iCulture pakt uit: hands-on met de iPhone 6s en iPhone 6s Plus [video]

Hands-on met de iPhone 6s en iPhone 6s Plus: in deze video pakken we de nieuwe iPhones uit en laten de nieuwe functies zien, zoals 3D Touch en

Het is zover! De iPhone 6s en iPhone 6s Plus zijn vanaf vandaag verkrijgbaar in de eerste groep landen. iCulture reisde af naar Dusseldorf, om daar alvast de nieuwe toestellen te proberen én mee naar huis te nemen. Wij gingen huiswaarts met een iPhone 6s in roségoud, een grotere iPhone 6s Plus in goud en een berg hands-on ervaringen. Wat vinden we van 3D Touch en van de nieuwe fotofuncties? Dat zie je in onze video, waarin je ook kunt zien hoe de verkoop van bij de Apple Store van start ging.

Bekijk onze video:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

S-modellen saai? Helemaal niet!

Dit is een S-jaar voor de iPhone en meestal houdt dat in dat de grootste verbeteringen zich aan de binnenkant van de iPhone bevinden. Toch is het een big deal dat Apple een nieuwe iPhone uitbrengt: de S-modellen verkopen meestal beter en zijn meer geliefd dan de modellen waarbij Apple het complete uiterlijk heeft aangepast. Vorig jaar moesten we nog wennen aan het grotere formaat van 4,7 en 5,5 inch, dit jaar is het vanzelfsprekend geworden. Apple gaat dit jaar waarschijnlijk niet eens meer een toestel met 4-inch scherm uitbrengen. Wil je nog zo’n kleiner formaat, dan zul je de iPhone 5s moeten nemen, die nog gewoon bij Apple in het assortiment zit. Bij de iPhone 6s is gelukkig ook weer genoeg nieuws te ontdekken, ook aan de buitenkant: 3D Touch, een betere camera met Live Foto’s, een betere frontcamera met Retina Flash en natuurlijk de nieuwe kleur roségoud.

iPhone 6s bellen

iPhone 6s rosegoud op doosje.

Roségoud: mooi of niet?

Over roségoud gesproken: we konden het niet laten om een iPhone 6s in deze nieuwe kleur te kopen. Want hoe zouden mensen reageren op deze nieuwe kleur, die heel wat minder felroze is dan je op basis van Apple’s reclamefoto’s zou denken. De kleur zelf bevalt ons goed, maar minder mooi zijn de overduidelijk aanwezige witte antennestrepen. Bij de zilver- en goudkleurige iPhones zijn die wat minder prominent aanwezig dan bij het roségouden exemplaar.

iPhone 6s in rosegoud met doosje

3D Touch: nog lang niet in alle apps

Hoe bevalt dat, apps bedienen met 3D Touch? Deze nieuwe schermtechnologie zorgt ervoor dat informatie in een app uit meerdere lagen bestaat. In plaats van het aantikken van een appicoontje kun je nu bij het indrukken van een icoon meteen de gewenste actie kiezen. Met 3D Touch ga je niet meer alleen vegen en tikken, maar druk je op drie verschillende niveau’s. Je krijgt meteen voelbare feedback dankzij de Taptic Engine, de nieuwe trilmotor die we al kennen van de Apple Watch. Met de snelle acties die dankzij 3D Touch mogelijk zijn, kun je net iets sneller vertrouwde acties uitvoeren, waar je eerder een paar handelingen voor moest doen. Een paar voorbeelden:

  • Druk op het Berichten-icoon en je kunt meteen een bericht versturen.
  • Druk op het Agenda-icoon en je maakt meteen een nieuwe afspraak.
  • Druk op het Foto-icoon en spring naar Recent, Favorieten of Zoek.
  • Druk op het Camera-icoon en maak meteen een selfie, video, slowmotion-filmpje of een gewone foto.

Hands-on met iPhone 6s.

  • Druk op de Klok om een wekker of timer in te stellen.
  • Druk op het Kaarten-icoon om de route naar huis op te vragen, je locatie te markeren, je locatie door te sturen naar anderen of in de buurt te zoeken.
  • Druk op de Notities-app om meteen een nieuwe notitie, foto of tekening te maken.

Per appicoon zijn er maximaal 4 snelle acties mogelijk. Dat is ook de reden waarom je bij het indrukken van het Herinneringen-icoon naar slechts 4 categorieën kunt springen. We zijn er nog niet helemaal uit of dit de vier meestgebruikte of de 4 meest recent gebruikte herinneringencategorieën zijn.

