moet je wel al dat overpricete spul eerst kopen