Een nieuw Apple-patent beschrijft tot in detail hoe een toekomst apparaat je aandacht slimmer kan trekken. Op het moment bevat de iPhone al een trilmotor die voor haptische feedback wordt gebruikt, maar dat is volgens Apple verre van ideaal: soms zit je immers op de fiets of loop je op straat, waardoor je de trillende iPhone niet zo snel voelt. Daar wil Apple met het patent een oplossing voor bieden.
Apple beschrijft in het patent een bekend probleem: hoewel bijvoorbeeld je iPhone de aandacht kan trekken door te trillen of een geluid te maken, komt het maar al te vaak voor dat je hier niks vaan meekrijgt omdat je ergens druk mee bezig bent. Dat wil Apple oplossen door je continu in de gaten te houden. Zit de iPhone in je broekzak terwijl je aan het hardlopen bent? Dan kan hij harder trillen of ervoor kiezen om een geluid te maken. Heeft de iPhone door dat je in een vergaderruimte zit, dan zal hij enkel trillingen gebruiken en geen geluiden afspelen.
De iPhone is sinds de iPhone 5s prima in staat om in de gaten te houden wat je doet: de M7 motion-processor en de M8 in de iPhone 6 houden immers je bewegingen bij, waardoor je iPhone weet wanneer je wandelt, rent of fietst. Deze bewegingsdata kan in combinatie met dit patent worden gebruikt om je op slimmere wijze notificaties te sturen.
Het patent is ideaal voor notificaties op de iPhone, maar ook de Apple Watch kan er wellicht iets van hebben. Apple introduceert in de Apple Watch namelijk de Taptic Engine – een slim apparaat dat ervoor zorgt dat je interacties op het horloge beter voelt. Hierdoor lijkt het alsof je op je arm wordt getikt bij een notificatie en trilt het horloge als je aan de Digital Crown draait. Apple is met de Taptic Engine serieus aan het nadenken over hoe berichten op een apparaten ‘gevoeld’ kunnen worden, en het patent sluit hier naadloos op aan met wat extra ideeën.
Het Apple-patent is vandaag aan Apple toegewezen, maar lag al langer bij het Amerikaanse patentbureau: in juli 2013 werd de uitvinding voor het eerst ingediend. Het is nu afwachten wat Apple precies met het idee gaat doen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 6 reacties