3D Touch op iPhone 6s

Niet alle standaard-apps zijn voorzien van 3D Touch-functies. Zo bechikken de apps Weer, Video’s, Wallet, Aandelen, iTunes Store, Gezondheid en Instellingen niet over 3D Touch-acties op het appicoontje. En net als op de Apple Watch weet je op het eerste gezicht niet of er een peek– of pop-actie (in het Nederlands: inkijken en openen) verscholen zit achter bepaalde knoppen. Sommige actielijstjes zijn statisch (altijd hetzelfde), terwijl andere zich aanpassen aan recente acties (bijvoorbeeld teruggaan naar laatst gebruikte routeplanning, of laatst gevoerde chatgesprek). Binnen een app druk je licht op het scherm om een preview van een bericht te zien, waarna je wat harder drukt om het bericht volledig te openen. Je gebruikt peek ook om een eerder gemaakte Live Foto te laten afspelen.

3D Touch in de Fotos-app van iPhone 6s.

Het is even wennen, dat 3D Touch. Bij een peek kun je opzij bewegen om bijvoorbeeld een e-mail naar de prullenbak te sturen of als gelezen te markeren. Ben je bezig met een peek-actie, dan kun je je vinger ook naar boven bewegen om te zien welke snelle acties er beschikbaar zijn. Oefenen met 3D Touch kun je het beste doen met de appicoontjes. Binnen een minuut voel je al aan, hoe hard je op het scherm moet drukken om de iconen te laten wiebelen (long press), aan te tikken (om de app te openen) of iets harder in te drukken (om snelle acties te zien). Is het een noodzakelijke functie, die iedereen moet hebben? Welnee, maar het maakt het bedienen van de iPhone wel iets makkelijker, zoals eerder ook al bij Touch ID het geval was. Superhandig, zeker bij de huidige 6-cijferige pincodes van iOS 9, maar je overleeft het ook zonder.

iPhone 6s doosjes in hotellounge.

Camera: vooral de selfiecamera maakt sprongen vooruit

Zoals je in onze hands-on video al merkte, zijn we meer onder de indruk van de hogere resolutie van de frontcamera, dan van de camera aan de achterzijde. Selfie-liefhebbers en videochatters gaan er met de iPhone 6s en iPhone 6s Plus met sprongen op vooruit. Het verschil tussen 1,2 megapixel en 5 megapixel is duidelijk zichtbaar en selfies zien er bovendien beter uit dankzij de nieuwe Retina Flash, waarbij het scherm driemaal zo fel oplicht om te zorgen dat je er fraai op staat.

iPhone 6s foto maken.

De 12 megapixel camera aan de achterkant maakt foto’s die er gewoon goed uitziet. Dat was bij de 8 megapixel camera’s van eerdere modellen trouwens ook zo, waarbij de foto’s eigenlijk altijd van een constant goede kwaliteit zijn. Ga je de camera van de iPhone professioneel gebruiken, dan moet je ook dit jaar weer het Plus-model hebben, want alleen de iPhone 6s Plus beschikt over optische beeldstabilisatie en het verschil is echt merkbaar, zoals je in een eerder artikel op iCulture kon lezen.

Met 12 megapixels maak je foto’s die iets meer opslagruimte vereisen en die dankzij meer pixels mooier op canvas of posters af te drukken zijn, maar spectaculair is het verschil niet. Ook kun je je afvragen of je de 4K videofunctie van de iPhone 6s voldoende vaak nodig hebt, dat je er speciaal een nieuw toestel voor moet kopen. Wél indrukwekkend is, dat de processor van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus krachtig genoeg is om er zowel 4K video mee te kunnen filmen als mee te bewerken in iMovie. Over snelheid hoef je je dan ook niet druk te maken bij de nieuwe iPhones: alles werkt supersnel, zelfs het scannen van je vingerafdruk met Touch ID gaat nu twee keer zo snel. Of dat waar is, gaan we natuurlijk testen in ons uitgebreide review.

iPhone 6s doosjes met orchidee

Waar anders kun je de gouden en roségouden iPhone 6s beter fotograferen dan in de lounge van een luxe 5-sterrenhotel? We bedanken het Steigenberger Parkhotel in Dusseldorf dan ook voor de gastvrijheid. En natuurlijk @adambazuin bedankt voor het maken van de video.

Dusseldorf-6s

Reacties: 45 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.