De meeste mensen gebruiken waarschijnlijk de standaard Camera-app op hun iPhone voor het maken van foto’s. Toch zijn er ook genoeg alternatieve apps die net even iets meer flexibiliteit bieden, waarvan we hier op iCulture al vele bespraken. Deze week verscheen Halide, een nieuwe camera-app die zich vooral wil onderscheiden met zijn interface. De app is bedacht door de twee Silicon Valley-veteranen Sebastiaan de With en Ben Sandofsky.
Halide: camera-app onderscheidt zich met interface
Volgens de With en Sandofsky zijn de camera’s van smartphones de afgelopen jaren steeds beter geworden, maar bleven de interfaces daarbij tot dusver achter. “Niets evenaarde het plezier van een goedgebouwde camera gebruiken”, aldus de With wiens fotografiewerk al door miljoenen mensen is bekeken. Dat probleem proberen ze op te lossen met Halide. De app richt zich dan ook vooral op het maken van ‘doordachte’ fotografie in plaats van een snapshot tussendoor. Maar dan wel met een interface en tools die passen bij wat je daarvan anno 2017 mag verwachten.
Voormalig Twitter-ontwikkelaar en Apple-ontwerper
De app is dan ook niet door de minste personen bedacht. Ben Sandofsky was onder meer technisch verantwoordelijk voor de Twitter-apps voor iPhone, iPad en Mac en werkte mee aan HBO-serie Silicon Valley. Ook heeft hij gewerkt aan de videoverwerking van Periscope, inmiddels ingelijfd door Twitter. Nederlander Sebastiaan de With kennen we vooral van zijn werkzaamheden voor Apple. Zo ontwierp hij het eerste iCloud-logo en de interface van Zoek mijn Vrienden. Hij fotografeert daarnaast part-time over motoren en reizen.
Consistente interface
Halide biedt vrijwel alle instellingen die je bijvoorbeeld met een digitale spiegelreflex-camera ook hebt. Je bedient de app hoofdzakelijk met veegbewegingen, maar tappen is ook mogelijk. Focus daarbij ligt volgens de makers op consistentie zodat je, net als bij een professionele camera, uiteindelijk op je spiergeheugen kunt vertrouwen voor het bedienen van de app. Bij het openen van de app krijg je meteen een handleiding te zien die je in vijf stappen door de belangrijkste functies van de app loodst, bijvoorbeeld het aanpassen van belichting en wisselen tussen handmatige en automatische focus.
Automatische modus of volledige vrijheid
Omdat niet iedereen helemaal thuis is in de wereld van ISO, witbalans en sluitersnelheid, heeft Halide ook een automatische modus. Die is vergelijkbaar met de standaard Camera-app op de iPhone. Maar als je echt volledige vrijheid wilt, wissel je eenvoudig naar de handmatige modus waarin je je kan uitleven op alle instellingen. Als je het scherm naar beneden sleept, verschijnen nog meer uitgebreide functies zoals flits, raster, evenals de instellingen van de app. Ook kan je de volgorde van deze knoppen, de Quick Bar gedoopt, via de instellingen naar eigen smaak aanpassen. Daarin vind je nog meer geavanceerde functies, zoals het inschakelen van RAW-ondersteuning en het wisselen tussen de camera aan de voor- of achterzijde van je toestel.
Snel foto’s selecteren en verwijderen
Halide richt zich niet alleen op het maken van foto’s, maar ook het beheer ervan. Net als in de standaard Camera-app zie je linksonder een kleine preview van de foto die je als laatste hebt genomen. Als je daarop tikt, activeer je de zogeheten triage-functie, waarmee je met een eenvoudige veegbeweging à la Tinder snel foto’s kan selecteren. Naar rechts vegen markeert je foto als favoriet en naar links verwijdert de foto net zo eenvoudig. Door naar beneden te vegen wissel je tussen foto’s. Net als op een professionele camera zie je onderin de belangrijkste instellingen waarmee de foto is gemaakt en heb je snelle toegang tot deelfuncties.
Halide is momenteel alleen verkrijgbaar in het Engels. Nieuwe vertalingen, waaronder het Nederlands, worden binnenkort toegevoegd. De app kost tijdelijk €3,49. Dit is een introductieprijs, die een week geldt. Daarna gaat de prijs omhoog naar €5,49.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Met de Nintendo Music-app luister je naar je favoriete gamemuziek (31-10)
- Met de nieuwe Pokémon Trading CG Pocket-app verzamel je Pokémon-kaarten digitaal (maar niet in Nederland) (30-10)
- Apple gaat App Store-reviews van gebruikers samenvatten (30-10)
- Betaalde offline versie Animal Crossing: Pocket Camp nu te pre-orderen, online versie stopt binnenkort (28-10)
- Amsterdam viert 750 jaar met speciale monster-app (24-10)
Reacties: 1 reacties